Przepis na kotlety z kalafiora krok po kroku

Składniki
  • Kalafior 1000 g 1 średniej wielkości
  • Jajko 1 szt.
  • Bułka tarta 120 g 6 łyżek
  • Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek, koper
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duży garnek, blender

Do dużego garnka włóż podzielony na różyczki kalafior, zalej wodą i lekko posól. Gotuj przez 20 minut, by zmiękł. Ostudź i zblenduj.

Do dużej miski dodaj kalafiora, 4 łyżki bułki tartej i wbij jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dodaj sól, pieprz, czosnek i pokrojone drobno zioła. Wyrób masę ręką, by była gładka i jednolita.

Z masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej, wysypanej na talerzyku.

Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki z każdej strony po ok. 5 minut, by były rumiane.

Kotlety z kalafiora podane z sosem jogurtowym i posypane koperkiem.
kotlety z kalafiora
Koszt przygotowania dania
10.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
295 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
35

Kotlety z kalafiora - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotletach z kalafiora

Kotlety z kalafiora to świetny pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Choć są dużo zdrowsze niż tradycyjna wersja, to smakują równie dobrze. Wspaniale pasują do ziemniaków i kasz. Można je również podawać z różnego rodzaju sosami. Idealnie pasuje do nich sos koperkowy.

Przepis na kotlety z kalafiora jest niesamowicie prosty, dlatego warto z niego korzystać na co dzień, a także podczas awaryjnych sytuacji. Kotlety można zrobić w kilka chwil z gotowanego kalafiora, dzięki czemu są one naprawdę miękkie i puszyste w środku.

Jeżeli szukasz pomysłu jak zrobić kotlety z kalafiora, które będą smakowały wyjątkowo dobrze, a cała potrawa będzie niesamowicie sycąca, to ten prosty przepis będzie idealną inspiracją. Dzięki niemu nie spędzisz w kuchni całego dnia, a efekt końcowy zachwyci wszystkich domowników.

To prawdopodobnie najlepsze wegetariańskie kotleciki, które wyjątkowy smak zawdzięczają idealnej kompozycji kalafiora i świeżych ziół. Natka pietruszki i koperek świetnie współgrają z ostrym czosnkiem, a całość wspaniale pasuje do ugotowanego, lekkiego kalafiora. Bardzo ważny jest również dodatek jajek, które spajają całą masę tak, by się nie rozpadła. Dzięki czemu kotlety dobrze się trzymają i są idealnie chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku.

To danie przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, świetnie nadaje się również dla dzieci. Kotleciki są lekkie i delikatne w smaku, nie zawierają też dużej ilości tłuszczów nasyconych, dzięki czemu są opcją bezpieczną dla układu krwionośnego. Nie są zbyt doprawione, dzięki czemu mogą się nimi zajadać nawet najmłodsi.

Kotlety warzywne z kalafiorem są idealną okazją do przemycenia większej ilości warzyw do swojego menu w sposób naprawdę łatwy i przyjemny. Smakują tak dobrze, że nikt nie będzie narzekał, że w obiedzie nie ma mięsa. Kalafior jest niezwykle dobrym i zdrowym warzywem, dlatego bardzo ważne jest, by dbać o to, aby jak najczęściej pojawiał się na talerzu. Kotleciki świetnie prezentują się podane z ziemniakami i pyszną surówką z warzyw.

Wartości odżywcze kotletów z kalafiora

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (300g)
Energia (kalorie)
98.40 kcal
295.19 kcal
Białko
3.46 g
10.37 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w kotletach z kalafiora

Na 100g
Na porcję (300g)
Węglowodany
11.19 g
33.56 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
9.11 g
27.32 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (300g)
Tłuszcz
4.87 g
14.60 g
Tłuszcze nasycone
1.18 g
3.55 g
Tłuszcze nienasycone
3.68 g
11.05 g
Tłuszcze jednonasycone
2.98 g
8.95 g
Tłuszcze wielonasycone
0.70 g
2.10 g

Witaminy w przepisie na kotlety z kalafiora

Na 100g
Na porcję (300g)
Witamina B6
0.17 mg
0.50 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.72 mg
2.17 mg
Tiamina
0.14 mg
0.41 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.33 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.07 mg
3.22 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
59.36 µg (mcg)
178.09 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z kalafiora

Na 100g
Na porcję (300g)
Sód
103.07 mg
309.20 mg
Potas
270.62 mg
811.86 mg
Wapń
38.59 mg
115.78 mg
Fosfor
61.22 mg
183.66 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
17.07 mg
51.20 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.92 mg
2.76 mg
Cynk
0.42 mg
1.27 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.18 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z kalafiora 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z kalafiora

Lista alergenów dla kotletów z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek, koper.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotletów z kalafiora

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
1000 g
1 średniej wielkości
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 1000 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
120 g
6 łyżek
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 120 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Liczba porcji:
Razem
40.80
Łączny koszt
10.97
Jak oceniasz przepis na kotlety z kalafiora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób