Przepis na spaghetti neapolitana krok po kroku
- Makaron spaghetti 250 g 1 szklanka
- Cebula 50 g 1/2 sztuki
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Pomidory w puszce 400 g 1 puszka
- Ser parmezan 20 g 2 łyżki
- Olej rzepakowy 10 ml 1 łyżka
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Olej rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
Dodaj pomidory z puszki i podgrzewaj 10 minut.
Dodaj ugotowany makaron i przełóż na talerz.
Całość posyp parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Często zadawane pytania
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Pulpa pomidorowa
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Sos pomidorowy do spaghetti
-
Spaghetti

(liczba kalorii)
Spaghetti neapolitana - cechy przepisu
Więcej o spaghetti neapolitana
Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.
Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na spaghetti neapolitana, który będzie bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego.
Aby przygotować spaghetti neapolitana, będziesz potrzebować kilku ogólnodostępnych składników, czyli makaron, pomidory z puszki, olej rzepakowy, parmezan, cebula, czosnek.
W moim przepisie wykorzystałam makaron spaghetii, on idealnie pasuje do naszego dzisiejszego dania. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś użył dowolnego rodzaju makaronu. Tak naprawdę każdy będzie dobry.
Moja wersja makaronu jest przygotowana z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Będzie to ważna informacja dla osób z chorobami glutenozależnymi, do których należy celiakia, alergia na pszenicę.
Zatem, jak zrobić spaghetti neapolitana?
W pierwszej kolejności zaczniemy od ugotowania makaronu al’dente.
W tym czasie przygotujemy sos z pomidorów.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj drobno pokrojoną cebulę i krótko zeszklij, następnie dodaj pomidory z puszki.
W tym momencie postaw na przyprawy, idealnie sprawdzi się tutaj sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.
Na końcu dodaj makaron do sosu i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Po kilku minutach nasze najlepsze spaghetti gotowe.
Przełóż danie na talerz i posyp parmezanem.
Całe danie posyp drobno pokrojoną natką pietruszki.
Moje dzisiejsze danie jest szybkie i proste, można powiedzieć nawet, że zahacza o minimalizm. Sam widzisz jak mało składników jest nam potrzebnych do jego przygotowania.
Sam widzisz jaki to jest prosty przepis.
Skoro już wiesz, jak zrobić makaron neapolitana, koniecznie spróbuj i zaskocz swoich gości tym wykwintnym daniem.
Moja dzisiejsza propozycja to świetny pomysł na obiad w rodzinnym gronie lub kolację ze znajomymi.
Wartości odżywcze spaghetti neapolitana
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w spaghetti neapolitana
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na spaghetti neapolitana
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na spaghetti neapolitana
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w spaghetti neapolitana
Lista alergenów dla spaghetti neapolitana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan