Małdrzyki

Opublikowano: 06.04.2022 r., 16:03 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Małdrzyki na białym talerzu podane z miodem i borówkami
Małdrzyki
Małdrzyki tradycyjne placki twarogowe wywodzące się z Małopolski. Te pyszne placuszki twarogowe to świetny pomysł na kolację nie tylko dla dzieci.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 30 min
442 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty (500 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duża miska, maszynka do mielenia

Przepis na małdrzyki krok po kroku

Masło rozpuść w rondelku.

Twaróg dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa.

Do twarogu dodaj jajko, rozpuszczone masło, śmietanę, szczyptę soli i mąkę. Całość wymieszaj mikserem na lekko lejące ciasto.

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżkami porcje ciasta i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor.

Podawaj z dodatkami miodu i owoców lub z sosem i surówką.

Jak oceniasz przepis na małdrzyki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat małdrzyków

Przepis na małdrzyki jest niezwykle prosty w wykonaniu. Do jego przygotowania potrzebny będzie ser biały, mąka, roztopione masło, jajka i śmietana. Na początku zmiel twaróg. Możesz go również zblendować lub bardzo dobrze rozgnieść widelcem. Do twarogu dodaj pozostałe składniki i bardzo dobrze wymieszaj, tak by ciasto było lekko lejące. Teraz już tylko usmaż placki twarogowe na rozgrzanym oleju. Warto pilnować temperatury oleju by placuszki były rumiane i usmażone w środku. Niestety lubią się przypalać, dlatego warto uważać. Podawaj najlepiej posypane cukrem pudrem. Ten sprawdzony przepis będzie świetny na kolację lub piątkowy obiad na słodko. Te smaczne placuszki będą smaczne nie tylko dla dzieci.

Tradycyjne małdrzyki to placuszki wywodzące się z Małopolski. Ich nazwa wywodzi się od sera małdrzyka wytwarzanego ze słodkiego mleka, z którego dawniej wykonywano takie placuszki. Obecnie robi się je z sera twarogowego. Warto przy zakupach wybrać do ich przygotowania twaróg dobrej jakości.

Twaróg to produkt wytwarzany z mleka. Ze świeżego mleka zbiera się śmietankę. Taki pozostały płyn podgrzewa się przez dłuższy czas by oddzielić skrzep od serwatki. Następnie wystarczy już tylko odcisnąć twaróg z pozostałości serwatki. Ser biały to produkt bardzo popularny w polskiej kuchni. Wykorzystywany jest głównie jako dodatek do kanapek lub składnik najsmaczniejszego ciasta- sernika. Jest szczególnie polecany osobom na diecie wegetariańskiej. Głównie dlatego, że to dobre źródło wapnia i witaminy B12. Zawiera także cynk. Na sklepowych półkach znaleźć można twaróg w różnych formach. Zaliczamy tutaj serki homogenizowane, serki wiejskie, twarogi wędzone, mielone, chude, półtłuste i tłuste.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić małdrzyki w wersji bezglutenowej to spokojnie możesz użyć np. mąki owsianej. Dodatkowo ciasto możesz doprawić cynamonem lub wanilią. Oprócz cukru pudru możesz podać małdrzyki z jogurtem naturalnym i świeżymi, sezonowymi owocami. Choć są tak pyszne, że nawet same na pewno Ci zasmakują.

Alergeny w małdrzykach

Lista alergenów dla małdrzyków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze małdrzyków

na 100g gotowej potrawy

Twaróg to produkt bogaty w białko i wapń.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
192.33
442.37
Białko (g)
10.13
23.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
9.69
22.29
Węglowodany przyswajalne (g)
9.69
22.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
12.52
28.80
Tłuszcze nasycone (g)
7.07
16.26
Tłuszcze nienasycone (g)
5.45
12.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.19
9.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.26
2.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
108.07
248.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
1.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.74
1.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.91
73.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
194.64
447.66
Potas (mg)
109.86
252.67
Wapń (mg)
67.70
155.70
Fosfor (mg)
145.72
335.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.44
26.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.99
2.28
Cynk (mg)
0.63
1.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny małdrzyków 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania małdrzyków

Koszt składników
30.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 550
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
30.20