Co zrobić z cukinii?

Cukinia to warzywo niskokaloryczne, a przy tym o neutralnym smaku, dlatego nadaje się zarówno do dań na słono, jak i słodko. W zależności od tego, jak dużo masz czasu oraz jakimi innymi składnikami dysponujesz, z cukinii można zrobić:

- surówki i sałatki,

- placki,

- ciasta,

- makaron.

- leczo,

- zapiekanki,

- tarty i tartaletki

- przetwory do słoików,

- kotlety,

- pasztet,

- pasty kanapkowe.

Możliwości jest naprawdę wiele. Jeszcze więcej inspiracji znajdziesz poniżej.

Zobacz pytania podobne do co zrobić z cukinii?

To może wydać Ci się interesujące

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Co zrobić z cukinii? Co jeszcze warto wiedzieć?

Cukinia to jedno z tych warzyw, które cieszy się w polskiej kuchni dość sporym zainteresowaniem. Nic dziwnego. Jest smaczna, a przy okazji można ją serwować na wiele sposobów. W dodatku nie dostarcza wielu kalorii, sprawdza się więc również na dietach. Wszystkie potrawy z nią mają też raczej niski indeks glikemiczny.

Cukinia należy do warzyw z rodziny dyniowatych, podobnie jak ogórek, dynia, czy arbuz. Zwykle owoce cukinii mają dowolny odcień zieleni, chociaż zdarza się również taka w kolorze głębokiej żółci lub pomarańczowa. Sezon na nie zwykle pojawia się latem i jesienią. Wtedy są miękkie i dojrzałe, idealne do jedzenia. A gdy na straganach pełno tego warzywa, rodzi się pytanie: co zrobić z cukinii. Na szczęście ze względu na jej uniwersalny smak, pasuje do wielu potraw i dań. Można ją wykorzystywać w rozmaity sposób:

- przerabiać na surówki i sałatki,

- robić placki,

- piec ciasta,

- przygotowywać makaron.

- robić leczo,

- tworzyć zapiekanki,

- piec tarty i tartaletki

- przerabiać ją na przetwory do słoików,

- formować kotlety,

- upiec pasztet,

- zblendować na pasty kanapkowe.

Możliwości jest naprawdę wiele. Niejeden wspaniały przepis na dania z cukinii znajdziesz poniżej. To świetna inspiracja, która podpowie, co ugotować, gdy ma się w domu naprawdę sporo tego warzywa. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić najpyszniejsze potrawy na bazie cukinii koniecznie sprawdź przepisy poniżej. Znajdziesz tam pomysł na makarony, zapiekanki, a nawet ciasta. Obawiasz się, że nie dasz rady wykorzystać całego zapasu cukinii? Sprawdzony i najlepszy sposób na jej przechowywanie to mrożenie i tworzenie przetworów do słoików. To naprawdę smaczny sposób na przedłużenie trwałości tego warzywa.

Cukinia oprócz tego, że jest niezwykle smaczna, co potwierdzają wszystkie poniższe dania, to dostarcza również sporej ilości cennych witamin i składników odżywczych. Jest bogata w żelazo, potas i magnez, zawiera także sporą dawkę witaminy C, K, PP i B1 oraz beta-karoten. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. W Polsce uprawę cukinii rozpoczęto w latach 70. ubiegłego wieku, obecnie jest podstawowym składnikiem w wielu potrawach. Cukinia zaliczana jest do tak zwanych warzyw ekologicznych niekumulujących metali ciężkich ani azotanów.

Zastanawiasz się, co można zrobić, by cukinia zachowała jak najwięcej swoich prozdrowotnych właściwości? Nie poddawaj jej długiej obróbce termicznej. Długie gotowanie, smażenie w dużej ilości tłuszczu, to obróbki, które sprawiają, że z cukinii uciekają witaminy i składniki mineralne. Zamiast tego można ją lekko podgotować na parze, zgrillować na patelni bez tłuszczu, czy delikatnie podpiec. Niewiele osób wie, że cukinię można również zjadać na surowo, podobnie jak ogórka. Sprawdzi się więc na kanapki, a także jako baza surówki. W takiej formie nie traci żadnych właściwości i jest wtedy wspaniałym źródłem witaminy C, która świetnie wspiera pracę całego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego. Poniżej znajdziesz ciekawe inspiracje na proste dania z niej.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto