Przepis na spaghetti neapolitana krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

Olej rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę.

Dodaj pomidory z puszki i podgrzewaj 10 minut.

Dodaj ugotowany makaron i przełóż na talerz.

Całość posyp parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

spaghetti neapolitana
Spaghetti neapolitana
Koszt przygotowania dania
7.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
334 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Spaghetti neapolitana - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o spaghetti neapolitana

Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.

Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na spaghetti neapolitana, który będzie bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego.

Aby przygotować spaghetti neapolitana, będziesz potrzebować kilku ogólnodostępnych składników, czyli makaron, pomidory z puszki, olej rzepakowy, parmezan, cebula, czosnek.

W moim przepisie wykorzystałam makaron spaghetii, on idealnie pasuje do naszego dzisiejszego dania. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś użył dowolnego rodzaju makaronu. Tak naprawdę każdy będzie dobry.

Moja wersja makaronu jest przygotowana z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Będzie to ważna informacja dla osób z chorobami glutenozależnymi, do których należy celiakia, alergia na pszenicę.

Zatem, jak zrobić spaghetti neapolitana?

W pierwszej kolejności zaczniemy od ugotowania makaronu al’dente.

W tym czasie przygotujemy sos z pomidorów.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj drobno pokrojoną cebulę i krótko zeszklij, następnie dodaj pomidory z puszki.

W tym momencie postaw na przyprawy, idealnie sprawdzi się tutaj sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.

Na końcu dodaj makaron do sosu i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Po kilku minutach nasze najlepsze spaghetti gotowe.

Przełóż danie na talerz i posyp parmezanem.

Całe danie posyp drobno pokrojoną natką pietruszki.

Moje dzisiejsze danie jest szybkie i proste, można powiedzieć nawet, że zahacza o minimalizm. Sam widzisz jak mało składników jest nam potrzebnych do jego przygotowania.

Sam widzisz jaki to jest prosty przepis.

Skoro już wiesz, jak zrobić makaron neapolitana, koniecznie spróbuj i zaskocz swoich gości tym wykwintnym daniem.

Moja dzisiejsza propozycja to świetny pomysł na obiad w rodzinnym gronie lub kolację ze znajomymi.

Wartości odżywcze spaghetti neapolitana

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
167.07 kcal
334.14 kcal
Białko
6.58 g
13.15 g

Węglowodany w spaghetti neapolitana

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
29.80 g
59.60 g
Węglowodany przyswajalne
25.22 g
50.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.58 g
9.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
3.10 g
6.19 g
Tłuszcze nasycone
1.13 g
2.26 g
Tłuszcze nienasycone
1.97 g
3.93 g
Tłuszcze jednonasycone
1.21 g
2.41 g
Tłuszcze wielonasycone
0.76 g
1.52 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na spaghetti neapolitana

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.20 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.74 mg
1.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.37 mg
6.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
28.47 µg (mcg)
56.95 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na spaghetti neapolitana

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
136.65 mg
273.30 mg
Potas
299.80 mg
599.59 mg
Wapń
63.39 mg
126.78 mg
Fosfor
137.04 mg
274.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
48.15 mg
96.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.89 mg
3.77 mg
Cynk
1.06 mg
2.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.25 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti neapolitana 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w spaghetti neapolitana

Lista alergenów dla spaghetti neapolitana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania spaghetti neapolitana

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Ser parmezan
20 g
2 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 20 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
25.80
Jak oceniasz przepis na spaghetti neapolitana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób