Proste torty

proste torty

Wykonanie tortu jest zwykle pracochłonne, dlatego torty zamawiamy w cukierni. Jednak równie pyszne, lecz łatwe i proste torty możemy zrobić samodzielnie w domu. Potrzebny będzie dobry przepis i pomysł na super dekorację. Podstawą tortu jest ciasto biszkoptowe, które kroimy na kilka plastrów i nasączamy ponczem. Plastry ciasta przekładamy kremem. Proste i łatwe domowe torty robimy z kremu budyniowego, kakaowego, czekoladowego lub serowego. Ważnym dodatkiem jest również bita śmietana, polewa czekoladowa i owoce. Torty podajemy na specjalne okazje, dlatego też ważna jest dekoracja tortu. Możemy zrobić dekoracje z kremu przy użyciu rękawa cukierniczego. Jednak prosty prosty tort wystarczy udekorować owocami.

Najciekawsze przepisy w temacie proste torty

Przepisy w temacie proste torty

Proste torty - pomysły na wykonanie szybkich i prostych tortów

Torty z reguły zamawiamy w cukierni, gdyż ich wykonanie jest dość pracochłonne. Czy można jednak zrobić pyszny tort samodzielnie? Otóż tak i nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy poznać sprawdzone przepisy i ogólne zasady robienia tortów, aby samodzielnie zrobić i zaprezentować gościom samodzielnie upieczony, pyszny tort. Doradzamy jak piec proste i łatwe torty, tak aby zabłysnąć na imprezie. Przedstawiamy proste i łatwe przepisy oraz doradzamy jak dekorować torty.

Czy przepis na fajny, domowy torcik musi być trudny

Jak się robi proste torty

Tort zwykle zamawiamy w cukierni na specjalne okazje. Klasyczny tort ma kształt okrągły i budowany jest na zasadzie warstw ciasta i kremów. Tort urodzinowy, imieninowy czy na przyjęcie składa się z jednego piętra, natomiast torty weselne lub na bardzo uroczyste okazje składają się z wielu pięter, czyli kilku tortów położonych jeden na drugim. Obecnie moda na torty wykracza daleko poza klasyczne formy i w cukierni możemy zamówić tort o dowolnym kształcie i z dowolnymi dekoracjami.

Czy można samodzielnie przygotować dobry tort na imprezę? Jak najbardziej. Potrzebne będą tylko sprawdzone przepisy na proste torty, odpowiednie składniki i pomysł na super dekoracje. Największą trudność przy tworzeniu tortów sprawia dobry krem. Niemniej jednak wystarczy dobry pomysł i podstawowe składniki, aby przygotować prosty i fajny torcik i zabłysnąć na imprezie.

Podstawowe składniki na dobry domowy torcik - ciasto biszkoptowe

Podstawą pieczenia tortu jest ciasto biszkoptowe. Jest to ciasto pieczone z jajek, mąki i cukru, bez tłuszczu i najczęściej bez proszku do pieczenia. Proszek do pieczenia dodajemy wtedy, jeśli ciasto zawiera dodatkowe składniki, na przykład kakao oraz gdy całość będzie dość ciężka, jak w przypadku tortów. Wykonanie ciasta biszkoptowego jest łatwe i proste. Cała trudność polega na ubiciu białek z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli robimy tort czekoladowy do ciasta dodajemy kakao, aby je zabarwić. Po upieczeniu biszkopt przekrawamy w poprzek na kilka warstw.

Fajny, domowy torcik należy nasączyć, aby ciasto nie było zbyt suche. Ciasto nasączamy przy pomocy ponczu, który ostrożnie nalewamy łyżką. Ważne jest, aby tort nie stał się zbyt mokry. Rodzaj ponczu dobieramy do smaku kremu. Jeśli tort będzie przeznaczony dla dorosłych, możemy dodać trochę alkoholu, jak wódka, rum, nalewka czy likier. Poncz składa się z wody i dodatków, które muszą komponować ze smakami kremów. Do tortów owocowych robimy poncz z wody i soków owocowych, soku z cytryny lub słabej herbaty. Do tortów kawowych robimy poncz z kawy rozpuszczalnej.

Fajny pomysł na super tort wymaga pysznego kremu

Niezbędnym elementem tortu jest krem, którym przekładamy warstwy ciasta oraz smarujemy wierzch i boki tortu. Możemy zastosować jeden lub kilka różnych kremów. Pyszne, domowe torty zrobimy przy pomocy kremu czekoladowego, budyniowego, serowego, śmietankowego, maślanego itp. Dobrym dodatkiem jest również bita śmietana oraz polewa czekoladowa. Do tortu przydadzą się również owoce oraz dżemy czy konfitury owocowe.

Tort zwykle jest deserem ciężkim i tłustym. Zazwyczaj wnosi się go na stół w kulminacyjnym punkcie przyjęcia, kiedy goście już są najedzeni. Dlatego też większą popularnością cieszą się lekkie torty z kremem serowym, owocowym lub śmietanowym. Super proste nadzienie do tortu stanowi krem budyniowy. Wystarczy przygotować budyń zgodnie z opakowaniem, a następnie utrzeć go z masłem.

Krem stanie się bardziej lekki, jeśli dodamy do niego pokrojone owoce, lub kawałki stężałej i pokrojonej galaretki. Do tortów świetnie nadają się truskawki, brzoskwinie z puszki, maliny itp. Dobrym pomysłem jest także oddzielenie warstwy ciasta od warstwy kremu, cienką warstwą konfitury owocowe. Kwaskowy smak owoców nieco przełamie tłusty smak kremu.

Krem kakaowy robimy ucierając masło z cukrem pudrem, dodając kakao, mleko i żółtka. Kremy czekoladowe i kakaowe nadają się szczególnie na wierzch i brzegi tortu. Świetnie sprawdzają się lekkie torty serowe zrobione na bazie serka mascarpone połączonego z bitą śmietaną.

Sprawdzone przepisy na łatwe, proste i pyszne torty

Zasada pieczenia tortów jest bardzo prosta. Pieczemy ciasto biszkoptowe, przekrawamy je na kilka plastrów, a następnie nasączamy ponczem. Warstwy ciasta przekładamy kremem. Następnie smarujemy cały tort, jego szczyt i obrzeża kremem. Wierzch tortu dekorujemy kremem, owocami, posypkami.

Przepis na prosty i łatwy tort wymaga zrobienia pysznego i lekkiego kremu, na przykład z serka mascarpone. Serek miksujemy na gładką masę i dodajemy bitej śmietany. Następnie nakładamy krem na pierwszy placek ciasta biszkoptowego. Nakładamy kolejną warstwę ciasta biszkoptowego i kolejną warstwę kremu. Na koniec całe ciasto smarujemy kremem. Można w tym celu użyć szpatułki, tak aby warstwa kremu była w miarę równa.

Rodzaje kremu dobieramy do rodzaju tortu. Świetnym pomysłem jest tort czekoladowy. Wówczas do ciasta dodajemy kakao, aby zabarwić biszkopt na kolor czekoladowy. Jako poncz do nasączenia ciasta możemy użyć kawy rozpuszczalnej lub herbaty. Do tego potrzebny będzie krem czekoladowy. Możemy zrobić krem na bazie kakao ucieranego z masłem i żółtkami. Jeśli chcemy, aby krem był mniej tłusty możemy zastosować serek mascarpone. Najpierw podgrzewamy śmietanę i miksujemy z czekoladą. Po schłodzeniu miksujemy masę z serkiem mascarpone. Schłodzone i nasączone ciasto przekładamy kremem czekoladowym. Całość wykańczamy polewą czekoladową.

Wspaniałym pomysłem na szybki i łatwy do zrobienia tort jest ciasto czekoladowe, które przekrawamy na płaty. Jako nadzienie możemy użyć bitej śmietany z cukrem. Tort można urozmaicić w bardzo łatwy sposób dodając do bitej śmietany kawałki owoców lub kawałki galaretki.

Ważnym elementem tortu są dekoracje. Nie każdy jednak umie odpowiednio udekorować tort przy pomocy girland tworzonych z kremu przy pomocy rękawa cukierniczego. Wystarczy jednak polać tort polewą czekoladową lub lukrową lub równo wysmarować kremem. Na wierzchu układamy owoce. Idealnie nadają się do tego borówki amerykańskie, truskawki, brzoskwinie z puszki lub winogrona.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto