Tarta z warzywami

Opublikowano: 25.08.2021 r., 20:26 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z warzywami podana w formie na drewnianej desce do krojenia, obok położona jest ściereczka, całość na jasnym, drewnianym blacie
Tarta z warzywami
Tarta z warzywami to fajna propozycja tarty wytrawnej. Jest pełna pysznych i zdrowych warzyw, sprawdzi się zarówno na obiad, kolację oraz jako przystawka.
Przygotowanie 70 min
Pieczenie 35 min
684 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2,5 szklanki (335 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Śmietana 12% 10 łyżek (200 g)
  • Ser gouda 5 plastrów (150 g)
  • Bakłażan 0,25 sztuki (60 g)
  • Cukinia 0,5 sztuki małej (100 g)
  • Papryka czerwona 0,25 sztuki (55 g)
  • Papryka żółta 0,25 sztuki (55 g)
  • Cebula czerwona 0,5 sztuki średniej (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, sitko, folia spożywcza, miska, forma do tarty 27 cm

Przepis na tartę z warzywami krok po kroku

Mąkę przesiej do miski. Dodaj do mąki pokrojone masło i 0,5 szklanki zimnej wody. Zagnieć ciasto w kulę i przełóż do miski i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

Warzywa pokrój w średnią kostkę a cebulę w piórka. Jeśli lubisz bardziej chrupiące warzywa w tarcie pozostaw je takie, jeśli wolisz aby były miększe i delikatniejsze podsmaż je na 1 łyżce oleju.

Do miski dodaj śmietanę, jajka i dokładnie połącz.

Do masy ze śmietany i jajek dodaj pokrojone warzywa, starty ser lub pokrojony w kostkę, 1/4 łyżeczki pieprzu, soli i papryki słodkiej. Dodaj także szczyptę cząbru.

Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Ciasto nakłuj widelcem i podpiecz 10 minut w temperaturze 190 stopni.

Na podpieczone ciasto wylej farsz i piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Jak oceniasz przepis na tartę z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat tarty z warzywami

Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w książce kucharskiej wydanej w XVII wieku. Danie to doczekało się wielu wariacji smakowych, które znacząco odbiegają od tych tradycyjnych. Tarta jest daniem, które jest podawane na zimno oraz może być wytrawne lub słodkie. Do przygotowania tarty używane jest ciasto kruche. We Francji popularnym daniem na bazie kruchego ciasta jest quiche. Danie to podawane jest na ciepło a jego nadzienie stanowi masa na bazie jajek i śmietany.

Tarta z warzywami jest jedną z propozycji przygotowania tarty na słono. Do jej przygotowania wykorzystasz ulubione warzywa, w tej wersji przygotowana jest z cukinią, bakłażanem oraz dwoma rodzajami papryki. Ciasto to klasyczne kruche ciasto, które przygotowywane jest do wielu wypieków, zarówno na słodko jak i na słono. Tarta nie jest szybka w przygotowaniu ponieważ należy schłodzić odpowiednio ciasto przed pieczeniem oraz pokroić warzywa. Jednak przygotowanie możesz ułatwić sobie poprzez przygotowanie jej z warzywami mrożonymi. Surowe ciasto na tartę możesz przygotować dzień czy dwa wcześniej i przechowywać w lodówce. Surowe ciasto możesz także zamrozić w porcjach i mieć zawsze gotowe ciasto. Pyszna tarta z jarzynami to świetny pomysł na oryginalny obiad czy kolację. Będzie świetna jako przystawka przed obiadem lub kolacją. Możesz spożywać ją na zimno i wziąć ze sobą jako lunch do pracy, z dodatkiem sałatki z warzyw będzie stanowić wyśmienity, lekki posiłek. W każdej wersji propozycji podania warto dodać ulubioną sałatkę aby wzbogacić danie o surowe warzywa. Do tarty możesz przygotować sos. Jaki sos do tarty z warzywami podać? Może to być zarówno sos na zimno jak i na ciepło. Zimny sos na bazie jogurtu z dodatkiem ziół czy jogurtowy sos czosnkowy będą idealnie pasować do tarty z warzywami. Sos na ciepło, który będzie odpowiedni to sos serowy czy sos chrzanowy. Przepis na tartę z warzywami jest łatwy i z powodzeniem przygotują go nawet początkujący kucharze. Jak zrobić tartę z warzywami dowiesz się z przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Tarta z warzywami to fajna propozycja dania, które podasz zarówno na ciepło jak i na zimno.

Alergeny w tarcie z warzywami

Lista alergenów dla tarty z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Tarta z warzywami to wyśmienita wersja tarty wytrawnej. Jest pełna zdrowych i przepysznych warzyw. Jest to świetny sposób aby przemycić warzywa dzieciom.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
285.17
684.40
Białko (g)
7.01
16.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
22.87
54.88
Węglowodany przyswajalne (g)
22.05
52.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
1.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
18.49
44.38
Tłuszcze nasycone (g)
12.27
29.44
Tłuszcze nienasycone (g)
6.23
14.94
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.34
12.82
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
2.12
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
83.74
200.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
160.77
385.85
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.83
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.98
35.95
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.62
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.62
1.49
Brak danych dla: papryka żółta, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
150.39
360.93
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.61
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.54
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.94
4.65
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
62.88
150.90
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
113.22
271.74
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
123.40
296.17
Potas (mg)
138.61
332.67
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
118.09
283.40
Fosfor (mg)
123.37
296.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.88
35.70
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.17
5.21
Cynk (mg)
0.87
2.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z warzywami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z warzywami

Koszt składników
31.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
335 g
2,5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 335 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 12%
200 g
10 łyżek
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Ser gouda
150 g
5 plastrów
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Bakłażan
60 g
0,25 sztuki
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 60 g
Cukinia
100 g
0,5 sztuki małej
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 100 g
Papryka czerwona
55 g
0,25 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.99
Za 55 g
Papryka żółta
55 g
0,25 sztuki
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 55 g
Cebula czerwona
25 g
0,5 sztuki średniej
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Koszt składników
31.50