Ekspresowe ciasto budyniowe

Opublikowano: 12.03.2024 r., 14:57 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
masa budyniowa
Ekspresowe ciasto budyniowe
Poznaj przepis na łatwe, ekspresowe ciasto budyniowe, które sprawdzi się na weekend lub jeśli spodziewasz się gości.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
445 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 10 łyżek (100 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka (10 g)
  • Budyń (proszek) 4 opakowania (320 g)
  • Mleko 2% (1200 ml)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, stolnica, blaszka do pieczenia

Przepis na ekspresowe ciasto budniowe krok po kroku

Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując wszystkie opakowania i 1,2 litra mleka. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj kawałki masła i rozdrobnij nożem lub tasakiem.

Dodaj jajka, ksylitol i proszek do pieczenia i zagnieć na jednolite ciasto.

Podziel na dwie części.

Pierwszą część rozwałkuj i ułóż w blasze do pieczenia, wyłóż masę budyniową i na górze rozłóż drugi rozwałkowany placek lub zetrzyj na tarce jak kruszonkę.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 40-50 minut.

Jak oceniasz przepis na ekspresowe ciasto budniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat ekspresowego ciasta budyniowego

Ekspresowe ciasto budyniowe to świetny pomysł na łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto, które świetnie sprawdzi się na weekend, coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty, a także, kiedy spodziewasz się gości. Jest bardzo smaczne i uniwersalne, dlatego na pewno posmakuje każdemu. Jeśli masz więcej czasu, możesz wzbogacić jego smak na przykład owocami lub bakaliami. Jak zrobić ekspresowe ciasto budyniowe? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie świetną bazą do przygotowania tego ciasta. Składniki, których potrzebujesz to proszek budyniowy, mleko, cukier oraz składniki do ciasta kruchego, czyli mąka, jajka, masło lub margaryna i proszek do pieczenia. Przepis na ekspresowe ciasto budyniowe jest bardzo prosty i na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając dużego doświadczenia w kuchni. Masa budyniowa to pierwszy krok. Przygotuj ją wedle instrukcji na opakowaniu. Polecamy wybrać budyń bez cukru i w celu posłodzenia wykorzystać ksylitol lub erytrytol. Dzięki temu obniżysz kaloryczność i indeks glikemiczny. Następnie przygotuj ciasto kruche i podziel na dwie części, z których uformujesz dwa placki. Ostatni krok to przełożenie płatów ciasta masą budyniową i pieczenie w piekarniku. Jak widzisz to naprawdę nic trudnego. Ekspresowe ciasto budyniowe możesz podawać posypane cukrem pudrem, cynamonem lub z dodatkiem świeżych owoców, zwłaszcza jagodowych i lekko kwaśnych, które idealnie zbalansują jego smak. Sprawdź nasz przepis i wypróbuj go w swojej kuchni.

Alergeny w ekspresowym cieście budyniowym

Lista alergenów dla ekspresowego ciasta budyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ekspresowego ciasta budyniowego

na 100g gotowej potrawy

Dzięki zastąpieniu cukru ksylitolem ciasto ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
222.74
445.49
Białko (g)
5.41
10.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
33.19
66.38
Węglowodany przyswajalne (g)
33.11
66.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.09
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.43
16.85
Tłuszcze nasycone (g)
5.69
11.39
Tłuszcze nienasycone (g)
2.73
5.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.31
4.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
0.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
45.68
91.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
105.33
210.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.12
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.66
1.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
104.29
208.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.45
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.38
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.38
2.75
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.82
67.64
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.11
28.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
108.61
217.23
Potas (mg)
156.02
312.04
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
88.04
176.08
Fosfor (mg)
117.19
234.39
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.04
28.07
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.27
2.55
Cynk (mg)
0.52
1.03
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ekspresowego ciasta budyniowego 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ekspresowego ciasta budyniowego

Koszt składników
49.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
10 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Budyń (proszek)
320 g
4 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 8
8.00
Za 320 g
Mleko 2%
1200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 2
3.00
Za 1200 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
49.60