Przepis na kotlety z kalafiora krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek, koper
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duży garnek, blender

Do dużego garnka włóż podzielony na różyczki kalafior, zalej wodą i lekko posól. Gotuj przez 20 minut, by zmiękł. Ostudź i zblenduj.

Do dużej miski dodaj kalafiora, 4 łyżki bułki tartej i wbij jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dodaj sól, pieprz, czosnek i pokrojone drobno zioła. Wyrób masę ręką, by była gładka i jednolita.

Z masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej, wysypanej na talerzyku.

Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki z każdej strony po ok. 5 minut, by były rumiane.

Kotlety z kalafiora podane z sosem jogurtowym i posypane koperkiem.
kotlety z kalafiora
Koszt przygotowania dania
10.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
295 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
35

Kotlety z kalafiora - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach z kalafiora

Kotlety z kalafiora to świetny pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Choć są dużo zdrowsze niż tradycyjna wersja, to smakują równie dobrze. Wspaniale pasują do ziemniaków i kasz. Można je również podawać z różnego rodzaju sosami. Idealnie pasuje do nich sos koperkowy.

Przepis na kotlety z kalafiora jest niesamowicie prosty, dlatego warto z niego korzystać na co dzień, a także podczas awaryjnych sytuacji. Kotlety można zrobić w kilka chwil z gotowanego kalafiora, dzięki czemu są one naprawdę miękkie i puszyste w środku.

Jeżeli szukasz pomysłu jak zrobić kotlety z kalafiora, które będą smakowały wyjątkowo dobrze, a cała potrawa będzie niesamowicie sycąca, to ten prosty przepis będzie idealną inspiracją. Dzięki niemu nie spędzisz w kuchni całego dnia, a efekt końcowy zachwyci wszystkich domowników.

To prawdopodobnie najlepsze wegetariańskie kotleciki, które wyjątkowy smak zawdzięczają idealnej kompozycji kalafiora i świeżych ziół. Natka pietruszki i koperek świetnie współgrają z ostrym czosnkiem, a całość wspaniale pasuje do ugotowanego, lekkiego kalafiora. Bardzo ważny jest również dodatek jajek, które spajają całą masę tak, by się nie rozpadła. Dzięki czemu kotlety dobrze się trzymają i są idealnie chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku.

To danie przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, świetnie nadaje się również dla dzieci. Kotleciki są lekkie i delikatne w smaku, nie zawierają też dużej ilości tłuszczów nasyconych, dzięki czemu są opcją bezpieczną dla układu krwionośnego. Nie są zbyt doprawione, dzięki czemu mogą się nimi zajadać nawet najmłodsi.

Kotlety warzywne z kalafiorem są idealną okazją do przemycenia większej ilości warzyw do swojego menu w sposób naprawdę łatwy i przyjemny. Smakują tak dobrze, że nikt nie będzie narzekał, że w obiedzie nie ma mięsa. Kalafior jest niezwykle dobrym i zdrowym warzywem, dlatego bardzo ważne jest, by dbać o to, aby jak najczęściej pojawiał się na talerzu. Kotleciki świetnie prezentują się podane z ziemniakami i pyszną surówką z warzyw.

Wartości odżywcze kotletów z kalafiora

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
Białko
3.46 g
10.37 g
Fenyloalanina
0.12 mg
0.37 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w kotletach z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
11.19 g
33.56 g
Węglowodany przyswajalne
9.11 g
27.32 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.08 g
6.25 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza
0.95 g
2.85 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza
1.04 g
3.11 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
4.87 g
14.60 g
Tłuszcze nasycone
1.18 g
3.55 g
Tłuszcze nienasycone
3.68 g
11.05 g
Tłuszcze jednonasycone
2.98 g
8.95 g
Tłuszcze wielonasycone
0.70 g
2.10 g
Cholesterol
16.77 mg
50.31 mg

Witaminy w przepisie na kotlety z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
7.21 µg (mcg)
21.64 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.50 mg
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Witamina C
39.51 mg
118.52 mg
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Witamina E
0.72 mg
2.17 mg
Retinol
7.21 µg (mcg)
21.64 µg (mcg)
Tiamina
0.14 mg
0.41 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.33 mg
Niacyna
1.07 mg
3.22 mg
Foliany
59.36 µg (mcg)
178.09 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
103.07 mg
309.20 mg
Potas
270.62 mg
811.86 mg
Wapń
38.59 mg
115.78 mg
Fosfor
61.22 mg
183.66 mg
Magnez
17.07 mg
51.20 mg
Żelazo
0.92 mg
2.76 mg
Cynk
0.42 mg
1.27 mg
Miedź
0.06 mg
0.18 mg
Mangan
0.22 mg
0.66 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z kalafiora 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z kalafiora

Lista alergenów dla kotletów z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotletów z kalafiora

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
1000 g
1 średniej wielkości
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 1000 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
120 g
6 łyżek
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 120 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
40.80
Jak oceniasz przepis na kotlety z kalafiora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób