Dania z marchewką - polecane przepisy
-
Solianka
Solianka jest to tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Jest to gęsta zupa, którą przygotowuje się na wywarze z mięsa, …
30 + 150 min średni 10 434 kcal -
Muffinki marchewkowe
Muffinki marchewkowe są proste, szybkie i smaczne. Wspaniale sprawdzą się w roli drugiego śniadanie dla dzieci, jako przekąska w pracy, …
40 min łatwy 4 734 kcal -
Babeczki marchewkowe
Babeczki marchewkowe są proste, szybkie i smaczne. Wspaniale sprawdzą się w roli drugiego śniadanie dla dzieci, jako przekąska w pracy, …
30 + 30 min łatwy 4 644 kcal -
Gulasz z dzika
Gulasz z dzika to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dziczyzny. Mięso z dzika w sosie z …
45 + 75 min łatwy 4 283 kcal -
Gulasz ze schabu
Gulasz ze schabu to pomysł na wspaniały i pełen smaku posiłek. To najlepsze rozwiązanie dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. W …
30 + 75 min łatwy 4 279 kcal
Dania z marchewką - pozostałe przepisy
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych …
15 + 40 min łatwy 12 571 kcal -
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Świetnie skomponuje się z daniami …
20 min średni 5 324 kcal -
Placki z marchewki
Placki z marchewki to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczne placki można podawać na ciepło lub na zimno. …
10 + 10 min łatwy 1 438 kcal -
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach to pyszna zupa, którą przygotujesz z podstawowych składników. Podawana z ziemniakami, marchewką, pietruszką i …
20 + 80 min łatwy 9 377 kcal -
Surówka z pora marchewki i jabłka
Domowa surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Aby ją przygotować …
15 min łatwy 3 140 kcal -
Rolada marchewkowa z suszonymi pomidorami
Rolada marchewkowa na słono to niecodzienna wersja pysznej, wytrawnej rolady. Jest idealną przekąską do postawienia na stół podczas imprez okolicznościowych, …
60 + 20 min średni 6 362 kcal
-
Żur śląski
Żur śląski to doskonała propozycja na pyszną tradycyjną potrawą śląską. Żur to tradycyjna polska zupa podawana na śniadanie Wielkanocne. Jak …
15 + 60 min łatwy 10 -
Lasagne z cukinii
Lasagne z mięsem mielonym, pomidorami i dużą ilością sera to zapewne wszystkim dobrze znane danie kuchni włoskiej. Świetnie sprawdza się …
30 + 25 min średni 3 440 kcal -
Szczi
Najlepsza rosyjska zupa szczi – musisz jej spróbować. Z dodatkiem mięsa oraz z grzybami jest sprawdzonym przepisem na sycącą i …
30 + 60 min łatwy 8 193 kcal -
Schab po chińsku
Schab po chińsku to połączenie niezwykle delikatnego mięsa z dużą porcją świeżych warzyw. Od teraz nie musisz wychodzić do restauracji, …
30 + 30 min łatwy 6 327 kcal
-
Ciasto marchewkowe z ananasem
Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych …
30 + 60 min łatwy 12 369 kcal -
Krupnik wegetariański
Krupnik wegetariański jest wspaniałą opcją na pyszną potrawę dla całej rodziny. Jest to zupa bardzo delikatna i lekkostrawna. Sprawdzi się …
15 + 50 min łatwy 8 348 kcal -
Zupa marchewkowa z imbirem
Zupa marchewkowa z imbirem to dobry pomysł na jesienne danie obiadowe. Przepis na nią jest bardzo prosty i nie potrzebujesz …
20 + 40 min łatwy 4 152 kcal -
Gulasz wołowy na winie
Gulasz wołowy na winie to danie, które idealnie pasuje na obiad dla gości lub na randkę we dwoje. Potrawa może …
65 + 80 min łatwy 5 359 kcal -
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
Imponująca i pyszna sałatka na święta lub na imprezę? Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem do dobra propozycja na …
30 + 30 min łatwy 10 248 kcal -
Krem z brukselki
Przedstawiamy szybki i prosty przepis na krem z brukselki. Gdyby zapytać przypadkowego przechodnia, jakiego warzywa nie lubi, to na 99% …
10 + 30 min łatwy 5 185 kcal
-
Ciasto marchewkowe
Przepis na ciasto marchewkowe to idealny sposób na wykorzystanie zalegającej w lodówce marchewki. Stosunkowo szybkie i proste w przygotowaniu ma …
30 + 50 min średni 10 215 kcal -
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński wywodzi się z Ukrainy. Stanowi on danie narodowe tego kraju. Jest często podawany rownież w Polsce, jednak jego …
15 + 25 min łatwy 5 147 kcal -
Zupa meksykańska
Pyszna zupa meksykańska to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu obiad lub kolację. Danie jest bardzo …
60 + 40 min łatwy 8 383 kcal -
Pad thai
Pad thai to tradycyjne danie kuchni tajskiej. Jest naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne. To bardzo łatwy sposób, by przenieść do …
15 + 15 min łatwy 4 635 kcal
-
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie smakuje zarówno z daniami mięsnymi oraz z rybami. Kapusta …
15 min łatwy 4 116 kcal -
Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa pewnie większości z nas kojarzy się z tą serwowaną w stołówkach szkolnych, czy przedszkolnych. Nie każdy ma z …
25 + 10 min łatwy 7 370 kcal -
Marchewka z groszkiem
Pyszna marchewka z groszkiem na ciepło to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie …
15 + 30 min łatwy 4 85 kcal -
Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Jest to surówka uniwersalna i pasuje do większości dań obiadowych. Doskonale …
15 min łatwy 4 167 kcal -
Gulasz z indyka
Gulasz z indyka to danie, które można przygotować na obiad dla całej rodziny. Dzieci zwykle chętnie sięgają właśnie po gulasz …
55 + 60 min łatwy 5 260 kcal -
Placki z dyni
Jak zrobić placki z dyni? Dynię i jabłko musisz obrać i oczyścić z pestek. Marchewkę również trzeba obrać. Te trzy …
45 min łatwy 4 422 kcal
-
Pasztet z soczewicy
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
10 + 55 min łatwy 12 145 kcal -
Flaczki wołowe
Flaczki wołowe to świetny pomysł na obiad. Flaczki są syte i mogą stanowić główne danie dla całej rodziny. Flaki wołowe …
15 + 40 min łatwy 10 243 kcal -
Czernina
Zupa czernina z kaczej krwi (zwana również jako czarna polewka) to tradycyjna polska zupa przygotowywana na rosole z kaczki z …
30 + 120 min trudny 4 366 kcal -
Bigos z młodej kapusty
Na bigos z młodej kapusty jest prosty przepis, więc nawet ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, może się …
40 + 45 min łatwy 4 122 kcal
Dania z marchewką - najsmaczniejsze przepisy na potrawy z dodatkiem marchwi
Nie wyobrażamy sobie zupy bez gotowanej marchewki, ziemniaków i cebuli. Marchewka duszona na maśle świetnie smakuje do obiadu. Stanowi składnik tradycyjnej sałatki jarzynowej i ryby po grecku. Robimy z niej nawet ciasto marchewkowe. Nadaje się na łatwe i dietetyczne dania. Słowem, bez marchewki trudno wyobrazić sobie współczesnej kuchni. Przedstawiamy ciekawe i łatwe przepisy z udziałem marchewki i doradzamy jak ją ugotować i doprawić.
Marchewka w kuchni polskiej
Dania z marchewki
Marchew stanowi popularne warzywo korzeniowe o charakterystycznej pomarańczowej barwie. Pochodzi ze Środkowej Azji, a głównie z Afganistanu. Pierwotnie uprawiano marchew czarną czy fioletową, zaś później pojawiła się odmiana żółta i biała. W średniowieczu marchew dotarła do Europy, gdzie wyhodowano odmianę pomarańczową. Marchew rośnie dziko w Europie i Azji. Jej korzeń ma ogromne zastosowanie w kuchni.
Pomarańczowy kolor marchew zawdzięcza dużej ilości beta-karotenu, który stanowi prowitaminę A. Ponadto marchewka zawiera liczne antyoksydanty, jak luteina, zeaksantyna, likopen, alfa-karoten. Ma również flawonoidy, witaminy i minerały. Posiada również, rzadko występujący, molibden.
Z uwagi na beta karoten marchewka dobrze działa na oczy i skórę. Ma również działanie przeciwnowotworowe. Poprawia krążenie. Dobrze wpływa na trawienie, dlatego też świetnie nadaje się na dania dietetyczne.
Jakie potrawy można zrobić z marchwi
Jada się ją na surowo jako przekąskę, czy też jako składnik surówek czy soków. Gotowana marchew służy do zup, dań pieczonych i gotowanych. Właściwie marchew jest tak uniwersalnym warzywem, że trudno wyobrazić sobie bez niej wiele potraw, szczególnie zupy. Marchewkę dodajemy do sałatek, zup, dań jednogarnkowych, czy też dań warzywnych.
Typowe, popularne dania z marchewki w Polsce:
- surówka z marchewki,
- marchew duszona na maśle,
- sałatka jarzynowa,
- ryba po grecku,
- paprykarz szczeciński,
- ciasto marchewkowe.
Popularne i ciekawe dania z marchewki
Jakie potrawy robi się z surowej marchewki
Najwięcej wartości odżywczych znajduje się w świeżej, surowej marchwi. Dlatego też najlepiej zrobić sok ze świeżej marchwi, lub podawać ją w formie surówki. Sok świeżo wyciśnięty przy pomocy sokowirówki jest nie tylko zdrowy, lecz także świetnie smakuje. Marchewkę dodajemy również do soków warzywnych, aby poprawić ich smak.
Marchewkę na surowo można zagryzać jako formę przekąski. Doskonale nadaje się jako przekąska do dipów i sosów. Surówkę z marchewki robimy na słodko lub na słono. Do utartej marchewki dodajemy utarte jabłko. Taką surówkę można doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Bardziej wytrawną surówkę z marchewki uzyskamy łącząc ją, na przykład, z chrzanem, selerem naciowym czy selerem korzeniowym.
Jaką rolę pełni w kuchni gotowana marchewka
Marchewkę dodajemy do prawie wszystkich zup. Warto wiedzieć, że lepiej jest ugotować ją w całości, a później pokroić. Dzięki temu zachowa jak najwięcej wartości odżywczych. Gotowana marchewka jest lekkostrawna i doskonale nadaje się na dania dietetyczne.
Marchewka stanowi składnik włoszczyzny, czyli zestawu warzyw do zup. Bazą do zupy jest bulion, czyli wywar na mięsie lub kościach, z dodatkiem włoszczyzny i ziemniaków. Ugotowaną w całości marchewkę podaje się często w rosole. Z marchewką robi się również zupy wegetariańskie i dietetyczne. Wówczas podstawą zupy jest wywar warzywny z włoszczyzny, ziemniaków i cebuli. W ten sposób marchewka jest składnikiem prawie każdej zupy.
Gotowana włoszczyzna z zupy, w tym marchewka, stanowi podstawę klasycznej, polskiej sałatki jarzynowej. Obecnie sałatkę tą robi się głównie na święta lub na imprezę. Natomiast w tradycyjnej kuchni, jaka istniała jeszcze w XX wieku, na niedzielny obiad gotowało się rosół, zaś warzywa z rosołu wykorzystywano na sałatkę jarzynową. Dodawano ogórek kiszony, zielony groszek i doprawiano majonezem. Marchewka ugotowana al dente sprawdzi się również jako dodatek do sycących sałatek makaronowych.
Marchewka stanowi składnik wielu sałatek do obiadu, które podajemy do ziemniaków i mięsa. Klasyczną sałatką do ziemniaków jest marchewka z groszkiem. Szybkie i łatwe danie robi się z marchewki gotowanej z masłem. Wystarczy ją następnie doprawić mąką rozrobioną z wodą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Duszona marchewka może być zrobiona bardziej na słodko, z cukrem i sokiem z cytryny lub w formie wytrawnej z pieprzem.
Ciekawe dania z marchewki
Klasycznym daniem kuchni polskiej, w której główną rolę pełni marchewka, jest ryba po grecku. W daniu tym smażoną rybę pokrywamy warstwą gotowanych warzyw, głównie marchwi z dodatkiem pietruszki, selera i cebuli.
Co ciekawe, z marchewki można zrobić również ciasto. Już w średniowieczu, kiedy nie znano jeszcze cukru, ciasta i desery wzbogacano słodką marchewką. Ciasto z tartą marchewką pochodzi z kuchni anglosaskiej. Robi się je bardzo łatwo, łącząc mokre składniki z suchymi i piekąc. Ciasto ma gęstą, grudkowatą konsystencję i po upieczeniu przypomina słodki chleb.