Jak zrobić pasztet?

Dobry pasztet jest wspaniałą ozdobą świątecznego stołu. Nic dziwnego, że wiele osób nie wyobraża sobie bez niego świętowania. By zrobić pyszny pasztet wystarczy tylko kilka kroków.

1. Należy przygotować mięso. Możesz użyć dowolnego ulubionego. Najlepiej różnych rodzajów - ok 2-3kg.

2. Mięso wrzuć do garnka i zalej wodą. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Gotuj 2 godziny.

3. Warzywa i mięso wyciągnij i ostudź. Dodaj kilka łyżek bulionu i zblenduj na gładką masę.

4. Do masy mięsno warzywnej dodaj 2 jajka i 4 łyżki bułki tartej. Dokładnie wymieszaj.

5. Przygotowaną masę przełożyć do foremki keksowej.

6. Piecz przez 40-50 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić pasztet?

To może wydać Ci się interesujące

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Jak zrobić pasztet? Co jeszcze warto wiedzieć?

Dobry pasztet jest wspaniałą ozdobą świątecznego stołu. Nic dziwnego, że wiele osób nie wyobraża sobie bez niego świętowania. A więc jak zrobić pasztet? By zrobić pyszny pasztet wystarczy tylko kilka kroków.

1. Należy przygotować mięso. Możesz użyć dowolnego ulubionego. Najlepiej różnych rodzajów - ok 2-3kg.

2. Mięso wrzuć do garnka i zalej wodą. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Gotuj 2 godziny.

3. Warzywa i mięso wyciągnij i ostudź. Dodaj kilka łyżek bulionu i zblenduj na gładką masę.

4. Do masy mięsno warzywnej dodaj 2 jajka i 4 łyżki bułki tartej. Dokładnie wymieszaj.

5. Przygotowaną masę przełożyć do foremki keksowej.

6. Piecz przez 40-50 minut w temperaturze 180°C.

Ten prosty przepis na pasztet wspaniale sprawdzi się na święta. Jest swojski i domowy, przez co skradnie serca wszystkich miłośników tradycji. Pieczony pasztet mięsny można zjadać na kanapkach. Pasztet można też robić do słoików. Jednym z mniej znanych sposobów na wykorzystanie pasztetu jest podawanie go na ciepło. Podobnie jak pieczeń mięsną, dobrze jest go podawać z aromatycznym sosem. Idealnie komponuje się wtedy z ziemniakami i kluskami. Taki pomysł na obiad jest niezwykle elegancki, więc sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęcia.

Jeśli zastanawiasz się, z czego zrobić najlepszy pasztet i jakiego mięsa użyć, to warto skorzystać z tej podpowiedzi:

- drób,

- wołowina,

- wieprzowina,

- cielęcina.

Do pasztetu wspaniale sprawdzą się podroby. Można też zrobić pasztet z królika. Ta ostatnia opcja doskonale sprawdzi się zwłaszcza na święta. Pasztet można podawać z konfiturą z żurawiny, czy borówek. pasztety to doskonały sposób na włączenie do menu wszystkich produktów, które nie do końca nam smakują, a są wartościowe. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu w pasztecie da się je przemycić do diety.

Tradycyjny pasztet to popularna potrawa przygotowywana na bazie jednolitej masy z gotowanego lub duszonego mięsa, z dodatkiem warzyw i przypraw. Najpopularniejszym gatunkiem mięsa wykorzystywanego do przygotowania tej przekąski jest drób, mięso z królika i wieprzowina. Popularność pochodzących z Francji pasztetów w Polsce zaczęła rosnąć w wieku XVI, kiedy na najzamożniejszych dworach zatrudniano mistrzów przyrządzania pasztetów. Kuchnia staropolska z pasztetów zrobiła jedno ze swoich sztandarowych dań. Bogato zdobione i w niespotykanych rozmiarach od podstaw, komponowane przez pasztetników, zwanych również w Polsce marcepanikami. W przeciwieństwie do współczesnej wersji potrawy pasztety początkowo robiono z drobno pokrojonych kawałków mięsa złączonych za pomocą żółtek. W kuchni polskiej do dziś pozostał pieczony pasztet, który je się na zimno i traktuje jako rodzaj wędliny krojonej do chleba.

Teraz gdy już wiesz, jak upiec pyszny pasztet w domu, koniecznie możesz wypróbować świetne przepisy na jego przygotowanie. Można też przygotować pyszny pasztet, który niekoniecznie jest mięsny. Wspaniale smakują również te warzywne. Można zrobić pasztet z kaszy, ale również z białej fasoli, czy warzyw gotowanych w zupie. Jeśli szukasz inspiracji, sprawdź proponowane w tym wpisie przepisy.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto