Przepis na risotto ze szparagami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Szparagi umyj i odetnij końcówki, sparz we wrzątku.

Masło rozpuść na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Wrzuć ryż i wlej odrobinę bulionu.

Gdy ryż maksymalnie napęcznieje, dodaj pozostałą część.

Postępuj analogicznie do wyczerpania produktów.

Pod koniec dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi.

risotto ze szparagami
Risotto ze szparagami
Koszt przygotowania dania
23.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
136 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Risotto ze szparagami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami to danie, które przygotujesz w 20 minut. Wybierz swoje ulubione dodatki i postaw na pyszny i aromatyczny obiad dla całej Twojej rodziny.

Mój sprawdzony przepis śmiało możesz przygotować z krewetkami lub gotowaną piersią z kurczaka.

Zatem, jak zrobić risotto ze szparagami?

Zaopatrz się w podstawowe składniki takie jak: ryż, cebula, czosnek, masło, bulion warzywny i szparagi.

Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.

Mój przepis na risotto ze szparagami będzie całkowicie bezglutenowy, ponieważ wykorzystany ryż, który należy do produktów naturalnie bezglutenowych. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

W pierwszej kolejności szparagi umyj i odetnij końcówki, sparz we wrzątku. Następnie masło rozpuść na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wrzuć ryż i wlej odrobinę bulionu. Gdy ryż maksymalnie napęcznieje, dodaj pozostałą część. Postępuj analogicznie do wyczerpania produktów. Za każdym razem ryż powinien być maksymalnie napęczniały.

Pod koniec dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi.

Nasze pyszne, domowe risotto jest dobre do podania. Gotowe danie możesz posypać parmezanem. Moja wersja jest całkowicie wegetariańska, ponieważ nie zawiera mięsa, jeśli jednak masz ochotę, dodaj pierś z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Do risotto idealnie pasuje też dodatek owoców morza np. krewetek.

Będzie to dobry pomysł na rodzinny posiłek np. na obiad.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze risotto ze szparagami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
68.35 kcal
136.69 kcal
Białko
2.09 g
4.17 g

Węglowodany w risotto ze szparagami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
11.65 g
23.30 g
Węglowodany przyswajalne
10.33 g
20.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.32 g
2.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
1.88 g
3.76 g
Tłuszcze nasycone
1.18 g
2.35 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.57 g
1.15 g
Tłuszcze jednonasycone
0.48 g
0.96 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.09 g
0.18 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
4.39 mg
8.78 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na risotto ze szparagami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
36.41 µg (mcg)
72.82 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
4.03 mg
8.07 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
13.69 µg (mcg)
27.39 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.19 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.16 mg
Niacyna
0.68 mg
1.35 mg
Foliany
30.19 µg (mcg)
60.39 µg (mcg)
Beta karoten
260.78 µg (mcg)
521.55 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na risotto ze szparagami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
77.85 mg
155.69 mg
Potas
135.04 mg
270.08 mg
Wapń
18.31 mg
36.61 mg
Fosfor
41.90 mg
83.80 mg
Magnez
11.05 mg
22.10 mg
Żelazo
1.17 mg
2.34 mg
Cynk
0.44 mg
0.87 mg
Miedź
0.13 mg
0.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny risotto ze szparagami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w risotto ze szparagami

Lista alergenów dla risotto ze szparagami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania risotto ze szparagami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
1 woreczek
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Szparagi
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Koszt składników
45.00
Jak oceniasz przepis na risotto ze szparagami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób