Przepis na cukinię z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Cukinię dokładnie umyj i pokrój na plasterki.

Włóż ją do dużej miski i przypraw solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.

Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej plasterki cukinii.

Każdy posyp parmezanem.

Całość piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Cukinia z piekarnika z parmezanem podana na papierze do pieczenia.
cukinia z piekarnika
Koszt przygotowania dania
25.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
272 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
54

Cukinia z piekarnika - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cukinii z piekarnika

Cukinia z piekarnika jest niezwykle ciekawą propozycją dla wszystkich miłośników kuchennych eksperymentów. Całość ma wspaniały smak i jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Ten przepis świetnie sprawdzi się latem i jesienią, kiedy to bez problemu można dostać świeżą cukinię o najlepszym smaku. Będzie cudownym dodatkiem do obiadu. Idealnie komponuje się z mięsem, zwłaszcza drobiem.

Przepis na cukinię z piekarnika, to dobry pomysł na włączenie do diety większej ilości warzyw, które są cennych składnikiem wielu witamin, minerałów, a także substancji prozdrowotnych. W typowej diecie jest ich wciąż za mało, a ciężko jest nie doceniać ich wspaniałych właściwości. Cukinia to warzywo, które bardzo łatwo jest dostać w sklepie, nawet przez cały rok, dlatego spokojnie może być jej podstawą. Ma wspaniały smak, który idealnie komponuje się w wielu daniach, jest łagodna, więc smakuje również dzieciom. Wspaniale chłonie przyprawy, dlatego po tarciu ich i upieczeniu jest bardzo aromatyczna. To również niezwykle zdrowe warzywo. Zawiera niewiele kalorii, więc jest idealnym wyborem nawet dla osób na diecie redukcyjnej. dodatku jest niezwykle sycąca, dlatego świetnie sprawdza się jako podstawa obiadu czy kolacji. To również skarbnica wielu cennych witamin. Zawiera witaminę A, C, K, E, a także te z grupy B, w tym również kwas foliowy, który jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dostarcza także potasu, który dba o właściwe działanie mięśni i serca. Cukinia została sparowana w tym przepisie z parmezanem, który nie tylko wspaniale smakuje i sprawia, że warzywo staje się bardziej chrupiące, ale również dostarcza sporo wapnia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić cukinię w piekarniku, to ten pomysł na pieczone talarki z cukinii na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle prosta, a przy tym naprawdę smaczna. To dobra opcja dla wszystkich kochających warzywa i szukających pysznego sposobu na nie. Cukinia w takim wydaniu jest niezwykle pyszna. Ten szybki i prosty przepis idealnie sprawdzi się na obiad. Dowiesz się z niego ile czasu należy piec cukinię, by była naprawdę chrupiąca i smaczna.

Wartości odżywcze cukinii z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(199g)
Energia (kalorie)
Białko
7.67 g
15.26 g
Fenyloalanina
0.39 mg
0.78 mg

Węglowodany w cukinii z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(199g)
Węglowodany
2.95 g
5.88 g
Węglowodany przyswajalne
2.20 g
4.38 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.75 g
1.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(199g)
Tłuszcz
10.62 g
21.13 g
Tłuszcze nasycone
4.28 g
8.53 g
Tłuszcze nienasycone
6.33 g
12.60 g
Tłuszcze jednonasycone
5.56 g
11.06 g
Tłuszcze wielonasycone
0.78 g
1.54 g
Cholesterol
12.83 mg
25.53 mg

Witaminy w przepisie na cukinię z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(199g)
Witamina A
46.60 µg (mcg)
92.74 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.27 mg
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Witamina C
13.51 mg
26.88 mg
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Witamina E
0.95 mg
1.88 mg
Retinol
37.92 µg (mcg)
75.47 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.26 mg
Niacyna
0.39 mg
0.78 mg
Foliany
19.43 µg (mcg)
38.67 µg (mcg)
Beta karoten
103.02 µg (mcg)
205.01 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na cukinię z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(199g)
Sód
228.79 mg
455.30 mg
Potas
214.40 mg
426.65 mg
Wapń
234.77 mg
467.20 mg
Fosfor
159.62 mg
317.65 mg
Magnez
21.89 mg
43.55 mg
Żelazo
0.47 mg
0.93 mg
Cynk
0.76 mg
1.51 mg
Miedź
0.04 mg
0.09 mg
Mangan
0.14 mg
0.28 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii z piekarnika 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cukinii z piekarnika

Lista alergenów dla cukinii z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania cukinii z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
600 g
2 szt
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Ser parmezan
150 g
6 łyżek
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
19.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
43.50
Jak oceniasz przepis na cukinię z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób