Szybki obiad wegetariański

szybki obiad wegetariański

Obiad wegetariański to doskonała propozycja nie tylko dla wegetarian. Wegetariańskie posiłki wykluczają spożywanie mięsa oraz ryb. Zależności od rodzaju diety wegetariańskiej można eliminować jeszcze inne produkty odzwierzęce. W dzisiejszych czasach znamy wiele przepisów obiadowych, do których wykonania nie potrzebujemy mięsa. Do wykonania obiadu wegetariańskiego możemy wykorzystać warzywa, grzyby, kaszę, ryż, makaron, tofu i wiele innych produktów. Doskonałym dodatkiem do obiadu będą podprażone pestki, np. dyni lub słonecznika.

Szybki obiad wegetariański - polecane przepisy

Szybki obiad wegetariański - pozostałe przepisy

Szybki obiad wegetariański – sprawdzone przepisy na prosty obiad wege

Obiad wegetariański to propozycja dla osób, które wykluczają spożywanie mięsa ze swojej diety. Eliminacja mięsa może nastąpić z wielu różnych powodów. Do przygotowania obiadu wegetariańskiego możemy wykorzystać wiele produktów spożywczych, ponieważ obecny rynek wychodzi naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i produkuje szereg produktów zastępujących tradycyjne produkty mięsne oraz odzwierzęce.

Dieta wegetariańska – opis diety

Definicja diety wegetariańskiej

Wegetarianizm to dieta, która polega na świadomym i celowym wyłączeniem z niej mięsa, ryb oraz owoców morza. W diecie wegetariańskiej wyklucza się również produkty pochodzące z uboju zwierząt (czyli np. smalec lub żelatynę).

W obecnych czasach, gdy duży nacisk kładziony jest na ekologię, dużo osób wybiera dietę wegetariańską. Rynek produktów spożywczych wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów stale się rozwija, co powoduje, że na rynku znajdziemy wege odpowiedniki mięsa oraz produktów odzwierzęcych. Należy pamiętać jednak, że produkty te nie są przeznaczone tylko dla wegan i wegetarian. Kolejnymi pobudkami do wyboru diety wegetariańskiej mogą być względy etyczne, religijne lub modowe (jest to spowodowane naśladowaniem osób, które stanowią dla nas autorytet).

Odmiany wegetarianizmu

Wegetarianizm przejawia się różnym rodzajem wykluczania mięsa, ryb, owoców morza oraz produktów pochodzenia zwierzęcego z diety. Na podstawie wykluczeń możemy wyróżnić następujące odmiany wegetarianizmu:

  • laktoowowegetarianizm – który jest najbardziej rozpowszechnioną odmianą wegetarianizmu. Polega na całkowitej rezygnacji ze spożywania mięsa. W diecie natomiast mogą występować produkty pochodzenia zwierzęcego jak nabiał, jaja oraz miód.
  • laktowegetarianizm - jest dietą zbliżoną do laktoowowegetarianizmu, jednak dodatkowo eliminuje spożywanie jajek. Dopuszcza natomiast spożywanie mleka i jego przetworów.
  • owowegetarianizm - ma na celu eliminację mięsa, mleka oraz jego przetworów z diety. Dopuszcza natomiast spożywanie jajek.
  • weganizm - jest to odmiana wegetarianizmu, która polega na wyłączenie z diety wszystkich produktów odzwierzęcych. W weganizmie zabronione jest spożywanie mięsa, mleka i jego przetworów, jaj oraz miodu.
  • witarianizm - ta odmiana wegetarianizmu polega na spożywaniu wyłącznie świeżych warzyw i owoców. Rezygnuje się ze spożywania potraw gotowanych. Osoby na diecie witariańskiej rezygnują również ze spożywania kawy, herbaty oraz soków na rzecz wody (najlepiej źródlanej).
  • frutarianizm - jest to najbardziej restrykcyjna dieta wegetariańska. Polega na eliminacji wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego  oraz warzyw i owoców, które należy zerwać. Frutarianie żywią się przede wszystkim owocami, które same spadną z drzewa. Dopuszczalne jest także jedzenie małych ilości zielonych warzyw liściastych.

Zalety diety wege

Do głównych zalet diety wegetariańskiej możemy zaliczyć zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych chorób oraz problemów zdrowotnych. Do grupy tej możemy zaliczyć:

  • otyłość,
  • nadciśnienie,
  • choroby układu krążenia,
  • cukrzycę typu 2,
  • niektóre choroby nowotworowe,
  • hipercholesterolemię,
  • kamicę żółciową,
  • kamicę pęcherzyka żółciowego,
  • zaparcia,
  • hemoroidy,
  • próchnicę zębów.

Wady diety wegetariańskiej

Dieta wegetariańska jest bardzo wymagająca, ponieważ bardzo łatwo doprowadzić do niedoborów energetycznych oraz niższego niż zalecane spożycia składników odżywczych, do których w szczególności możemy zaliczyć niedobór witaminy B12, witaminy D, wapnia, żelaza czy cynku, jodu oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Nieprawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska może przyczyniać się do zwiększonego ryzyka:

  • anemii,
  • krzywicy,
  • osteoporozy oraz osteomalacji,
  • niedożywienia białkowego lub białkowo-energetycznego,
  • zaburzeń miesiączkowania u kobiet,
  • biegunek.

Dodatkowo w diecie wegetariańskiej często należy suplementować niektóre składniki odżywcze, ponieważ dostarczane są tylko z produktów pochodzenia zwierzęcego. Większość witamin, które mogą być niedoborowe w diecie wegetariańskiej, można suplementować jako suplementy sprzedawane w aptece. Dodatkowo w diecie wegetariańskiej należy zwrócić szczególną uwagę na podaż białka - głównie tyczy to osób, które prowadzą aktywny tryb życia i mają zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy. W diecie wegetariańskiej źródło białka stanowić może soja, soczewica, bób, groch, fasola, produkty zbożowe oraz nasiona.

Obiad – opis posiłku

Obiad w tradycji polskiej traktowany jest jako główny, najobfitszy posiłek spożywany w ciągu dnia. W Polsce najczęściej spożywany był między godziną dwunastą a szesnastą. Na obiad możemy podać bardzo różne potrawy – od prostych w wykonaniu do tych bardziej skomplikowanych.

Obiad w kuchni polskiej tradycyjnie składał się z dwóch dań. Pierwsze danie stanowiła zupa natomiast drugie danie nazywane było daniem głównym. W obecnych czasach odchodzimy jednak od codziennego spożywania dwóch dań obiadowych. Jest to spowodowane prawdopodobnie brakiem czasu na przygotowanie codziennie innego obiadu, który składałby się z dwóch potraw. Obiad dwudaniowy najczęściej podawany jest są podczas uroczystości rodzinnych lub np. podczas niedzielnego obiadu dla całej rodziny. Odchodzi się również od spożywania obiadu we wczesnych godzinach, ponieważ może to być spowodowane trybem naszej pracy – w większości prace kończymy o godzinie piętnastej lub szesnastej i zanim wrócimy do domu oraz przygotujemy obiad może minąć sporo czasu.

Historycznie możemy wyróżnić obiady czwartkowe, które były organizowany przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Na takich obiadach spotykali się najczęściej artyści. Biesiady te były organizowane co tydzień i trwały od 3 do 4 godzin. W obiadach czwartkowych brali udział tylko mężczyźni, a ich celem były rozmowy na temat sztuki, nauki oraz dzieł literackich.

Przykładowe przepisy na szybki obiad wegetariański i krótki opis

Makaron z sosem warzywnym

W celu przygotowania warzywnego sosu do makaronu doskonale sprawdzą się pomidory, pieczarki czy brokuł. W zależności od odmiany diety wegetariańskiej do przygotowania sosu możemy wykorzystać również jogurt lub śmietankę – jeśli mówimy o diecie laktoowowegetariańskiej. Makaron z sosem warzywnym stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Przepisy, z których możemy przygotować te pyszne wegetariańskie dania są bardzo proste. Makaron ze sosem warzywnym możemy przygotować na szybko, gdy nie mamy zbyt wiele czasu.

Zapiekanka warzywna

Zapiekanki warzywne stanowią doskonały pomysł na smaczny i lekki obiad wegetariański dla całej rodziny. W zależności od odmiany diety wegetariańskiej różnić będą się dodatki do przygotowania ewentualnych sosów. W diecie wegetariańskiej doskonale sprawdzi się zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem cukinii oraz kalafiora. Możemy wykorzystać również inne warzywa, aby wzbogacić smak potrawy. W diecie laktoowowegetariańskiej możemy przygotować sos beszamelowy do polania zapiekanki lub posypać ją startym serem żółtym (np. parmezanem).

Papryka faszerowana

Kolejny pomysł na lekki obiad wegetariański stanowi faszerowana papryka. Do jej wykonania niezbędnym produktem będzie oczywiście papryka, natomiast dodatki mogą być dowolne. Paprykę możemy faszerować ugotowaną kaszą lub ryżem z dodatkiem sezonowych warzyw. Do farszu możemy również dodać podsmażone tofu. W diecie laktoowowegetariańskiej możemy również wykorzystać do przygotowania dania śmietankę a całość można posypać startym serem dojrzewającym (np. parmezanem). Przepis na paprykę faszerowaną jest łatwy, dlatego nie wymaga od nas dużego doświadczenia kulinarnego. Dodatkowo faszerowane papryki możemy przygotować na szybko, jeżeli dzień wcześniej przygotujemy smaczny farsz.

Cukinia faszerowana

Tak jak w przypadku papryki faszerowanej cukinia z nadzieniem świetnie sprawdzi się jako wegetariański obiad dla całej rodziny. Przepis na faszerowaną cukinię jest bardzo łatwy, dlatego warto wykorzystać go w swojej diecie. W zależności od rodzaju diety wegetariańskiej cukinie możemy faszerować różnymi produktami. W diecie wegańskiej doskonale sprawdzi się ugotowana kasza, tofu oraz warzywa. Natomiast w diecie laktoowowegetariańskiej doskonałym dodatkiem będzie ser żółty, którym posypiemy wierzch naszego dania. Faszerowane cukinie stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu

Pulpety z soczewicy

W diecie wegetariańskiej pulpety z nasion roślin strączkowych będą stanowiły doskonałe zamiennik tradycyjnego kotleta mięsnego. Nasiona roślin strączkowych są doskonałym źródłem białka w diecie wegetariańskiej, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Niedobór białka w diecie może powodować szereg nieprawidłowości w funkcjonowaniu naszego organizmu. Pulpety z soczewicy będą stanowiły doskonały dodatek do ugotowanych ziemniaków, kaszy lub ryżu oraz surówki z sezonowych warzyw

Kotlet z buraka

Kotlet z buraka, podobnie jak wyżej opisane pulpety, będzie stanowił doskonały zamiennik tradycyjnego kotleta w diecie wegetariańskiej. Kotlet warzywny doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanego ryżu lub kaszy oraz surówki z sezonowych warzyw. W okresie zimowym możemy wykorzystać ogórki konserwowe lub surówkę z kapusty kiszonej. Przepis na kotlety warzywne może być wymagający oraz czasochłonny - jednak nie każdy (np. cukinia panierowana jest bardzo szybka w przygotowaniu). Przepis na kotlet z buraka po kilku próbach może okazać się bardzo prosty. Kotlety warzywne będą doskonałą propozycją dla wegan oraz wegetarian.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto