Szybki obiad wegetariański - polecane przepisy
-
Fasola po bretońsku
Fasola po bretońsku to przepis na danie ciekawe, a przy okazji naprawdę smaczne. Jest niezwykle sycąca i sprawdzi się zarówno …
5 + 75 min łatwy 8 318 kcal -
Kotlet z kaszy gryczanej
Pyszne kotlety z kaszy gryczanej to bezglutenowe jarskie danie będące alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Kotlety możesz także wykorzystać do przygotowania …
20 + 30 min łatwy 4 431 kcal -
Fuczki
Fuczki to bieszczadzkie placki z kapusty kiszonej, które niestety są mało popularne w pozostałych regionach Polski. Te wyśmienite placki z …
30 + 20 min łatwy 2 241 kcal -
Placki z kabaczka
Placki z kabaczka to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Możesz je usmażyć na patelni z dodatkiem olej lub możesz …
20 + 20 min łatwy 4 382 kcal -
Ryba smażona
Pyszna ryba smażona to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 20 min łatwy 8 118 kcal
Szybki obiad wegetariański - pozostałe przepisy
-
Cannoli ze szpinakiem
Cannoli ze szpinakiem to danie, które zachwyca pysznym smakiem. Makaron wypełniony po brzegi szpinakowym wnętrzem, będzie idealnym wyborem dla miłośników …
50 + 35 min łatwy 10 733 kcal -
Tartaletki z warzywami
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy …
60 + 25 min łatwy 20 128 kcal -
Małdrzyki
Przepis na małdrzyki jest niezwykle prosty w wykonaniu. Do jego przygotowania potrzebny będzie ser biały, mąka, roztopione masło, jajka i …
15 + 30 min łatwy 4 442 kcal -
Spaghetti neapolitana
Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat. Oba doczekały się wielu pysznych …
20 + 10 min łatwy 3 334 kcal -
Kotleciki z ziemniaków
Kotleciki z ziemniaków to doskonałe danie warzywne. Wegetariańskie i bezglutenowe kotleciki możesz przygotować na imprezę ze znajomymi, jeśli w ich …
35 + 20 min łatwy 5 370 kcal -
Kotlety z brokułów
Kotlety to jedne z najpopularniejszych dań obiadowych, zarówno te mięsne jak i warzywne. Kotlety wegetariańskie z brokułami są wyśmienitą propozycją …
45 + 40 min łatwy 4 373 kcal
-
Makaron z tofu
Makaron z tofu jest prostym sposobem na sycący i zdrowy lunch, obiad, a także kolację. Całość można przygotować w kilka …
25 + 20 min łatwy 2 570 kcal -
Ryż z jajkiem
Kuchnia orientalna w naszym kraju już od dłuższego czasu cieszy się nie małym powodzeniem. Pojawia się coraz więcej miejsc, w …
15 + 20 min łatwy 1 -
Cukinia z piekarnika
Cukinia z piekarnika jest niezwykle ciekawą propozycją dla wszystkich miłośników kuchennych eksperymentów. Całość ma wspaniały smak i jest niezwykle prosta …
20 + 30 min łatwy 4 272 kcal -
Pierogi ze szpinakiem i serem
Domowe pierogi ze szpinakiem i serem to pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny. Pierogi po przygotowaniu możesz ugotować i …
30 + 10 min łatwy 28 104 kcal
-
Zupa grzybowa z makaronem
Domowa zupa grzybowa z makaronem to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Dzisiaj …
20 + 40 min łatwy 6 -
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to danie, które koniecznie powinniście spróbować. Wykonasz je w kilka minut. To świetne rozwiązanie, …
20 + 30 min łatwy 4 626 kcal -
Seleryba
Seler jest powszechnie używanym warzywem, szczególnie często dodajemy seler do zupy, i sałatek jarzynowych. Przepis, z którego wyjdzie Ci aromatyczna …
20 + 40 min średni 4 71 kcal -
Kalafior romanesco
Kalafior romanesco to doskonała propozycja na pyszny i piękny dodatek do obiadu. Przepis na kalafiora romanesco jest bardzo łatwy, dlatego …
5 + 15 min łatwy 3 -
Placki z kalafiora
Placki z kalafiora to świetny pomysł na obiad jarski lub szybką przekąskę. Przepis na placki z kalafiora jest łatwy, więc …
15 + 15 min łatwy 4 424 kcal -
Placuszki z kalafiora
Placuszki z kalafiora to świetny pomysł na szybkie danie obiadowe dla dzieci. Kalafior bardzo dobrze nadaje się do przygotowywania placków, …
15 + 20 min łatwy 5 409 kcal
-
Smażony ser
Smażony ser to tradycyjne danie kuchni czeskiej. Wysoko kaloryczna potrawa smażona na głęboki tłuszczu nie jest idealnym daniem dla osób …
10 + 15 min łatwy 5 1139 kcal -
Zupa pomidorowa z makaronem
Tradycyjna zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Dzisiaj przedstawię …
20 + 40 min łatwy 6 240 kcal -
Kluski łyżką kładzione
Kluski łyżką kładzione to szybkie i łatwe rozwiązanie na dodatek do zup lub samodzielne danie. Przygotowuje się je tylko z …
10 + 5 min łatwy 1 1012 kcal -
Gulasz z ciecierzycy
Wege gulasz z ciecierzycy to doskonała propozycja na pyszne danie warzywne. Gulasz bez mięsa jest też daniem bezglutenowym. Przepis na …
20 + 40 min łatwy 5 399 kcal
-
Wegańskie naleśniki
Wegańskie naleśniki to pyszna i łatwa alternatywa dla klasycznej wersji. Te roślinne robi się bez mleka i jajek. Choć zastąpienie …
20 + 20 min łatwy 2 582 kcal -
Kapusta czerwona zasmażana
Prosty przepis na pyszną czerwoną kapustę zasmażaną do obiadu – super pomysł na sałatkę na ciepło. Inaczej ten przysmak nazywany …
15 + 30 min łatwy 4 -
Zupa z zielonego groszku
Pyszna zupa z zielonego groszku to świetna alternatywa na lunch lub ciepłą przekąskę w ciągu dnia. Zupę możesz przygotować dzień …
10 + 20 min łatwy 4 109 kcal -
Łosoś na parze
Łosoś ugotowany na parze to danie, które pomimo swojej prostoty jest niezwykle smaczne i zdrowe. Jeśli zastanawiasz się jak przygotować …
5 + 15 min łatwy 1 268 kcal -
Kalafior z bułką tartą
Prosty przepis na dobry, gotowany kalafior z bułką tartą to doskonały dodatek do obiadu. Jest bardzo łatwy do zrobienia, a …
30 min łatwy 4 226 kcal -
Zupa krem pomidorowa
Zupa krem, którą możemy przygotować praktycznie z każdego warzywa, charakteryzuje się gęstą i kremową konsystencją. Takie dania są niezwykle sycące …
20 + 25 min łatwy 4 99 kcal
-
Kluski szklane
Kluski szklane to świetna opcja dla każdego, kto kocha kopytka. Całość jest prosta, a przy okazji niezwykle smaczna. Można je …
30 + 15 min łatwy 4 346 kcal -
Makaron ze szpinakiem i łososiem
Makaron ze szpinakiem i łososiem to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. To pyszne danie wykonasz w 15 minut. …
10 + 20 min łatwy 2 725 kcal -
Puree z batata
Smaczne puree z batata to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek na obiad lub jako …
20 + 60 min łatwy 4 148 kcal -
Placki z batatów
Zdrowe placki z batatów to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu placki, które idealnie sprawdzą się …
30 + 20 min łatwy 20
Szybki obiad wegetariański – sprawdzone przepisy na prosty obiad wege
Obiad wegetariański to propozycja dla osób, które wykluczają spożywanie mięsa ze swojej diety. Eliminacja mięsa może nastąpić z wielu różnych powodów. Do przygotowania obiadu wegetariańskiego możemy wykorzystać wiele produktów spożywczych, ponieważ obecny rynek wychodzi naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i produkuje szereg produktów zastępujących tradycyjne produkty mięsne oraz odzwierzęce.
Dieta wegetariańska – opis diety
Definicja diety wegetariańskiej
Wegetarianizm to dieta, która polega na świadomym i celowym wyłączeniem z niej mięsa, ryb oraz owoców morza. W diecie wegetariańskiej wyklucza się również produkty pochodzące z uboju zwierząt (czyli np. smalec lub żelatynę).
W obecnych czasach, gdy duży nacisk kładziony jest na ekologię, dużo osób wybiera dietę wegetariańską. Rynek produktów spożywczych wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów stale się rozwija, co powoduje, że na rynku znajdziemy wege odpowiedniki mięsa oraz produktów odzwierzęcych. Należy pamiętać jednak, że produkty te nie są przeznaczone tylko dla wegan i wegetarian. Kolejnymi pobudkami do wyboru diety wegetariańskiej mogą być względy etyczne, religijne lub modowe (jest to spowodowane naśladowaniem osób, które stanowią dla nas autorytet).
Odmiany wegetarianizmu
Wegetarianizm przejawia się różnym rodzajem wykluczania mięsa, ryb, owoców morza oraz produktów pochodzenia zwierzęcego z diety. Na podstawie wykluczeń możemy wyróżnić następujące odmiany wegetarianizmu:
- laktoowowegetarianizm – który jest najbardziej rozpowszechnioną odmianą wegetarianizmu. Polega na całkowitej rezygnacji ze spożywania mięsa. W diecie natomiast mogą występować produkty pochodzenia zwierzęcego jak nabiał, jaja oraz miód.
- laktowegetarianizm - jest dietą zbliżoną do laktoowowegetarianizmu, jednak dodatkowo eliminuje spożywanie jajek. Dopuszcza natomiast spożywanie mleka i jego przetworów.
- owowegetarianizm - ma na celu eliminację mięsa, mleka oraz jego przetworów z diety. Dopuszcza natomiast spożywanie jajek.
- weganizm - jest to odmiana wegetarianizmu, która polega na wyłączenie z diety wszystkich produktów odzwierzęcych. W weganizmie zabronione jest spożywanie mięsa, mleka i jego przetworów, jaj oraz miodu.
- witarianizm - ta odmiana wegetarianizmu polega na spożywaniu wyłącznie świeżych warzyw i owoców. Rezygnuje się ze spożywania potraw gotowanych. Osoby na diecie witariańskiej rezygnują również ze spożywania kawy, herbaty oraz soków na rzecz wody (najlepiej źródlanej).
- frutarianizm - jest to najbardziej restrykcyjna dieta wegetariańska. Polega na eliminacji wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego oraz warzyw i owoców, które należy zerwać. Frutarianie żywią się przede wszystkim owocami, które same spadną z drzewa. Dopuszczalne jest także jedzenie małych ilości zielonych warzyw liściastych.
Zalety diety wege
Do głównych zalet diety wegetariańskiej możemy zaliczyć zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych chorób oraz problemów zdrowotnych. Do grupy tej możemy zaliczyć:
- otyłość,
- nadciśnienie,
- choroby układu krążenia,
- cukrzycę typu 2,
- niektóre choroby nowotworowe,
- hipercholesterolemię,
- kamicę żółciową,
- kamicę pęcherzyka żółciowego,
- zaparcia,
- hemoroidy,
- próchnicę zębów.
Wady diety wegetariańskiej
Dieta wegetariańska jest bardzo wymagająca, ponieważ bardzo łatwo doprowadzić do niedoborów energetycznych oraz niższego niż zalecane spożycia składników odżywczych, do których w szczególności możemy zaliczyć niedobór witaminy B12, witaminy D, wapnia, żelaza czy cynku, jodu oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Nieprawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska może przyczyniać się do zwiększonego ryzyka:
- anemii,
- krzywicy,
- osteoporozy oraz osteomalacji,
- niedożywienia białkowego lub białkowo-energetycznego,
- zaburzeń miesiączkowania u kobiet,
- biegunek.
Dodatkowo w diecie wegetariańskiej często należy suplementować niektóre składniki odżywcze, ponieważ dostarczane są tylko z produktów pochodzenia zwierzęcego. Większość witamin, które mogą być niedoborowe w diecie wegetariańskiej, można suplementować jako suplementy sprzedawane w aptece. Dodatkowo w diecie wegetariańskiej należy zwrócić szczególną uwagę na podaż białka - głównie tyczy to osób, które prowadzą aktywny tryb życia i mają zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy. W diecie wegetariańskiej źródło białka stanowić może soja, soczewica, bób, groch, fasola, produkty zbożowe oraz nasiona.
Obiad – opis posiłku
Obiad w tradycji polskiej traktowany jest jako główny, najobfitszy posiłek spożywany w ciągu dnia. W Polsce najczęściej spożywany był między godziną dwunastą a szesnastą. Na obiad możemy podać bardzo różne potrawy – od prostych w wykonaniu do tych bardziej skomplikowanych.
Obiad w kuchni polskiej tradycyjnie składał się z dwóch dań. Pierwsze danie stanowiła zupa natomiast drugie danie nazywane było daniem głównym. W obecnych czasach odchodzimy jednak od codziennego spożywania dwóch dań obiadowych. Jest to spowodowane prawdopodobnie brakiem czasu na przygotowanie codziennie innego obiadu, który składałby się z dwóch potraw. Obiad dwudaniowy najczęściej podawany jest są podczas uroczystości rodzinnych lub np. podczas niedzielnego obiadu dla całej rodziny. Odchodzi się również od spożywania obiadu we wczesnych godzinach, ponieważ może to być spowodowane trybem naszej pracy – w większości prace kończymy o godzinie piętnastej lub szesnastej i zanim wrócimy do domu oraz przygotujemy obiad może minąć sporo czasu.
Historycznie możemy wyróżnić obiady czwartkowe, które były organizowany przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Na takich obiadach spotykali się najczęściej artyści. Biesiady te były organizowane co tydzień i trwały od 3 do 4 godzin. W obiadach czwartkowych brali udział tylko mężczyźni, a ich celem były rozmowy na temat sztuki, nauki oraz dzieł literackich.
Przykładowe przepisy na szybki obiad wegetariański i krótki opis
Makaron z sosem warzywnym
W celu przygotowania warzywnego sosu do makaronu doskonale sprawdzą się pomidory, pieczarki czy brokuł. W zależności od odmiany diety wegetariańskiej do przygotowania sosu możemy wykorzystać również jogurt lub śmietankę – jeśli mówimy o diecie laktoowowegetariańskiej. Makaron z sosem warzywnym stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Przepisy, z których możemy przygotować te pyszne wegetariańskie dania są bardzo proste. Makaron ze sosem warzywnym możemy przygotować na szybko, gdy nie mamy zbyt wiele czasu.
Zapiekanka warzywna
Zapiekanki warzywne stanowią doskonały pomysł na smaczny i lekki obiad wegetariański dla całej rodziny. W zależności od odmiany diety wegetariańskiej różnić będą się dodatki do przygotowania ewentualnych sosów. W diecie wegetariańskiej doskonale sprawdzi się zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem cukinii oraz kalafiora. Możemy wykorzystać również inne warzywa, aby wzbogacić smak potrawy. W diecie laktoowowegetariańskiej możemy przygotować sos beszamelowy do polania zapiekanki lub posypać ją startym serem żółtym (np. parmezanem).
Papryka faszerowana
Kolejny pomysł na lekki obiad wegetariański stanowi faszerowana papryka. Do jej wykonania niezbędnym produktem będzie oczywiście papryka, natomiast dodatki mogą być dowolne. Paprykę możemy faszerować ugotowaną kaszą lub ryżem z dodatkiem sezonowych warzyw. Do farszu możemy również dodać podsmażone tofu. W diecie laktoowowegetariańskiej możemy również wykorzystać do przygotowania dania śmietankę a całość można posypać startym serem dojrzewającym (np. parmezanem). Przepis na paprykę faszerowaną jest łatwy, dlatego nie wymaga od nas dużego doświadczenia kulinarnego. Dodatkowo faszerowane papryki możemy przygotować na szybko, jeżeli dzień wcześniej przygotujemy smaczny farsz.
Cukinia faszerowana
Tak jak w przypadku papryki faszerowanej cukinia z nadzieniem świetnie sprawdzi się jako wegetariański obiad dla całej rodziny. Przepis na faszerowaną cukinię jest bardzo łatwy, dlatego warto wykorzystać go w swojej diecie. W zależności od rodzaju diety wegetariańskiej cukinie możemy faszerować różnymi produktami. W diecie wegańskiej doskonale sprawdzi się ugotowana kasza, tofu oraz warzywa. Natomiast w diecie laktoowowegetariańskiej doskonałym dodatkiem będzie ser żółty, którym posypiemy wierzch naszego dania. Faszerowane cukinie stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu
Pulpety z soczewicy
W diecie wegetariańskiej pulpety z nasion roślin strączkowych będą stanowiły doskonałe zamiennik tradycyjnego kotleta mięsnego. Nasiona roślin strączkowych są doskonałym źródłem białka w diecie wegetariańskiej, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Niedobór białka w diecie może powodować szereg nieprawidłowości w funkcjonowaniu naszego organizmu. Pulpety z soczewicy będą stanowiły doskonały dodatek do ugotowanych ziemniaków, kaszy lub ryżu oraz surówki z sezonowych warzyw
Kotlet z buraka
Kotlet z buraka, podobnie jak wyżej opisane pulpety, będzie stanowił doskonały zamiennik tradycyjnego kotleta w diecie wegetariańskiej. Kotlet warzywny doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanego ryżu lub kaszy oraz surówki z sezonowych warzyw. W okresie zimowym możemy wykorzystać ogórki konserwowe lub surówkę z kapusty kiszonej. Przepis na kotlety warzywne może być wymagający oraz czasochłonny - jednak nie każdy (np. cukinia panierowana jest bardzo szybka w przygotowaniu). Przepis na kotlet z buraka po kilku próbach może okazać się bardzo prosty. Kotlety warzywne będą doskonałą propozycją dla wegan oraz wegetarian.