Małdrzyki
- Ser twarogowy półtłusty (500 g)
- Mąka pszenna typ 550 (100 g)
- Masło (50 g)
- Jajko (4 szt.)
- Śmietana 18% (100 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na małdrzyki krok po kroku
Masło rozpuść w rondelku.
Twaróg dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa.
Do twarogu dodaj jajko, rozpuszczone masło, śmietanę, szczyptę soli i mąkę. Całość wymieszaj mikserem na lekko lejące ciasto.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżkami porcje ciasta i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor.
Podawaj z dodatkami miodu i owoców lub z sosem i surówką.
- Placuszki twarogowe
- Placki twarogowe z cukrem pudrem
- Placuszki z serka wiejskiego
- Placuszki serowe
- Placki twarogowe fit
- Placuszki z serkiem waniliowym
- Placki twarogowe z bananem
- Placki z mąki kokosowej
- Placuszki z borówkami
- Placuszki z serka waniliowego
- Placuszki z twarogiem fit
- Placuszki z twarogiem i bananem
- Placki twarogowe z jabłkiem
- Placki twarogowe BLW
- Placki z serkiem waniliowym
- Placki z danio
- Placuszki białkowe
- Placki bananowo-twarogowe
- Placki twarogowe
Więcej informacji na temat małdrzyków
Przepis na małdrzyki jest niezwykle prosty w wykonaniu. Do jego przygotowania potrzebny będzie ser biały, mąka, roztopione masło, jajka i śmietana. Na początku zmiel twaróg. Możesz go również zblendować lub bardzo dobrze rozgnieść widelcem. Do twarogu dodaj pozostałe składniki i bardzo dobrze wymieszaj, tak by ciasto było lekko lejące. Teraz już tylko usmaż placki twarogowe na rozgrzanym oleju. Warto pilnować temperatury oleju by placuszki były rumiane i usmażone w środku. Niestety lubią się przypalać, dlatego warto uważać. Podawaj najlepiej posypane cukrem pudrem. Ten sprawdzony przepis będzie świetny na kolację lub piątkowy obiad na słodko. Te smaczne placuszki będą smaczne nie tylko dla dzieci.
Tradycyjne małdrzyki to placuszki wywodzące się z Małopolski. Ich nazwa wywodzi się od sera małdrzyka wytwarzanego ze słodkiego mleka, z którego dawniej wykonywano takie placuszki. Obecnie robi się je z sera twarogowego. Warto przy zakupach wybrać do ich przygotowania twaróg dobrej jakości.
Twaróg to produkt wytwarzany z mleka. Ze świeżego mleka zbiera się śmietankę. Taki pozostały płyn podgrzewa się przez dłuższy czas by oddzielić skrzep od serwatki. Następnie wystarczy już tylko odcisnąć twaróg z pozostałości serwatki. Ser biały to produkt bardzo popularny w polskiej kuchni. Wykorzystywany jest głównie jako dodatek do kanapek lub składnik najsmaczniejszego ciasta- sernika. Jest szczególnie polecany osobom na diecie wegetariańskiej. Głównie dlatego, że to dobre źródło wapnia i witaminy B12. Zawiera także cynk. Na sklepowych półkach znaleźć można twaróg w różnych formach. Zaliczamy tutaj serki homogenizowane, serki wiejskie, twarogi wędzone, mielone, chude, półtłuste i tłuste.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić małdrzyki w wersji bezglutenowej to spokojnie możesz użyć np. mąki owsianej. Dodatkowo ciasto możesz doprawić cynamonem lub wanilią. Oprócz cukru pudru możesz podać małdrzyki z jogurtem naturalnym i świeżymi, sezonowymi owocami. Choć są tak pyszne, że nawet same na pewno Ci zasmakują.
Alergeny w małdrzykach
Lista alergenów dla małdrzyków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Masło
- Śmietana 18%
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze małdrzyków
Twaróg to produkt bogaty w białko i wapń.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.