Przepis na lava cake krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, rózga, blaszka do pieczenia, miska, szklana miska, okrągła kokilka średnica 10 cm

Piekarnik oraz blaszkę do pieczenia nagiej do 200 stopni C. Kokilki wysmaruj masłem oraz obsyp mąką ryżową.

Czekoladę połam na kostki, włóż ją do szklanej miseczki raz z masłem. Składniki rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wymieszaj na jednolitą masę.

Jajka wbij do innej miski, dodaj do nich cukier, szczyptę soli i wymieszaj rózgą. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Do masy z jajek dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj rózgą na jednolitą masę.

Masę czekoladową przelej do wcześniej przygotowanych kokilek, następnie foremki wstaw do piekarnika i piecz przez około 8 minut.

Po tym czasie foremki wyciągnij z piekarnika, odczekaj 2 minuty i wyłóż lava cake na talerzyki.

Deser możesz posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.

Lava cake podane na czarnym talerzu. Ozdobione jest czerwoną porzeczką.
Lava cake
Koszt przygotowania dania
7.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
640 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
63

Lava cake - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o lava cake

Lava cake jest to pyszny czekoladowy deser z płynnym środkiem. Deser ten możemy spotkać pod nazwą fondant lub ciastko z płynną czekoladą w środku. Czekoladowa lava cake jest deserem, który zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim mocno czekoladowym smakiem. Przepis na lawę czekoladową jest prosty w przygotowaniu i jest bezglutenowy. Składniki potrzebne do przygotowania deseru to czekolada biała, masło, jajka, cukier, mąka ryżowa i sól. Składniki są przystępne cenowo i są dostępne bezproblemowo w każdym supermarkecie.

A więc jak przygotować to pyszne ciasto? Na początek nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Kokilki wysmaruj masłem i obsyp mąką ryżową. Czekoladę połam na kostki i razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Do innej miski dodaj jajka, cukier i sól. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Do masy z jajek dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto. Masę czekoladową przelej do kokilek i piecz przez 8 minut. Deser możesz posypać cukrem pudrem i udekorować dla większego efektu świeżymi owocami np. truskawkami, malinami, borówkami. Deser podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu (aby czekolada nie zastygła a środek był płynny).

Mąka ryżowa użyta do przygotowania tego smacznego wypieku jest przygotowywana z ryżu białego lub brązowego. Mąka ta jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w niej takie składniki jak niektóre witaminy z grupy B, magnez, żelazo czy cynk. Jej spożywanie wiąże się z poprawą funkcjonowania wielu układów w naszym organizmie, między innymi układu sercowo-naczyniowego czy układu nerwowego.

Podsumowując lava cake to mocno czekoladowy deser. Zaskocz znajomych przy kawie i przygotuj dla nich ten deser. Deser idealnie sprawdzi się jeżeli chcemy przygotować coś pysznego dla bliskich nam osób lub mamy ochotę na coś mocno słodkiego.Lava cake nadawać będzie się jako deser dla osób na diecie bezglutenowej. Ciasto czekoladowe lawa z białej czekolady możemy zastąpić mleczną czekoladą lub deserową.

Wartości odżywcze lava cake

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
400.15 kcal
640.24 kcal
Białko
6.45 g
10.33 g
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej

Węglowodany w lava cake

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
38.13 g
61.01 g
Węglowodany przyswajalne
37.93 g
60.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
25.32 g
40.51 g
Tłuszcze nasycone
16.35 g
26.16 g
Tłuszcze nienasycone
8.97 g
14.35 g
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
7.55 g
12.08 g
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.42 g
2.27 g
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na lava cake

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tiamina
0.04 mg
0.07 mg
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.40 mg
Niacyna
0.42 mg
0.67 mg
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej
Foliany
18.48 µg (mcg)
29.58 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na lava cake

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
76.42 mg
122.28 mg
Brak danych dla: mąka ryżowa.
czytaj dalej
Potas
141.21 mg
225.94 mg
Wapń
83.36 mg
133.38 mg
Fosfor
128.91 mg
206.25 mg
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej
Magnez
10.06 mg
16.10 mg
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej
Żelazo
0.69 mg
1.10 mg
Cynk
0.72 mg
1.15 mg
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny lava cake 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w lava cake

Lista alergenów dla lava cake przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada biała
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania lava cake

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada biała
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier drobny
50 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 50 g
Mąka ryżowa
20 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
25.50
Jak oceniasz przepis na lava cake
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób