Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia mała, naczynie żaroodporne

Przepis na ratatuj krok po kroku

Bakłażan i cukinię pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm, porusz solą i odstaw na 20 minut.

Pomidory natnij na krzyż i sparz gorącą wodą i pokrój na ćwiartki.

Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, podsmaż krótko plastry bakłażana i cukinii, odstaw na bok.

Papryki pokrój na plastry o grubości 1,5 cm usuń gniazda nasienne, odstaw na bok.

Podsmaż krótko drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wlej pomidory i przyprawy, wymieszaj, gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

Przełóż plastry warzyw, a całość zalej pomidorami. Posyp posiekaną pietruszką.

ratatuj
Ratatuj - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - ratatuj

W skrócie
Kalorii w porcji
29 kcal
Wielkość
jednej porcji
100 g
Indeks glikemiczny
30

Wartości odżywcze ratatuj

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania tego dania możesz użyć dowolnych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
29.11
29.11
Białko (g)
1.01
1.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
4.73
4.73
Węglowodany przyswajalne (g)
3.14
3.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.59
1.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
1.07
1.07
Tłuszcze nasycone (g)
0.26
0.26
Tłuszcze nienasycone (g)
0.81
0.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.64
0.64
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.17
0.17
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bakłażan, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
43.19
43.19
Witamina B6 (mg)
0.12
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
30.07
30.07
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.54
0.54
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Ryboflawina (mg)
0.04
0.04
Niacyna (mg)
0.57
0.57
Foliany (µg (mcg))
22.70
22.70
Beta karoten (µg (mcg))
472.70
472.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
5.84
5.84
Potas (mg)
229.63
229.63
Wapń (mg)
14.35
14.35
Fosfor (mg)
27.13
27.13
Magnez (mg)
13.21
13.21
Żelazo (mg)
0.42
0.42
Cynk (mg)
0.21
0.21
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny ratatuj 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ratatuj

Lista alergenów dla ratatuj przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ratatuj

Więcej informacji na temat ratatuj

Ratatuj, a oryginalnie ratatouille to nic innego jak pyszne, warzywne danie, które idealnie sprawdzi się dla osób na diecie roślinnej, ale nie tylko. Pamiętaj, aby przynajmniej jeden raz w tygodniu podawać obiady całkowicie bezmięsne. Jeśli zawsze brakowało Ci na nie pomysłu, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ratatuj. Zaopatrz się w takie składniki jak cukinia, papryka, pomidory, bakłażan, oliwa z oliwek i dodatkowo natka pietruszki. Z tych kilku składników przygotujesz smaczne danie.

Zatem, jak zrobić ratatuj?

W pierwszej kolejności bakłażan i cukinię pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm, porusz solą i odstaw na 20 minut. Pomidory natnij na krzyż i sparz gorącą wodą i pokrój na ćwiartki. Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, podsmaż krótko plastry bakłażana i cukinii, odstaw na bok. Następnie papryki pokrój na plastry o grubości 1,5 cm usuń gniazda nasienne, odstaw na bok. Podsmaż krótko drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlej pomidory i przyprawy, wymieszaj, gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Przełóż plastry warzyw, a całość zalej pomidorami. Posyp posiekaną pietruszką. Nasze domowe ratatuj z papryką jest dobre do spożycia.

Możesz je podawać jako przystawkę przed daniem głównym, ale będzie to też dobry pomysł na posiłek dla całej rodziny np. na obiad.

Ja użyłam świeże pomidory, które pozbawiła skóry, jeśli jednak chcesz oszczędzić czas śmiało postaw na pomidory z puszki. Warto wspomnieć, że nasza potrawa z warzywami jest bezglutenowa.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Szacunkowy koszt przygotowania ratatuj

Koszt składników
54.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
300 g
1 sztuka
2.80
Za 360.0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 300 g
Cukinia
400 g
2 sztuki
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Papryka zielona
200 g
1 sztuka
2.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Pomidor
1000 g
5 sztuk
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Natka pietruszki
50 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 50 g
Koszt składników
54.30
Jak oceniasz przepis na ratatuj
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89.6% osób