Pasztet wegetariański

Opublikowano: 07.05.2021 r., 16:16 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet wegetariański podany na okrągłej, drewnianej desce, z gałązką rozmarynu i suszonych pomidorów.
Pasztet wegetariański
Wypróbuj przepis na najlepszy pasztet wegetariański. Wegetariańska propozycja na tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest pyszne i smakowite. Warto przygotować go nie tylko na świąteczny stół.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Pieczenie 85 min
128 kcal
Kcal w porcji
64 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Soczewica czerwona 3/4 szklanki (135 g)
  • Marchewka 2 średnie (140 g)
  • Pietruszka 2 sztuki (160 g)
  • Por około 1/3, tylko biała część (50 g)
  • Czosnek 2 ząbki (12 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Suszone pomidory w oleju 4 pomidory (100 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki (48 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, blender, tarka, miska, foremka aluminiowa do pasztetu

Przepis na pasztet wegetariański krok po kroku

Ugotuj soczewicę w 1,5 szklanki wody.

Na tarce zetrzyj obraną marchewkę i pietruszkę. Odłóż na bok.

Na dużej patelni rozgrzej olej.

Drobno pokrój białą część pora i przełóż na patelnię.

Dodaj 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie i sporą szczyptę soli.

Pora podsmaż przez 4-5 minut.

Wyjmij liść laurowy oraz ziele angielskie.

Do pora dodaj starte warzywa.

Całość podsmaż 10 minut.

Podsmażone warzywa przełóż do miski, dodaj do nich soczewicę, sporą szczyptę pieprzu, soli, papryki słodkiej, majeranku i cząbru.

Całość zblenduj na gładką masę a następnie dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.

Pasztet przełóż do foremki.

Piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po 45 minutach na wierzchu połóż pomidory suszone i piecz 15 minut.

Jak oceniasz przepis na pasztet wegetariański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat pasztetu wegetariańskiego

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu. Z biegiem czasu pasztety zaczęto robić nie tylko z mięsa, a teraz pasztet wegetariański wpisał się już w tradycje tych czasów.

Pasztet wegetariański to warzywny dodatek, który można przygotować z każdego rodzaju warzyw. Pieczony, domowy pasztet bezmięsny z dodatkiem marchewki, pietruszki i pora to pyszny dodatek do pieczywa lub pyszna przystawka. Dobry pasztet wege idealny wielkanocny dodatek do śniadania, jednak możesz go przygotować również na święta Bożego Narodzenia. Pasztet wigilijny wegetariański możesz podać nawet podczas kolacji wigilijnej.

Dobry przepis na pasztet wegetariański jest łatwy w przygotowaniu, wymaga jedynie więcej czasu aby składniki po ugotowaniu wystygły. Prosty przepis sprawi, że będziesz przygotowywać go częśniej niż tylko na święta. Pasztet wegetariański jest dużo prostszy w wykonaniu niż tradycyjny, mięsny. Ważne aby składniki na pasztet były dobrej jakości. Warzywa możesz zetrzeć na grubych lub małych oczkach, w zależności od preferencji. Możesz go również wykonać z soczewicy zielonej zamiast czerwonej. Pasztet wegetariański z warzywami możesz przygotować na ostro, dodasz mu wtedy więcej charakteru i smaku. Oprócz wyjątkowego smaku, wegetariańskie pasztety są także skarbnicą różnych związków odżywczych. Ich walory zdrowotne zależą od tego jakich składników użyjesz do ich przygotowania. Jak zrobić pasztet wegetariański oraz jakie dodać przyprawy się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, ogórkiem konserwowym, sosem tatarskim czy nawet sosem chrzanowym.

Alergeny w pasztecie wegetariańskim

Lista alergenów dla pasztetu wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pasztetu wegetariańskiego

na 100g gotowej potrawy

Pyszny i zdrowy pasztet warzywny. Jest idealnym dodatkiem do pieczywa. Możesz w nim także przemycić więcej warzyw do diety dziecka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(64g)
Energia (kcal)
200.18
128.12
Białko (g)
7.40
4.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(64g)
Węglowodany (g)
21.53
13.78
Węglowodany przyswajalne (g)
17.12
10.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.41
2.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(64g)
Tłuszcz (g)
10.13
6.48
Tłuszcze nasycone (g)
1.63
1.04
Tłuszcze nienasycone (g)
8.51
5.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.99
3.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.52
1.61
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.20
34.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(64g)
Witamina A (µg (mcg))
192.66
123.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.77
12.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.19
Retinol (µg (mcg))
23.31
14.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.13
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
68.38
43.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1617.33
1035.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(64g)
Sód (mg)
73.68
47.16
Potas (mg)
503.94
322.52
Wapń (mg)
43.50
27.84
Fosfor (mg)
126.11
80.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
33.65
21.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.28
1.46
Cynk (mg)
1.13
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.35
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu wegetariańskiego 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu wegetariańskiego

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
135 g
3/4 szklanki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.18
Za 135 g
Marchewka
140 g
2 średnie
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Pietruszka
160 g
2 sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 160 g
Por
50 g
około 1/3, tylko biała część
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Suszone pomidory w oleju
100 g
4 pomidory
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 100 g
Olej rzepakowy
48 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.34
Za 48 ml
Koszt składników
33.50