Przepis na tort malinowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, miska

Białka jaj zmiksuj razem z cukrem na gładką pianę.

Do piany dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.

Mąkę przesiej przez sito i połącz z mąką ziemniaczaną.

Dodaj delikatnie mąkę do masy jajecznej i wymieszaj.

Wlej ciasto na okrągłą blachę i upiecz biszkopt przez 25-30 minut w 180 stopniach.

W miseczce przygotuj żelatynę według instrukcji na opakowaniu.

Śmietankę ubij na sztywną pianę i dodaj do niej żelatynę.

Biszkopt przekrój na 3 płaty ciasta.

Biszkoptowe warstwy posmaruj odrobiną dżemu, dodaj maliny i słodki krem.

Jeśli zostanie Ci śmietana, rozprowadź ją na samej górze tortu.

tort malinowy
Tort malinowy
Koszt przygotowania dania
33.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
225 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Tort malinowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie malinowym

Ważna uroczystość zbliża się wielkimi krokami? Zaskocz wszystkich gości własnoręcznie przygotowanym tortem, który będzie niezwykle zjawiskowy i pyszny.

Tort malinowy świetnie sprawdzi się na urodziny, jest delikatny i przyjemny w smaku dlatego może być także dla dzieci.

Własnoręcznie robiony tort urodzinowy to dodatkowa radość związana ze zbliżającym się świętem.

Zatem poznaj mój przepis na tort malinowy.

Będziesz potrzebować podstawowych składników na biszkopt, czyli jajka, cukier, mąka ora te na słodki krem. Ja przygotowałam go ze słodkiej śmietanki, jeśli masz ochotę, śmiało przygotuj go z serkiem mascarpone. Możesz połączyć śmietankę z serkiem i zmiksować z odrobiną cukru pudru. Wtedy krem będzie niezwykle puszysty i lśniący przez dodatek cukru pudru.

Obojętnie na który wariant się zdecydujesz, tort będzie pyszny.

Dodatkowo jeszcze dżem malinowy lub truskawkowy, może to być także konfitura. Najlepiej jakbyś skorzystał z domowych przetworów. Jeśli nie masz takiej możliwości, użyj kupnej wersji, zwracając uwagę na skład. Zwróć uwagę na zawartość cukru.

Do tortu będą potrzebne jeszcze owoce, skoro tort malinowy to musimy je wykorzystać.

Jeśli masz możliwość, wykorzystaj świeże maliny, jeśli przygotowujesz tort w okresie, w którym ciężko dostać je w takiej postaci sięgnij po te mrożone. Ważne jest tylko aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.

Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.

Do przygotowania placka zawsze wybieram pierwszą metodę odmrażania, czyli wrzucam maliny do miski i wkładam je do lodówki. Powstały sok odlewam i wykorzystuje do zimowej herbaty. Wystarczy, że upieczesz biszkopt i przekroisz go na 3 równe płaty, a ze słodkiej śmietanki przygotuj krem, którym będziemy przekładać nasze biszkopty razem z malinami.

Gotowy tort możesz udekorować na dowolny sposób.

Zatem skoro już wiesz jak zrobić tort malinowy, zapamiętaj mój przepis na ważne okazje.

Wartości odżywcze tortu malinowemu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
225.59 kcal
225.59 kcal
Białko
7.51 g
7.51 g

Węglowodany w torcie malinowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
31.99 g
31.99 g
Węglowodany przyswajalne
30.34 g
30.34 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.64 g
1.64 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
7.95 g
7.95 g
Tłuszcze nasycone
4.50 g
4.50 g
Tłuszcze nienasycone
1.43 g
1.43 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tort malinowy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna
1.42 mg
1.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany
44.19 µg (mcg)
44.19 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort malinowy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
38.75 mg
38.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
114.89 mg
114.89 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
24.50 mg
24.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor
80.55 mg
80.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez
16.12 mg
16.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
1.62 mg
1.62 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk
0.61 mg
0.61 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu malinowemu 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie malinowym

Lista alergenów dla tortu malinowemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania tortu malinowemu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mąka ziemniaczana
30 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Żelatyna
20 g
2 plastry
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
100 g
10 łyżek
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.43
Za 100 g
Koszt składników
57.00
Jak oceniasz przepis na tort malinowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób