Przepis na cannoli ze szpinakiem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ocet spirytusowy, bazylia, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, szpryca

Najpierw przygotuj sos pomidorowy: rozgrzej olej na dużej patelni i podsmaż czosnek przez minutę. Dodaj cukier, ocet, pomidory i trochę przypraw, całość gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje.

Mascarpone ubij z mlekiem na gładką masę, całość odstaw na bok do małej miseczki.

Włóż szpinak do dużego durszlaka i zalej wrzątkiem, aby zwiędł. Następnie odciśnij z niego nadmiar wody.

Szpinak grubo posiekaj i wymieszaj w dużej misce ze 100 g startego parmezanu i ricottą. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Makaron włóż do osolonego wrzątku i podgotuj je przez 5 - 6 minut.

Używając rękawa do szprycowania, wyciśnij szpinakowe nadzienie do rurek cannelloni.

Naczynie żaroodporne wyłóż sosem pomidorowym i ułóż w nim rurki bardzo blisko siebie.

Danie polej sosem mascarpone i posyp startym parmezanem i mozzarellą.

Piecz przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Cannoli ze szpinakiem podane na małym talerzyku z sosem pomidorowym.
cannoli ze szpinakiem
Koszt przygotowania dania
114.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
733 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Cannoli ze szpinakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cannoli ze szpinakiem

Cannoli ze szpinakiem to danie, które zachwyca pysznym smakiem. Makaron wypełniony po brzegi szpinakowym wnętrzem, będzie idealnym wyborem dla miłośników zapiekanek. Jest smaczny, zdrowy, a przy okazji naprawdę prosty w przygotowaniu, choć może się wydawać zupełnie inaczej. To danie pochodzi z włoskiej kuchni i zawiera wszystkie charakterystyczne dla niej produkty. Całość nie tylko pięknie się prezentuje, ale również zaskakuje wspaniałym aromatem.

Przepis na cannoli ze szpinakiem jest wspaniałym wyborem zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami. Przygotowanie tej potrawy jest tak proste, że spokojnie poradzą sobie z nią nawet początkujące osoby. Wystarczy tylko kilka chwil, by stworzyć to naprawdę wyjątkowe danie. Jej główne składniki to specjalny makaron, szpinak i duża ilość sera. Makaron używany do przygotowania tej zapiekanki to cannoli, a nazwa ta oznacza rurki, ze względu na kształt jaki przybiera. To dzięki temu można go faszerować. Jego odnalezienie w sklepie jest niezwykle proste. Warto pamiętać, by wybrać taki, który jest dość duży, by można w nim było pomieścić sporą ilość nadzienia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić cannoli ze szpinakiem, by było smaczne, zdrowe, a przy okazji naprawdę nieskomplikowane, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość zajmuje tylko kilka minut. To prawdziwa gratka dla miłośników serowych dań, gdyż jest on jednym z głównych składników w tej potrawie. Ze względu na lepszy smak używa się aż trzech różnych rodzajów, dzięki temu potrawa wyróżnia się wspaniałym aromatem. Głównym składnikiem farszu jest szpinak, to warzywo, które przez wielu nie jest zbyt lubiane. Warto jednak pamiętać o jego obecności w menu, gdyż jest niezwykle zdrowe i pełne witamin.

To świetny pomysł na naprawdę pyszne i szybkie włoskie danie. Makaron, który skrywa w sobie przepyszny farsz z serem to dobre rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. To smaczne danie ma wspaniały aromat, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Jest proste i tanie.

Wartości odżywcze cannoli ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(481g)
Energia (kalorie)
152.41 kcal
733.11 kcal
Białko
6.35 g
30.55 g

Węglowodany w cannoli ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(481g)
Węglowodany
11.67 g
56.11 g
Węglowodany przyswajalne
9.73 g
46.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.93 g
9.29 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(481g)
Tłuszcz
9.22 g
44.36 g
Tłuszcze nasycone
7.07 g
34.01 g
Tłuszcze nienasycone
2.15 g
10.35 g
Tłuszcze jednonasycone
1.77 g
8.51 g
Brak danych dla: cukier, mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.38 g
1.84 g
Brak danych dla: cukier, mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol
26.63 mg
128.07 mg
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na cannoli ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(481g)
Witamina A
138.06 µg (mcg)
664.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone, makaron cannelloni.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.66 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
1.46 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
8.91 mg
42.87 mg
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.39 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone, makaron cannelloni.
czytaj dalej
Witamina E
0.60 mg
2.89 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol
35.83 µg (mcg)
172.35 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone, makaron cannelloni.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.38 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.71 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
1.26 mg
6.04 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
50.89 µg (mcg)
244.79 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten
1225.34 µg (mcg)
5893.87 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone, makaron cannelloni.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cannoli ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(481g)
Sód
171.00 mg
822.53 mg
Potas
287.35 mg
1382.17 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
153.07 mg
736.26 mg
Fosfor
114.89 mg
552.60 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
37.73 mg
181.47 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
1.35 mg
6.51 mg
Cynk
0.74 mg
3.58 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.61 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cannoli ze szpinakiem 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cannoli ze szpinakiem

Lista alergenów dla cannoli ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Mleko 2%
    • Ser parmezan
    • Ser Mozzarella
    • serek ricotta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron cannelloni

Cena przygotowania cannoli ze szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Pomidory w puszce
1600 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 4
9.20
Za 1600 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Mleko 2%
45 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 ml
Ser parmezan
185 g
85,100
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 4
24.05
Za 185 g
Ser Mozzarella
250 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 250 g
Szpinak
1000 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
33.33
Za 1000 g
Serek ricotta
750 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
18.00
Za 750 g
Makaron cannelloni
400 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.40
Za 400 g
Koszt składników
143.20
Jak oceniasz przepis na cannoli ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 65,0% osób