Tort kinder bueno

Opublikowano: 18.01.2022 r., 13:48 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort kinder bueno podany na eleganckim talerzyku.
Tort kinder bueno
Tort kinder bueno to świetna opcja dla każdego, kto kocha ten słynny batonik. Ciasto jest smaczne, a przy okazji naprawdę proste i odwzorowuje ten słodycz w 100%.
Przygotowanie 45 min
Czas chłodzenia 45 min
865 kcal
Kcal w porcji
203 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki z czekoladą (100 g)
  • Krem czekoladowy typu nutella (400 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (600 ml)
  • Mascarpone (600 g)
  • Orzechy laskowe (150 g)
  • Mleko w proszku (75 g)
  • Cukier puder (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska, rondelek, lodówka

Przepis na tort kinder bueno krok po kroku

Spód blachy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim herbatniki.

Na herbatniki wyłóż 200 g nutelli i przykryj ją kolejną warstwą herbatników.

Do blendera wlej 200 ml śmietanki, 200 g mascarpone i orzechy laskowe, całość zblenduj na gładką masę.

Masę przełóż do rondelka, dodaj do niej cukier puder i mleko w proszku, całość dokładnie wymieszaj.

W osobnej misce ubij 200 ml śmietanki i 200 g mascarpone. Następnie połączą je z podgrzaną masą.

Powstałą masę przełóż do formy.

Połącz pozostałą śmietankę z mascarpone i nutellą.

Przełóż masę do formy i wstaw całość do lodówki na 4 godziny.

Jak oceniasz przepis na tort kinder bueno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat tortu kinder bueno

Tort kinder bueno to świetna opcja dla każdego, kto kocha ten słynny batonik. Ciasto jest smaczne, a przy okazji naprawdę proste i odwzorowuje ten słodycz w 100%. Zakochają się w nim zarówno dzieci, jak i dorośli. To przepis, który zdecydowanie wart jest wypróbowania.

Torty to jedne z tych wypieków, które przerażają nawet wprawionych kucharzy. Kojarzą się z niezwykle skomplikowanymi procedurami dotyczącymi zdobienia, czy pieczenia. Dlatego tak wiele osób rezygnuje z własnoręcznie robionych tortów na ważne okazje. Jednak tort kinder bueno jest ich zupełnym przeciwieństwem. To niezwykle prosty wypiek, który zachwyci każdego, kto tylko go spróbuje.

Przepis na tort kinder bueno pozwala na stworzenie tortu bezproblemowego. Nie trzeba przy nim stać godzinami, by wyglądał pięknie. Ciasto składa się z kilku różnych warstw, które wspaniale ze sobą współgrają, dlatego nie potrzebuje żadnych dodatkowych dekoracji. Najlepsze jest w nim jednak to, że nie trzeba go piec. Całość robi się na zimno. Więc jedyny zadaniem jest odpowiednie połączenie składników. Dzięki czemu można zaoszczędzić naprawdę sporo czasu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort kinder bueno, by był pyszny, a przy okazji naprawdę łatwy, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem dla ciebie. Robi się go w kilka chwil, używając tylko paru składników. Składa się on z kilku kremów, które inspirowane są prawdziwym batonikiem. Kremy te wspaniale ze sobą współgrają, przez co tworzą naprawdę ciekawy i ponadprzeciętny deser. Jest on bardzo lekki, sprawdzi się zarówno latem, jak i podczas chłodniejszych pór roku. Każdy, kto go spróbuje, będzie nim oczarowany.

To wspaniały pomysł na naprawdę pyszny tort urodzinowy, który sprawdzi się zwłaszcza dla dzieci, ale nie tylko. Można go podawać bez żadnych dodatków, ale wspaniale komponuje się również ze świeżymi owocami, zwłaszcza wiśniami, które świetnie współgrają z czekoladą. Ten sprawdzony przepis pozwala stworzyć pyszny wypiek dobry na urodziny, imieniny, ale nawet na takie okazje jak przyjęcie weselne. Jego głównym składnikiem jest masa kinder bueno, która zachwyca.

Alergeny w torcie kinder bueno

Lista alergenów dla tortu kinder bueno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki z czekoladą
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki z czekoladą
    • krem czekoladowy typu nutella
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone
    • Mleko w proszku
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
    • Orzechy laskowe

Wartości odżywcze tortu kinder bueno

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(203g)
Energia (kcal)
426.46
865.70
Białko (g)
5.65
11.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(203g)
Węglowodany (g)
22.60
45.88
Węglowodany przyswajalne (g)
20.35
41.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.25
4.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(203g)
Tłuszcz (g)
35.04
71.13
Tłuszcze nasycone (g)
30.50
61.92
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu kinder bueno 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu kinder bueno

Koszt składników
89.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki z czekoladą
100 g
2.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
3.25
Za 100 g
Krem czekoladowy typu nutella
400 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
12.57
Za 400 g
Śmietanka kremowa 36%
600 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 ml
Mascarpone
600 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
15.60
Za 600 g
Orzechy laskowe
150 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.75
Za 150 g
Mleko w proszku
75 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
89.70