Przepis na fuczki krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, rózga, miska

W misce wymieszaj mleko, mąkę, jajko, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i sporą szczyptę kminku.

Kapustę odciśnij mocno z soku i drobno poszatkuj. Dodaj do ciasta.

Cebulę drobno posiekaj i dodaj do kapusty.

Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje ciasta.

Smaż z każdej strony na złoty kolor.

Fuczki podane na białym talerzu ze śmietaną, na ściereczce, obok dwa widelce
Fuczki
Koszt przygotowania dania
3.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
241 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
48

Fuczki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o fuczkach

Fuczki to bieszczadzkie placki z kapusty kiszonej, które niestety są mało popularne w pozostałych regionach Polski. Te wyśmienite placki z kapusty kiszonej są fajną alternatywą dla znanym w całej Polsce placków ziemniaczanych.

Fuczki przygotujesz równie szybko i łatwo jak znane Ci placki ziemniaczane. Wystarczy posiekać kapustę i wymieszać wszystkie składniki. Ważne aby do dania użyć prawdziwej kapusty kiszonej a nie kapusty kwaszonej octem. Dzięki temu placki będą dużo smaczniejsze. Jest to szczególnie ważne nie tylko ze względu na smak ale przede wszystkim ze względu na walory zdrowotne. Ocet spirytusowy powinien być unikany szczególnie przez osoby chorujące na refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię. Kapusta zakwaszana octem nie posiada walorów zdrowotnych takich jak tradycyjna kapusta kiszona. A jakie to są walory? Kapusta kiszona jest źródłem witamin: witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A i witaminę K. Jest ona źródłem błonnika pokarmowego dzięki czemu pomaga w leczeniu zaparć. Jest także źródłem bakterii kwasu mlekowego, dzięki czemu pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Dzięki temu pomaga w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego, obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, pomaga obniżyć ciśnienie, wpływa pozytywnie na cały układ krwionośny. Dzięki zawartości witaminy E, kapusta kiszona pozytywnie wpływa na kondycję skóry. Badania wykazują, że spożywanie kapusty kiszonej pomaga regulować gospodarkę hormonalną, a także zapobiega nowotworom narządów układy hormonalnego, jąder, prostaty, piersi, jajników i szyjki macicy.

Przepis na placki z kapusty kiszonej jest szybki i łatwy. Fuczki możesz także modyfikować przez różne dodatki, na przykład możesz przygotować fuczki z ziemniakami z boczkiem. Takie fuczki podane z ulubioną surówką a będą wyśmienitym obiadem. Ze względu na to, że są smażone nie powinny być spożywane często, jednak podane raz na jakiś czas nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie więc spożywaj je bez wyrzutów sumienia. Fuczki możesz zamienić w kotlety z kiszonej kapusty, takie kotlety możesz podawać z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.

Wypróbuj sprawdzony przepis na najsmaczniejsze, bieszczadzkie fuczki i wprowadź coś nowego do swojej kuchni.

Wartości odżywcze fuczek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kalorie)
67.14 kcal
241.71 kcal
Białko
3.45 g
12.43 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w fuczkach

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany
11.05 g
39.77 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.37 g
30.14 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz
1.42 g
5.11 g
Tłuszcze nasycone
0.60 g
2.15 g
Tłuszcze nienasycone
0.82 g
2.96 g
Tłuszcze jednonasycone
0.47 g
1.70 g
Tłuszcze wielonasycone
0.35 g
1.26 g

Witaminy w przepisie na fuczki

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina B6
0.14 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.56 mg
2.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
23.11 µg (mcg)
83.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na fuczki

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód
349.39 mg
1257.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
179.05 mg
644.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
48.12 mg
173.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
81.17 mg
292.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.52 mg
84.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.54 mg
1.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fuczek 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w fuczkach

Lista alergenów dla fuczek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%

Cena przygotowania fuczek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
330 g
3 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 330 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
60 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 1,5%
115 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.29
Za 115 ml
Olej rzepakowy
1 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
26.50
Jak oceniasz przepis na fuczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób