Dania z marchewką

dania z marchewką

Marchew wyhodowana został po raz pierwszy w Afganistanie, skąd przez Bliski Wschód dotarła do Europy. Marchewkę o pomarańczowej barwie wyhodowali dopiero Holendrzy. Warzywo to ma bardzo uniwersalne zastosowanie w kuchni. Jest lekkostrawne, dlatego też dobrze nadaje się na dania dietetyczne. Potrawy robi się z marchewki surowej i gotowanej. Marchewka, czasem z zielonym groszkiem, pełni rolę sałatki do obiadu, służy jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych, czy do sałatki jarzynowej. Można z niej zrobić również ciasto marchewkowe.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z marchewką

Przepisy w temacie dania z marchewką

Dania z marchewką - najsmaczniejsze przepisy na potrawy z dodatkiem marchwi

Nie wyobrażamy sobie zupy bez gotowanej marchewki, ziemniaków i cebuli. Marchewka duszona na maśle świetnie smakuje do obiadu. Stanowi składnik tradycyjnej sałatki jarzynowej i ryby po grecku. Robimy z niej nawet ciasto marchewkowe. Nadaje się na łatwe i dietetyczne dania. Słowem, bez marchewki trudno wyobrazić sobie współczesnej kuchni. Przedstawiamy ciekawe i łatwe przepisy z udziałem marchewki i doradzamy jak ją ugotować i doprawić.

Marchewka w kuchni polskiej

Dania z marchewki

Marchew stanowi popularne warzywo korzeniowe o charakterystycznej pomarańczowej barwie. Pochodzi ze Środkowej Azji, a głównie z Afganistanu. Pierwotnie uprawiano marchew czarną czy fioletową, zaś później pojawiła się odmiana żółta i biała. W średniowieczu marchew dotarła do Europy, gdzie wyhodowano odmianę pomarańczową. Marchew rośnie dziko w Europie i Azji. Jej korzeń ma ogromne zastosowanie w kuchni.

Pomarańczowy kolor marchew zawdzięcza dużej ilości beta-karotenu, który stanowi prowitaminę A. Ponadto marchewka zawiera liczne antyoksydanty, jak luteina, zeaksantyna, likopen, alfa-karoten. Ma również flawonoidy, witaminy i minerały. Posiada również, rzadko występujący, molibden.

Z uwagi na beta karoten marchewka dobrze działa na oczy i skórę. Ma również działanie przeciwnowotworowe. Poprawia krążenie. Dobrze wpływa na trawienie, dlatego też świetnie nadaje się na dania dietetyczne.

Jakie potrawy można zrobić z marchwi

Jada się ją na surowo jako przekąskę, czy też jako składnik surówek czy soków. Gotowana marchew służy do zup, dań pieczonych i gotowanych. Właściwie marchew jest tak uniwersalnym warzywem, że trudno wyobrazić sobie bez niej wiele potraw, szczególnie zupy. Marchewkę dodajemy do sałatek, zup, dań jednogarnkowych, czy też dań warzywnych.

Typowe, popularne dania z marchewki w Polsce:

  • surówka z marchewki,
  • marchew duszona na maśle,
  • sałatka jarzynowa,
  • ryba po grecku,
  • paprykarz szczeciński,
  • ciasto marchewkowe.

Popularne i ciekawe dania z marchewki

Jakie potrawy robi się z surowej marchewki

Najwięcej wartości odżywczych znajduje się w świeżej, surowej marchwi. Dlatego też najlepiej zrobić sok ze świeżej marchwi, lub podawać ją w formie surówki. Sok świeżo wyciśnięty przy pomocy sokowirówki jest nie tylko zdrowy, lecz także świetnie smakuje. Marchewkę dodajemy również do soków warzywnych, aby poprawić ich smak.

Marchewkę na surowo można zagryzać jako formę przekąski. Doskonale nadaje się jako przekąska do dipów i sosów. Surówkę z marchewki robimy na słodko lub na słono. Do utartej marchewki dodajemy utarte jabłko. Taką surówkę można doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Bardziej wytrawną surówkę z marchewki uzyskamy łącząc ją, na przykład, z chrzanem, selerem naciowym czy selerem korzeniowym.

Jaką rolę pełni w kuchni gotowana marchewka

Marchewkę dodajemy do prawie wszystkich zup. Warto wiedzieć, że lepiej jest ugotować ją w całości, a później pokroić. Dzięki temu zachowa jak najwięcej wartości odżywczych. Gotowana marchewka jest lekkostrawna i doskonale nadaje się na dania dietetyczne.

Marchewka stanowi składnik włoszczyzny, czyli zestawu warzyw do zup. Bazą do zupy jest bulion, czyli wywar na mięsie lub kościach, z dodatkiem włoszczyzny i ziemniaków. Ugotowaną w całości marchewkę podaje się często w rosole. Z marchewką robi się również zupy wegetariańskie i dietetyczne. Wówczas podstawą zupy jest wywar warzywny z włoszczyzny, ziemniaków i cebuli. W ten sposób marchewka jest składnikiem prawie każdej zupy.

Gotowana włoszczyzna z zupy, w tym marchewka, stanowi podstawę klasycznej, polskiej sałatki jarzynowej. Obecnie sałatkę tą robi się głównie na święta lub na imprezę. Natomiast w tradycyjnej kuchni, jaka istniała jeszcze w XX wieku, na niedzielny obiad gotowało się rosół, zaś warzywa z rosołu wykorzystywano na sałatkę jarzynową. Dodawano ogórek kiszony, zielony groszek i doprawiano majonezem. Marchewka ugotowana al dente sprawdzi się również jako dodatek do sycących sałatek makaronowych.

Marchewka stanowi składnik wielu sałatek do obiadu, które podajemy do ziemniaków i mięsa. Klasyczną sałatką do ziemniaków jest marchewka z groszkiem. Szybkie i łatwe danie robi się z marchewki gotowanej z masłem. Wystarczy ją następnie doprawić mąką rozrobioną z wodą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Duszona marchewka może być zrobiona bardziej na słodko, z cukrem i sokiem z cytryny lub w formie wytrawnej z pieprzem.

Ciekawe dania z marchewki

Klasycznym daniem kuchni polskiej, w której główną rolę pełni marchewka, jest ryba po grecku. W daniu tym smażoną rybę pokrywamy warstwą gotowanych warzyw, głównie marchwi z dodatkiem pietruszki, selera i cebuli.

Co ciekawe, z marchewki można zrobić również ciasto. Już w średniowieczu, kiedy nie znano jeszcze cukru, ciasta i desery wzbogacano słodką marchewką. Ciasto z tartą marchewką pochodzi z kuchni anglosaskiej. Robi się je bardzo łatwo, łącząc mokre składniki z suchymi i piekąc. Ciasto ma gęstą, grudkowatą konsystencję i po upieczeniu przypomina słodki chleb.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto