Nuggetsy z ciecierzycy

Opublikowano: 18.02.2024 r., 13:17 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
nuggetsy z ciecierzycy
Nuggetsy z ciecierzycy
Wegetariańskie nuggetsy z ciecierzycy to idealna propozycja na posiłek nie tylko dla osób na diecie roślinnej. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i urozmaicić swoje menu.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 5 min
111 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 12 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (400 g)
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1/4 szklanki (60 g)
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki (120 g)
  • Natka pietruszki - 1/4 szklanki (60 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na nuggetsy z ciecierzycy krok po kroku

W blenderze umieść ciecierzycę, bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia, czosnek, cebulę. Blenduj, aż składniki zostaną dokładnie połączone, tworząc gładką masę.

Przenieś masę do miski, a następnie dodaj posiekane składniki. Wymieszaj wszystko razem.

Formuj z masy małe kulki i uformuj je w kształt nuggetsów.

W garnku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.

Wrzuć nuggetsy do gorącego oleju i smaż z obu stron na złocisty kolor, około 3-5 minut z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na nuggetsy z ciecierzycy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat nuggetsów z ciecierzycy

Nuggetsy z ciecierzycy to pyszna alternatywa dla tradycyjnych nuggetsów z kurczaka, stworzona jest z wykorzystaniem roślinnych składników.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, tak naprawdę tylko ciecierzycę z puszki, charakterystyczne przyprawy oraz mąkę pszenna i bułkę tarta.

Zatem, jak zrobić wege nuggetsy?

W blenderze umieść ciecierzycę, bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia, czosnek w proszku, sól, pieprz i słodką paprykę. Blenduj, aż składniki zostaną dokładnie połączone, tworząc gładką masę. Przenieś masę do miski, a następnie dodaj opcjonalnie posiekane składniki. Wymieszaj wszystko razem. Formuj z masy małe kulki i uformuj je w kształt nuggetsów. W garnku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Wrzuć nuggetsy do gorącego oleju i smaż z obu stron na złocisty kolor, około 3-5 minut z każdej strony.

Nasze smaczne, wegetariańskie nuggetsy bez mięsa są. Dobre do podania.

Wegetariańskie nuggetsy opierają się na bazie roślinnej, zazwyczaj wykorzystując ciecierzycę, soczewicę, groch czy inne roślinne źródła białka. To sprawia, że danie jest idealną opcją dla osób praktykujących wegetarianizm.

Masa wegetariańska jest zazwyczaj gładka i kremowa, a dodatek bułki tartej czy mąki nadaje jej odpowiednią konsystencję. Dodatkowe przyprawy, takie jak czosnek, cebula czy słodka papryka, nadają nuggetsom głębię smaku.

Sam widzisz jak prosty w przygotowaniu jest mój dzisiejszy przepis na nuggetsy z ciecierzycy, będzie to idealny pomysł na przyjęcie gości lub wegetariański obiad dla rodziny. Jeśli już wiesz jak zrobić nuggetsy z ciecierzycy, koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis na te najlepsze wegańskie przekąski nie tylko na obiad.

Alergeny w nuggetsach z ciecierzycy

Lista alergenów dla nuggetsów z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze nuggetsów z ciecierzycy

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, że użyta w przepisie mąka pszenna i bułka tarta zawierają gluten.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
372.69
111.81
Białko (g)
5.85
1.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
24.52
7.36
Węglowodany przyswajalne (g)
22.47
6.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.06
0.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
28.17
8.45
Tłuszcze nasycone (g)
2.79
0.84
Tłuszcze nienasycone (g)
25.38
7.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
17.63
5.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.75
2.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.40
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
53.83
16.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
199.58
59.87
Potas (mg)
184.91
55.47
Wapń (mg)
77.49
23.25
Fosfor (mg)
106.85
32.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.63
6.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.86
0.56
Cynk (mg)
0.37
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny nuggetsów z ciecierzycy 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nuggetsów z ciecierzycy

Koszt składników
29.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
60 g
1/4 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Bułka tarta
120 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 120 g
Natka pietruszki
60 g
1/4 szklanki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 60 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
29.40