Ciasto francuskie ze szpinakiem

Opublikowano: 12.10.2021 r., 8:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto francuskie ze szpinakiem podane na drewnianej desce do krojenia.
Ciasto francuskie ze szpinakiem
Ciasto francuskie ze szpinakiem to pyszne danie idealnie sprawdzające się jako danie główne lub przekąskę. Gotowe ciasto francuskie z nadzieniem ma wiele zastosowań.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
407 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Ciasto francuskie (400 g)
  • Szpinak mrożony (300 g)
  • Serek śmietankowy (100 g)
  • Ser Feta 1/4 kostki (50 g)
  • Białko jajka (1 szt.)
  • Mleko 3,2% 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaj do niego rozmrożony wcześniej szpinak. Dopraw solą i pieprzem i smaż, aż odparuje z niego woda. Zdejmij z ognia, dodaj serek śmietanowy, pokruszoną fetę i wymieszaj.

Płat ciasta francuskiego pokrój na kwadraty. Na środek każdego wyłóż po dwie łyżki farszu, sklej brzegi aby powstał trójkąt.

Roztrzep białko jajka z mlekiem i posmaruj wierzch ciasta.

Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut.

Upieczone ciasto francuskie ze szpinakiem wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego ze szpinakiem

Ciasto francuskie ze szpinakiem to szybka przekąska lub jarski obiad. Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne w zastosowaniu, możesz podawać je z farszem mięsnym, warzywnym lub na słodko z owocami czy dżemem. Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem jest łatwy do zrobienia, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, szpinak, czosnek, olej rzepakowy, serek śmietankowy oraz ser feta.

Jak zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem? Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaj do niego rozmrożony wcześniej szpinak. Dopraw solą i pieprzem i smaż aż odparuje z niego woda. Zdejmij z ognia, dodaj serem śmietanowy i pokruszoną fetę i wymieszaj. Płat ciasta francuskiego pokrój na kwadraty. Na środek każdego wyłóż po dwie łyżki farszu, sklej brzegi aby powstał trójkąt. Roztrzep białko jajka z mlekiem i posmaruj wierzch ciasta. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Witamina C jest naturalnym antyutleniaczem, zapobiega powstawaniu nowotworów oraz wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga odporność naszego organizmu.

Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Feta to grecki ser produkowany z mleka owczego lub koziego. Jest produktem wysokokalorycznym, zawiera także dużo wapnia, który odpowiada za prawidłową budowę naszych kości, a jego niedobór może objawiać się powstaniem osteoporozy.

Podsumowując ciasto francuskie faszerowane szpinakiem i fetą to doskonały pomysł na szybką przekąskę. Dobre nadziewane przekąski nadają się także jako lunch do pracy. Podaj je z sosem tzatziki lub koperkowym.

Alergeny w cieście francuskim ze szpinakiem

Lista alergenów dla ciasta francuskiego ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
    • Ser Feta
    • Mleko 3,2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze ciasta francuskiego ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto francuskie ze szpinakiem to dobry pomysł na szybkie danie obiadowe lub przekąskę. Ciasta francuskiego nie powinny spożywać osoby na diecie bezglutenowej oraz osoby chore na cukrzycę. Szpinak natomiast jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
313.45
407.48
Białko (g)
6.39
8.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
21.70
28.21
Węglowodany przyswajalne (g)
20.10
26.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
2.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
22.73
29.56
Tłuszcze nasycone (g)
8.39
10.90
Tłuszcze nienasycone (g)
14.35
18.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.61
15.09
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.74
3.56
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
231.40
300.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.79
2.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.08
52.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.14
2.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
84.39
109.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2298.03
2987.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
248.88
323.54
Potas (mg)
164.35
213.66
Wapń (mg)
83.86
109.02
Fosfor (mg)
73.04
94.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
33.78
43.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.89
2.46
Cynk (mg)
0.64
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego ze szpinakiem 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego ze szpinakiem

Koszt składników
43.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Szpinak mrożony
300 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 300 g
Serek śmietankowy
100 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 100 g
Ser Feta
50 g
1/4 kostki
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 3,2%
20 ml
2 łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Olej rzepakowy
15 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Koszt składników
43.90