Przepis na pierogi ze szpinakiem i serem krok po kroku

Składniki dla 28 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska, patelnia

Mąkę przesiej przez sitko, wsyp do miski, wbij jajka i dodaj masło i odrobinę wody.

Wyrób ciasto w rękach i uformuj kulę.

Olej rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Następnie dodaj opłukany szpinak, duś do momentu, aż zwiędnie.

Na samym końcu dodaj rozgnieciony twaróg i dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy i wytnij kółka za pomocą szklanki.

Każde kółko nadziej farszem i zawiń.

Ugotuj pierogi w lekko osolonej wodzie przez 10 minut lub zamroź.

pierogi ze szpinakiem i serem
Pierogi ze szpinakiem i serem
Koszt przygotowania dania
22.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
104 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
95

Pierogi ze szpinakiem i serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach ze szpinakiem i serem

Domowe pierogi ze szpinakiem i serem to pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny. Pierogi po przygotowaniu możesz ugotować i spożywać od razu lub zamrozić, będą tak samo pyszne smaku. Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na pierogi ze szpinakiem i serem.

Kwestia farszu tak naprawdę zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Ciasto na pierogi jest uniwersalne. Sam zadecyduj czy Twój farsz będzie wegetariański bez mięsa, czy tradycyjny.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, takie jak: mąka pszenna, masło, jajka, wodę, szpinak i twaróg. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowe ciasto do pierogów, wystarczy, że zamienisz mąkę na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie.

Zatem, jak zrobić pierogi ze szpinakiem i serem?

Z mąki, masła, jajka i odrobiny wody należy wyrobić ciasto w rękach, następnie uformuj kulę i odstaw na bok.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj umyty szpinak, duś pod przykryciem do momentu zredukowania się nadmiaru wody, na samym końcu dodaj pokruszony twaróg.

Wyrobione ciasto rozwałkuj i wytnij kółka za pomocą szklanki. Każde z nich nafaszeruj szpinakiem i serem. Zawiń pierogi po bokach i ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Po krótkim czasie smaczne w smaku pierogi gotowe będą dobre dla całej rodziny. Pokochają je nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Pierogi przygotujesz tak naprawdę w 20 minut. Świeżo przygotowane pierogi możesz od razu ugotować w lekko osolonej wodzie i podawać na obiad lub przygotować większą ilość i zamrozić. Wtedy posłużą Ci one na wiele razy. Domowe pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy, nadal będą dobre. Zapamiętaj mój przepis na pierogi bez mięsa i pamiętaj, aby przygotowywać bezmięsny obiad minimum raz w tygodniu.

Przepis na ciasto jest uniwersalny, a pierogi szybkie w wykonaniu, dlatego warto go zapamiętać, będzie to świetny pomysł na pierogi świąteczne i codzienny obiad.

Wartości odżywcze pierogów ze szpinakiem i serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
208.18 kcal
104.09 kcal
Białko
6.48 g
3.24 g
Fenyloalanina
0.27 mg
0.14 mg
Brak danych dla: jajko, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w pierogach ze szpinakiem i serem

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
30.37 g
15.19 g
Węglowodany przyswajalne
28.99 g
14.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.38 g
0.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
6.65 g
3.33 g
Tłuszcze nasycone
3.43 g
1.71 g
Tłuszcze nienasycone
3.22 g
1.61 g
Tłuszcze jednonasycone
2.36 g
1.18 g
Tłuszcze wielonasycone
0.87 g
0.43 g
Cholesterol
40.58 mg
20.29 mg

Witaminy w przepisie na pierogi ze szpinakiem i serem

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
179.89 µg (mcg)
89.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
8.94 mg
4.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Witamina E
0.20 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
46.14 µg (mcg)
23.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.35 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.65 mg
1.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
127.88 µg (mcg)
63.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1605.73 µg (mcg)
802.87 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi ze szpinakiem i serem

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
79.87 mg
39.94 mg
Potas
238.11 mg
119.06 mg
Wapń
54.41 mg
27.21 mg
Fosfor
87.29 mg
43.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
31.30 mg
15.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.55 mg
1.78 mg
Cynk
0.56 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów ze szpinakiem i serem 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach ze szpinakiem i serem

Lista alergenów dla pierogów ze szpinakiem i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser twarogowy półtłusty

Cena przygotowania pierogów ze szpinakiem i serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
60 g
1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Szpinak
400 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Ser twarogowy półtłusty
200 g
1 kostka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Koszt składników
44.80
Jak oceniasz przepis na pierogi ze szpinakiem i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób