Kotlety marchewkowe

Opublikowano: 02.04.2024 r., 8:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety marchewkowe podane na brązowym talerzu. Dookoła ułożone są obrane marchewki oraz szparagi.
Kotlety marchewkowe
Kotlety bez mięsa - czy jest to możliwe? Oczywiście! Koniecznie sprawdź przepis na kotlety marchewkowe. Świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe dla dzieci i dorosłych.
Przygotowanie 40 min
216 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Marchewka (400 g)
  • Masło (20 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Przepis na kotlety marchewkowe krok po kroku

Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim startą marchew, aby zmiękła.

Usmażoną marchew przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.

Do marchewki dodaj czosnek, natkę pietruszki, mąkę pszenną, 2 płaskie łyżki bułki tartej oraz wybij jajko. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Pozostałą bułkę tartą przesyp do głębokiego talerza.

Z masy marchewkowej formuj małe kotleciki, spłaszcz je i obtocz je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotleciki po około 3 minuty z każdej strony.

Gotowe kotleciki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na kotlety marchewkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat kotletów marchewkowych

Kotlety marchewkowe to doskonała propozycja na wegetariańskie danie. Smaczne i szybkie w przygotowaniu kotlety z tartej marchewki świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe dla dzieci i dorosłych. Idealnie nadają się, aby włączyć do diety większą ilość warzyw. Kotlety bez mięsa koniecznie podaj w towarzystwie ziemniaków oraz surówki (np. z ogórków kiszonych). Przepis na kotlety marchewkowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania kotletów potrzebne będą następujące produkty: marchew, masło, czosnek, jajko, bułka tarta, mąka pszenna, natka pietruszki, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

A jak zrobić kotlety marchewkowe? Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim startą marchew, aby zmiękła. Usmażoną marchew przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia. Do marchewki dodaj czosnek, natkę pietruszki, mąkę pszenną, 2 płaskie łyżki bułki tartej oraz wybij jajko. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Z masy marchewkowej formuj małe kotleciki, spłaszcz je i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotleciki po około 3 minuty z każdej strony.

Marchew jest produktem niskokalorycznym, dlatego będzie idealnym wyborem w diecie redukcyjnej. W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Marchewki swój kolor zawdzięczają karotenoidom, które są nierozpuszczalne w wodzie i wykazują działanie antyoksydacyjne. Dzięki zawartości związków takich jak witamina C i E oraz flawonoidów, które zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, zmniejsza się produkcja wolnych rodników - wpływa to na opóźnienie procesów starzenia się organizmu oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując łatwe w przygotowaniu kotlety z marchwi świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe. Najlepsze kotlety wegetariańskie są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Produkty niezbędne do ich zrobienia dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w kotletach marchewkowych

Lista alergenów dla kotletów marchewkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kotletów marchewkowych

na 100g gotowej potrawy

Kotlety marchewkowe to doskonała propozycja na smaczne danie bezmięsne. Kotlety z marchewki to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego koniecznie włącz je do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
180.77
216.93
Białko (g)
3.43
4.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
14.87
17.85
Węglowodany przyswajalne (g)
12.58
15.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.29
2.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
12.19
14.63
Tłuszcze nasycone (g)
3.01
3.61
Tłuszcze nienasycone (g)
9.18
11.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.50
7.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.68
3.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
39.94
47.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
588.55
706.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.35
10.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.66
0.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.84
43.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.43
1.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.76
41.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5513.20
6615.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
118.54
142.25
Potas (mg)
260.48
312.57
Wapń (mg)
48.31
57.98
Fosfor (mg)
61.33
73.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.31
18.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.13
1.36
Cynk (mg)
0.47
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów marchewkowych 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów marchewkowych

Koszt składników
31.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
31.30