Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, foremka do babeczek, miska, lodówka

Przepis na tartaletki z warzywami krok po kroku

Cebulę, pieczarki i cukinię drobno pokrój.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i zeszklij pokrojone warzywa.

Mąkę wsyp do miski, dodaj kawałki masła i jajka (x2). Całość ugnieć i uformuj kulę, a następnie wstaw do lodówki na 30 minut.

Ciasto wyłóż do foremek, dodaj warzywny farsz.

Śmietankę wymieszaj z jajkami (x2) i odrobiną mąki, zalej przygotowane tartaletki.

Upiecz tartaletki w piekarniku przez 25 minut w 180 st. C.

tartaletki z warzywami
Tartaletki z warzywami - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - tartaletki z warzywami

W skrócie
Kalorii w porcji
128 kcal
Wielkość
jednej porcji
60 g
Indeks glikemiczny
90

Wartości odżywcze tartaletek z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Spód do tartaletek jest uniwersalny, a o rodzaju farszu możesz zadecydować sam. Postaw na swoje ulubione warzywa lub owoce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
213.70
128.22
Białko (g)
4.90
2.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
13.59
8.15
Węglowodany przyswajalne (g)
12.95
7.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
0.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
15.75
9.45
Tłuszcze nasycone (g)
9.68
5.81
Tłuszcze nienasycone (g)
6.07
3.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.94
2.96
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.14
0.68
Cholesterol (mg)
107.63
64.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
142.61
85.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.45
2.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.25
Witamina E (mg)
0.60
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
138.37
83.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.55
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.33
27.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
50.78
30.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
43.64
26.18
Potas (mg)
175.96
105.58
Wapń (mg)
40.64
24.38
Fosfor (mg)
83.94
50.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.88
7.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.54
0.92
Cynk (mg)
0.56
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tartaletek z warzywami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tartaletkach z warzywami

Lista alergenów dla tartaletek z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat tartaletek z warzywami

Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko.

Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy lunch w ciągu dnia, obojętnie co znajdzie się w jej środku, wybierz swoje ulubione warzywa i dodatki.

Natomiast tarta na słodko, może być pysznym deserem w gronie znajomych lub po prostu przekąską do kawy w Twoim domu.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartaletki z warzywami.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować, podstawowych składników takich jak: mąka, pieczarki, cukinia, śmietanka, olej rzepakowy, jajka, cebula.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. Cebulę i czosnek będziemy podsmażać z pieczarkami na oleju rzepakowym, nie pomijaj tego etapu. Te warzywa są bogate w antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Dlatego tak ważne jest zwiększenie spożycia cebuli w okresie, gdy nasza odporność może się obniżyć.

Moje nadzienie jest pieczarkowe z dodatkiem cukinii, wszystkie podsmażone warzywa następnie zalewam masą jajeczną. Wystarczy, że wymieszasz jajka ze śmietanką i odrobiną mąki. Zalej babeczki i upiecz w piekarniku, po 25 minutach pyszne przekąski będą dobre do spożycia.

Tartaletki z warzywami to będzie szybkie i łatwe w przygotowaniu danie w wersji wytrawnej dla całej Twojej rodziny. Zapamiętaj mój przepis na słone tartaletki, możesz przygotować go, także w większej wersji, dzięki czemu powstanie duża wytrawna tarta z Twoimi ulubionymi dodatkami. Pamiętaj wtedy o powiększeniu ilości składników. Do tarty jak i tartaletek możesz przygotować dodatkowo sos.

Dokładnie jak zrobić tartaletki z warzywami opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój prosty przepis na pyszne przekąski.

Tartę w większej wersji możesz podawać na obiad lub kolację dla całej Twojej rodziny. Będzie to idealny pomysł na przekąskę w letnie dni.

Szacunkowy koszt przygotowania tartaletek z warzywami

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pieczarki
180 g
3 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Śmietana 12%
200 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koszt składników
32.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na tartaletki z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób