Przepis na pasztet z cukinią krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, blaszka keksowa

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź i obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce.

Cukinię zetrzyj na tarce, dopraw solą i zostaw aż puści wodę, odciśnij jej nadmiar.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

W misce umieść ziemniaki, cebulę, cukinię, marchew, jajka, bułkę tartą oraz sól, pieprz i oregano, wymieszaj dokładnie.

Blaszkę do keksa wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę na pasztet i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

Gotowy pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Pasztet z cukinią podany na drewnianym półmisku. Obok niego znajduje się pieczywo pokrojone na kromki.
Pasztet z cukinią
Koszt przygotowania dania
14.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
74 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Pasztet z cukinią - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecie z cukinią

Pasztet z cukinią to pyszny warzywny pasztet, będący wspaniałą alternatywą dla tradycyjnego mięsnego wypieku. Prosty przepis na fit pasztet możesz przygotować z dodatkiem wybranych warzyw korzeniowych. Przepis na pasztet z cukinią jest łatwy do zrobienia, nie musisz mieć wiec dużego doświadczenia kulinarnego aby go upiec. Pyszny pasztet przygotujesz z następujących produktów spożywczych: ziemniaki, cukinia, marchew, cebula, bułka tarta, jajka, sól, pieprz i oregano oraz masło.

Jak zrobić pasztet z cukinią? Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź i obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce. Cukinię zetrzyj na tarce, dopraw solą i zostaw aż puści wodę, odciśnij jej nadmiar. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. W misce umieść ziemniaki, cebulę, cukinię, marchew, jajka, bułkę tartą oraz sól, pieprz i oregano, wymieszaj dokładnie. Blaszkę do keksa wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę na pasztet i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

Cukinia jest popularnym warzywem, bardzo łatwym w uprawie. Cukinia jest źródłem witamin (C, K, PP) i składników mineralnych (potas, magnez, żelazo), zawiera małą ilość kalorii, dużo błonnika. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe.

Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta-karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.

Podsumowując prosty przepis na dobry warzywny pasztet możesz przygotować jako pastę na kanapki. Fit pasztet jest niskokaloryczny, zawiera dużo błonnika dlatego zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Wartości odżywcze pasztetu z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
74.79 kcal
74.79 kcal
Białko
3.28 g
3.28 g

Węglowodany w pasztecie z cukinią

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
10.56 g
10.56 g
Węglowodany przyswajalne
8.96 g
8.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.60 g
1.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
2.34 g
2.34 g
Tłuszcze nasycone
1.20 g
1.20 g
Tłuszcze nienasycone
1.14 g
1.14 g
Tłuszcze jednonasycone
0.72 g
0.72 g
Tłuszcze wielonasycone
0.41 g
0.41 g
Cholesterol
48.56 mg
48.56 mg

Witaminy w przepisie na pasztet z cukinią

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
143.59 µg (mcg)
143.59 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.17 mg
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Witamina C
11.45 mg
11.45 mg
Witamina D
0.25 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Witamina E
0.32 mg
0.32 mg
Retinol
26.16 µg (mcg)
26.16 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.12 mg
Niacyna
0.80 mg
0.80 mg
Foliany
27.24 µg (mcg)
27.24 µg (mcg)
Beta karoten
1172.42 µg (mcg)
1172.42 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z cukinią

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
65.04 mg
65.04 mg
Potas
257.46 mg
257.46 mg
Wapń
31.56 mg
31.56 mg
Fosfor
65.12 mg
65.12 mg
Magnez
16.87 mg
16.87 mg
Żelazo
0.78 mg
0.78 mg
Cynk
0.45 mg
0.45 mg
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z cukinią 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z cukinią

Lista alergenów dla pasztetu z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania pasztetu z cukinią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
700 g
2 duże sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 3
4.67
Za 700 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
27.30
Jak oceniasz przepis na pasztet z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób