Przepis na ciasto marchewkowe fit krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir mielony, cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni a formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

Marchew umyj, usuń końce, obierz i zetrzyj na trace o małych oczkach.

W dużej misce ubij jajka na puszystą jasną pianę. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, 1/4 łyżeczki imbiru i pół łyżeczki cynamonu.

Ubijając jeszcze jajka dodaj miód i roztopiony olej kokosowy.

Do masy jajecznej dodaj startą marchew, wymieszaj szpatułką i dodawaj porcjami mąkę. Na koniec dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.

Piecz około 45 minut aż ciasto będzie rumiane.

Do ciasta możesz przygotować polewę, którą znajdziesz w naszych przepisach.

Często zadawane pytania

Ciasto marchewkowe fit podane na metalowej kratce, z orzechami włoskimi, laskami cynamonu, startą marchewką w miseczce i orzechami włoskimi w miseczce
Ciasto marchewkowe fit
Koszt przygotowania dania
8.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
216 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
58

Ciasto marchewkowe fit - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście marchewkowemu fit

Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych gdzie podbił serca mieszkańców stanów i szybko pojawiło się w wielu restauracjach. Ciasto z marchewki daje wiele możliwości eksperymentowania z przepisem. Poprzez różne dodatki uzyskasz wiele odmiennych wersji smakowych.

Ciasto marchewkowe fit to proste i dietetyczne ciasto, które z powodzeniem wykonasz z mąki pełnoziarnistej lub z płatkami owsianymi zwiększając jego wartość odżywczą. Dodając różne orzechy, w diecie zwiększysz zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz tego posiadają witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność czy wygląd skóry. Orzechy warto włączyć również ze względu na występowanie w nich przeciwutleniaczy, związków, które mają zdolność wymiatania wolnych rodników, a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Do ciasta z marchewką możesz dodać także wiórki kokosowe. Te dobrej jakości będą cennym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B, pozytywnie wpływając na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Dzięki zawartości magnezu i potasu przyczynią się regulowania pracy układu nerwowego. Oprócz wymienionych związków mineralnych, wiórki kokosowe będą źródłem cynku, wapnia, sodu i fosforu, składników, które są niezbędne w utrzymaniu mocnych kości i zębów. Jednak przejdźmy do samej marchwi, która również jest skarbnicą związków odżywczych. Swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz związki mineralne. Ciasto z marchewką w naszej wersji jest zdrowe i niskokaloryczne. Jedna porcja ciasta to około 114 kcal.

Prosty przepis na dietetyczne ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi i z orzechami sprawi, że chętnie wymienisz mniej zdrowe przekąski na fit ciasto marchewkowe.

Wartości odżywcze ciasta marchewkowego fit

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kalorie)
Białko
7.07 g
4.59 g

Węglowodany w cieście marchewkowemu fit

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany
26.97 g
17.53 g
Węglowodany przyswajalne
24.72 g
16.07 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.24 g
1.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz
22.66 g
14.73 g
Tłuszcze nasycone
15.16 g
9.85 g
Tłuszcze nienasycone
7.50 g
4.88 g
Tłuszcze jednonasycone
2.95 g
1.92 g
Tłuszcze wielonasycone
4.56 g
2.96 g
Cholesterol
92.79 mg
60.31 mg

Witaminy w przepisie na ciasto marchewkowe fit

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A
210.39 µg (mcg)
136.75 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Witamina C
1.39 mg
0.91 mg
Witamina D
0.50 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Witamina E
0.46 mg
0.30 mg
Retinol
39.91 µg (mcg)
25.94 µg (mcg)
Tiamina
0.17 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.11 mg
Niacyna
0.58 mg
0.38 mg
Foliany
28.87 µg (mcg)
18.77 µg (mcg)
Beta karoten
1691.63 µg (mcg)
1099.56 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto marchewkowe fit

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód
93.74 mg
60.93 mg
Potas
250.26 mg
162.67 mg
Wapń
57.99 mg
37.70 mg
Fosfor
193.79 mg
125.96 mg
Magnez
42.73 mg
27.77 mg
Żelazo
1.53 mg
0.99 mg
Cynk
1.20 mg
0.78 mg
Miedź
0.22 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marchewkowego fit 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście marchewkowemu fit

Lista alergenów dla ciasta marchewkowego fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania ciasta marchewkowego fit

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
80 g
3/4 szklanki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 80 g
Marchewka
90 g
2 średnie marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Miód
63 g
2,5 łyżek
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 63 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Orzechy włoskie
30 g
garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej kokosowy
63 ml
1/4 szklanki
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.13
Za 63 ml
Proszek do pieczenia
2 g
pół łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Soda oczyszczona
3 g
pół łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Koszt składników
53.10
Jak oceniasz przepis na ciasto marchewkowe fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 68,0% osób