Sernik z białą czekoladą

Opublikowano: 17.04.2021 r., 14:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek sernika z białą czekoladą leży na metalowej łopatce do ciasta. Pozostała część ciasta leży na czarnym talerzu na drugim planie zdjęcia. Przed ciastem leży kawałek sznurka jutowego. Sernik polany jest karmelem.
Sernik z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą to idealna propozycja na pyszny deser. Idealnie smakuje jako dodatek do popołudniowej kawy. Jeśli spodziewasz się gości koniecznie przygotuj to ciasto.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 70 min
434 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (150 g)
  • Kakao 16% (proszek) 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Masło (50 g)
  • Czekolada biała (300 g)
  • Mascarpone (200 g)
  • Twaróg sernikowy (400 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Cukier (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, sok z cytryny, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, mikser, blender, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, folia spożywcza, miska

Przepis na sernik z białą czekoladą krok po kroku

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij obręcz.

Przygotuj spód ciasta: herbatniki zmiel za pomocą blendera. Masło roztop w garnuszku lub rondelku, dodaj do ciasteczek i dokładnie wymieszaj.

Masę ciasteczkową włóż na dno tortownicy i ugnieć za pomocą łyżki.

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C i piecz spód ciasta przez około 10 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia. Piekarnika nie wyłączaj (zrób kolejne kroki przygotowania ciasta).

Tortownicę od strony zewnętrznej owiń folią spożywczą i wstaw ją do większego naczynia żaroodpornego.

W czajniku zagotuj wodę, w czasie gotowania przygotuj masę serową.

Przygotuj masę serową: czekoladę połam i roztop w kąpieli wodnej. W misce wymieszaj skrobię i cukier. Dodaj do nich twaróg, mascarpone, jajka, skórkę z cytryny, sok wyciśnięty z połowy cytryny, 32 łyżeczki cukru wanilinowego oraz płynną czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.

Masę serową włóż do tortownicy i wyrównaj łyżką.

Wrzątek wlej do naczynia żaroodpornego mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Blaszkę wsuń do piekarnika i piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Upieczony sernik wyciągnij z wody i pozostaw w tortownicy do całkowitego wystygnięcia.

Gotowy sernik odstaw na noc do lodówki.

Podawaj udekorowany owocami.

Jak oceniasz przepis na sernik z białą czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób

Więcej informacji na temat sernika z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą i z mascarpone to rodzaj ciasta amerykańskiego. Amerykański typ serników przygotowywany jest na kruchym spodzie z masą serową na wierzchu. Najczęściej sernik ten polewany jest sosem truskawkowym. Przepis na sernik z białą czekoladą jest umiarkowanie trudny do przygotowania, dlatego potrzebujesz już pewnego doświadczenia w kuchni, aby go dobrze zrobić. Sernik gotowany będzie w kąpieli wodnej - dlatego zawsze wychodzi bardzo puszysty i idealny w smaku. Produkty spożywcze niezbędne do jego zrobienia to herbatniki, kakao, masło, czekolada biała, serek mascarpone, twaróg sernikowy z wiaderka, jaja kurze, skrobia ziemniaczana, cukier, skórka z cytryny, sok z cytryny oraz cukier wanilinowy. Sernik możesz przygotować również ze śmietaną. Wystarczy, że tłustą śmietankę dodasz zamiast serka mascarpone, pamiętaj jednak, że musisz ubić ją wcześniej na sztywną masę. Sernik z białą czekoladą to doskonały wybór na pyszne ciasto na imprezy rodzinne, święta czy spotkania w gronie znajomych. Idealnie smakuje jako dodatek do kawy czy herbaty, dlatego masz wiele możliwości, aby wykorzystać ten przepis i rozkoszować się pysznym smakiem gotowanego sernika na herbatnikach.

Podsumowując sernik z białą czekoladą z serkiem mascarpone na herbatnikach to doskonały wybór na wiele imprez okolicznościowych. Jest to przepyszne ciasto, którego nie sposób odmówić. Swoją puszystość zawdzięcza sposobowi w jaki się go przygotowuje - gotowanie w kąpieli wodnej sprawia, że ciasto jest puszyste i nie jest za bardzo wysuszone. Jako dodatki do niego możesz wykorzystać zmiksowane owoce w formie musu lub przyozdobić go świeżymi owocami. Polecam wybór kwaskowatych owoców, ponieważ sernik sam w sobie jest już słodki - kwaskowaty smak owoców przełamie słodki smak ciasta. Twaróg, jako główny składnik sernika, dostarczy do naszego organizmu sporych ilości wapnia, który niezbędny jest do prawidłowej budowy kośćca - jest to ważny element diety dzieci w trakcie wzrostu, wtedy zapotrzebowanie dzienne na ten składnik pokarmowy jest większe. Warto włączyć twaróg do swojej diety, ponieważ jest on doskonałym źródłem białka.

Alergeny w serniku z białą czekoladą

Lista alergenów dla sernika z białą czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Czekolada biała
    • mascarpone
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z białą czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
321.66
434.24
Białko (g)
7.90
10.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
27.87
37.62
Węglowodany przyswajalne (g)
26.92
36.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
1.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
20.21
27.28
Tłuszcze nasycone (g)
14.84
20.04
Tłuszcze nienasycone (g)
5.37
7.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.54
6.13
Brak danych dla: mascarpone, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.83
1.12
Brak danych dla: mascarpone, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
79.80
107.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
57.44
77.54
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.55
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.13
0.17
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.37
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.33
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
56.67
76.50
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.13
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.30
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.81
1.10
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.60
34.56
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.30
12.56
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
276.70
373.55
Potas (mg)
173.19
233.80
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
118.21
159.58
Fosfor (mg)
188.82
254.91
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.99
24.29
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
1.11
Cynk (mg)
0.62
0.83
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.15
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z białą czekoladą 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z białą czekoladą

Koszt składników
59.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
150 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Czekolada biała
300 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Twaróg sernikowy
400 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 400 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
59.00