Ekspresowe ciasto budyniowe
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 10 łyżek (100 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżka (10 g)
- Budyń (proszek) - 4 opakowania (320 g)
- Mleko 2% (1200 ml)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na ekspresowe ciasto budniowe krok po kroku
Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując wszystkie opakowania i 1,2 litra mleka. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj kawałki masła i rozdrobnij nożem lub tasakiem.
Dodaj jajka, ksylitol i proszek do pieczenia i zagnieć na jednolite ciasto.
Podziel na dwie części.
Pierwszą część rozwałkuj i ułóż w blasze do pieczenia, wyłóż masę budyniową i na górze rozłóż drugi rozwałkowany placek lub zetrzyj na tarce jak kruszonkę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 40-50 minut.
- Orzechowiec
- Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
- Drożdżówka z budyniem
- Jabłecznik z budyniem
- Sernik bez spodu
- Szarlotka z budyniem
- Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
- 3 bit bez pieczenia
- Ciasto z rabarbarem i budyniem
- Sernik z jogurtów greckich
- Sernik na kruchym spodzie
- Babeczki z budyniem
- Pastel de nata
- Ciasto królewiec
- Ciasto z jabłkami i budyniem
- Ciasto z budyniem
- Ciasto budyniowe
- Ciasto michałek
- Ciasta z budyniem
Więcej informacji na temat ekspresowego ciasta budyniowego
Ekspresowe ciasto budyniowe to świetny pomysł na łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto, które świetnie sprawdzi się na weekend, coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty, a także, kiedy spodziewasz się gości. Jest bardzo smaczne i uniwersalne, dlatego na pewno posmakuje każdemu. Jeśli masz więcej czasu, możesz wzbogacić jego smak na przykład owocami lub bakaliami. Jak zrobić ekspresowe ciasto budyniowe? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie świetną bazą do przygotowania tego ciasta. Składniki, których potrzebujesz to proszek budyniowy, mleko, cukier oraz składniki do ciasta kruchego, czyli mąka, jajka, masło lub margaryna i proszek do pieczenia. Przepis na ekspresowe ciasto budyniowe jest bardzo prosty i na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając dużego doświadczenia w kuchni. Masa budyniowa to pierwszy krok. Przygotuj ją wedle instrukcji na opakowaniu. Polecamy wybrać budyń bez cukru i w celu posłodzenia wykorzystać ksylitol lub erytrytol. Dzięki temu obniżysz kaloryczność i indeks glikemiczny. Następnie przygotuj ciasto kruche i podziel na dwie części, z których uformujesz dwa placki. Ostatni krok to przełożenie płatów ciasta masą budyniową i pieczenie w piekarniku. Jak widzisz to naprawdę nic trudnego. Ekspresowe ciasto budyniowe możesz podawać posypane cukrem pudrem, cynamonem lub z dodatkiem świeżych owoców, zwłaszcza jagodowych i lekko kwaśnych, które idealnie zbalansują jego smak. Sprawdź nasz przepis i wypróbuj go w swojej kuchni.
Alergeny w ekspresowym cieście budyniowym
Lista alergenów dla ekspresowego ciasta budyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ekspresowego ciasta budyniowego
Dzięki zastąpieniu cukru ksylitolem ciasto ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.