Przepisy z cukinią

przepisy z cukinią

Cukinia należy do warzyw dyniowatych. W Polsce za cukinię uważa się warzywo z ciemnozieloną skórką, zaś tę z jasno zieloną skórką nazywa się kabaczkiem. Mało kto wie, że zielona czy żółta cukinia i kabaczek to ta sama roślina. Cukinia łatwo poddaje się obróbce termicznej, dlatego nadaje się na szybkie dania. Ma niską kaloryczność, sprzyja odchudzaniu i sprawdza się w daniach fit. Cukinię możemy zjeść jako samodzielne danie, na przykład smażoną lub pieczoną, jako sałatkę do obiadu. Na obiad najczęściej stosuje się ją jako dodatek do zup, leczo czy sosów. Najlepsze potrawy z cukinii to: placki, zapiekanka, cukinia pieczona, czy smażona. Cukinia ma delikatny smak, co czyni ją uniwersalnym warzywem nadającym się jako dodatek do wielu dań.

Najciekawsze przepisy w temacie przepisy z cukinią

Przepisy w temacie przepisy z cukinią

Najciekawsze artykuły w temacie przepisy z cukinią

Dania z cukinią - przepisy na najlepsze dania z cukinią

Najbardziej popularny przepis na danie z cukinią to przede wszystkim leczo. Cukinia jest zdrowa, niskokaloryczna i lekkostrawna, dlatego dodajemy ją do wielu dań, jak zupy, zapiekanki warzywne, placki, sałatki. Cukinię można jeść zarówno na surowo jak i gotowaną. Przedstawiamy najciekawsze pomysły na potrawy z cukinii. Warto je poznać i zrobić samemu, gdyż cukinia sprzyja odchudzaniu i zdrowiu.

Jakie są najlepsze pomysły na dania z cukinią

Dania z cukinią w kuchni

Cukinia to odmiana dyni wyhodowana we Włoszech. W Polsce uprawia się wiele odmian tego warzywa pod nazwą cukinia lub kabaczek. Nazwy te używane są w różnych regionach Polskich, choć oznaczają to samo warzywo. Utarło się, że cukinia ma ciemnozieloną skórkę, zaś kabaczek jasnozieloną. Istnieje także odmiana o żółta.

Warzywo to można jeść zarówno na surowo, jak i w postaci gotowanej. Jadalne są również kwiaty cukinii, które się smaży. Jednak nie zaleca się spożycia surowej cukinii. W kuchni najlepsze są młode i małe cukinie i kabaczki, gdyż starsze mają skórkę twardą i trudną do usunięcia.

Wartości odżywcze cukinii

Ogromną zaletą cukinii jest fakt, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Cukinia zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Jest to warzywo lekkostrawne, które podaje się nawet małym dzieciom.

Cukinia jest niskokaloryczna, sprzyja w walce z nadwagą i doskonale nadaje się jako składnik dań fit. Ponadto pomaga w zwalczaniu anemii. Dobrze działa na układ pokarmowy. Ma ona niski indeks glikemiczny, dlatego nadaje się dla cukrzyków.

Potrawy z cukinii

Co można zrobić z cukinii

Z cukinii można zrobić potrawy pieczone, smażone, gotowane. Można ją także jeść na surowo. Warzywo to świetnie nadaje się na szybkie dania. Cukinia sprawdza się jako dodatek do zup, leczo, duszonych warzyw, itp. Jej niska kaloryczność i mała zawartość tłuszczu sprawia, że świetnie nadaje się do dań fit. Surowa, pieczona lub grillowana cukinia może być dodana do sałatek. Cukinię można również kisić i marynować. Na patelni można również usmażyć świetny sos do spaghetti z dodatkiem cukinii.

Jakie potrawy można zrobić z cukinii:

  • frytki z cukinii, czyli pieczona cukinia obtoczona w jajku i kaszy kukurydzianej z parmezanem,
  • placki z cukinii,
  • danie jednogarnkowe, zupy,
  • sałatka z surową grillowana lub pieczoną cukinią,
  • cukinia smażona na patelni jako surówka na obiad,
  • warzywna zapiekanka z cukinią,
  • leczo z cukinii, papryki, cebuli,
  • cukinia faszerowana,
  • kabaczek faszerowany,
  • pasztet z cukinii,
  • placek z cukinii.

Najciekawsze danie na obiad i kolację z cukinią

Tak uniwersalne warzywo jak cukinia pozwala na różne pomysły na dania na obiad i kolację. Obok papryki, cukinia stanowi jeden z najważniejszych składników leczo. Cukinię możemy dodać do wielu zup jarzynowych. Wspaniały przepis na szybkie danie stanowi sos do spaghetti, ryżu czy kaszy, zrobiony z cukinii, papryki i bakłażana. Świetnym daniem na obiad może być wegetariańska lub mięsna zapiekanka z cukinii. Świetnie smakuje także rodzaj gulaszu z cukinii z dodatkiem papryki, cebuli i pomidora. W wersji mięsnej dodajemy pokrojony i podsmażony boczek.

Na kolację robimy placki z cukinii. Wystarczy utartą i odsączoną cukinię połączyć z mąką i jajkiem i usmażyć na patelni. Na kolację możemy zrobić również sałatkę z dodatkiem surowej, pieczonej lub grillowanej cukinii.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto