Przepis na sernik z białą czekoladą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, sok z cytryny, cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, mikser, blender, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, folia spożywcza, miska

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij obręcz.

Przygotuj spód ciasta: herbatniki zmiel za pomocą blendera. Masło roztop w garnuszku lub rondelku, dodaj do ciasteczek i dokładnie wymieszaj.

Masę ciasteczkową włóż na dno tortownicy i ugnieć za pomocą łyżki.

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C i piecz spód ciasta przez około 10 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia. Piekarnika nie wyłączaj (zrób kolejne kroki przygotowania ciasta).

Tortownicę od strony zewnętrznej owiń folią spożywczą i wstaw ją do większego naczynia żaroodpornego.

W czajniku zagotuj wodę, w czasie gotowania przygotuj masę serową.

Przygotuj masę serową: czekoladę połam i roztop w kąpieli wodnej. W misce wymieszaj skrobię i cukier. Dodaj do nich twaróg, mascarpone, jajka, skórkę z cytryny, sok wyciśnięty z połowy cytryny, 32 łyżeczki cukru wanilinowego oraz płynną czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.

Masę serową włóż do tortownicy i wyrównaj łyżką.

Wrzątek wlej do naczynia żaroodpornego mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Blaszkę wsuń do piekarnika i piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Upieczony sernik wyciągnij z wody i pozostaw w tortownicy do całkowitego wystygnięcia.

Gotowy sernik odstaw na noc do lodówki.

Podawaj udekorowany owocami.

Kawałek sernika z białą czekoladą leży na metalowej łopatce do ciasta. Pozostała część ciasta leży na czarnym talerzu na drugim planie zdjęcia. Przed ciastem leży kawałek sznurka jutowego. Sernik polany jest karmelem.
sernik z białą czekoladą
Koszt przygotowania dania
30.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
424 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
57

Sernik z białą czekoladą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą i z mascarpone to rodzaj ciasta amerykańskiego. Amerykański typ serników przygotowywany jest na kruchym spodzie z masą serową na wierzchu. Najczęściej sernik ten polewany jest sosem truskawkowym. Przepis na sernik z białą czekoladą jest umiarkowanie trudny do przygotowania, dlatego potrzebujesz już pewnego doświadczenia w kuchni, aby go dobrze zrobić. Sernik gotowany będzie w kąpieli wodnej - dlatego zawsze wychodzi bardzo puszysty i idealny w smaku. Produkty spożywcze niezbędne do jego zrobienia to herbatniki, kakao, masło, czekolada biała, serek mascarpone, twaróg sernikowy z wiaderka, jaja kurze, skrobia ziemniaczana, cukier, skórka z cytryny, sok z cytryny oraz cukier wanilinowy. Sernik możesz przygotować również ze śmietaną. Wystarczy, że tłustą śmietankę dodasz zamiast serka mascarpone, pamiętaj jednak, że musisz ubić ją wcześniej na sztywną masę. Sernik z białą czekoladą to doskonały wybór na pyszne ciasto na imprezy rodzinne, święta czy spotkania w gronie znajomych. Idealnie smakuje jako dodatek do kawy czy herbaty, dlatego masz wiele możliwości, aby wykorzystać ten przepis i rozkoszować się pysznym smakiem gotowanego sernika na herbatnikach.

Podsumowując sernik z białą czekoladą z serkiem mascarpone na herbatnikach to doskonały wybór na wiele imprez okolicznościowych. Jest to przepyszne ciasto, którego nie sposób odmówić. Swoją puszystość zawdzięcza sposobowi w jaki się go przygotowuje - gotowanie w kąpieli wodnej sprawia, że ciasto jest puszyste i nie jest za bardzo wysuszone. Jako dodatki do niego możesz wykorzystać zmiksowane owoce w formie musu lub przyozdobić go świeżymi owocami. Polecam wybór kwaskowatych owoców, ponieważ sernik sam w sobie jest już słodki - kwaskowaty smak owoców przełamie słodki smak ciasta. Twaróg, jako główny składnik sernika, dostarczy do naszego organizmu sporych ilości wapnia, który niezbędny jest do prawidłowej budowy kośćca - jest to ważny element diety dzieci w trakcie wzrostu, wtedy zapotrzebowanie dzienne na ten składnik pokarmowy jest większe. Warto włączyć twaróg do swojej diety, ponieważ jest on doskonałym źródłem białka.

Wartości odżywcze sernika z białą czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kalorie)
Białko
7.82 g
10.56 g

Węglowodany w serniku z białą czekoladą

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany
26.11 g
35.25 g
Węglowodany przyswajalne
25.28 g
34.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.84 g
1.13 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz
20.21 g
27.28 g
Tłuszcze nasycone
14.84 g
20.04 g
Tłuszcze nienasycone
5.37 g
7.24 g
Tłuszcze jednonasycone
4.54 g
6.13 g
Brak danych dla: mascarpone, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.83 g
1.12 g
Brak danych dla: mascarpone, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
79.80 mg
107.73 mg

Witaminy w przepisie na sernik z białą czekoladą

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A
57.44 µg (mcg)
77.54 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
0.09 mg
0.12 mg
Witamina D
0.27 µg (mcg)
0.37 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E
0.24 mg
0.32 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol
56.67 µg (mcg)
76.50 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.12 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.31 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
0.82 mg
1.10 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
25.42 µg (mcg)
34.32 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten
9.30 µg (mcg)
12.56 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik z białą czekoladą

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód
275.60 mg
372.07 mg
Potas
158.20 mg
213.57 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
116.82 mg
157.71 mg
Fosfor
187.02 mg
252.47 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
16.76 mg
22.63 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
0.81 mg
1.09 mg
Cynk
0.62 mg
0.83 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.15 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z białą czekoladą 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z białą czekoladą

Lista alergenów dla sernika z białą czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Czekolada biała
    • mascarpone
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika z białą czekoladą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
150 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Czekolada biała
300 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Twaróg sernikowy
400 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 400 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Pieczarki
30 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
59.00
Jak oceniasz przepis na sernik z białą czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 60,0% osób