Soczewica czerwona - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w czerwonej soczewicy oraz jakie alergie mogą powodować.
Soczewica czerwona - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemicznyŁadunek glikemiczny
soczewica czerwona158
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego czerwonej soczewicy

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak soczewica czerwona indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z czerwoną soczewicą
Bób gotowany, Groszek zielony, Orzeszki ziemne, Makaron z soczewicy, Soczewica zielona, Cebula, Kapusta, Ogórek, Siemię lniane

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla czerwonej soczewicy

Soczewica czerwona
Kategoria produktuWarzywa
Alergie*b/d
Dieta wegańskaTak
Dieta wegetariańskaTak
Indeks glikemiczny15
(niski)

Przepisy z czerwoną soczewicą

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto