Kotlety z brokułów

Opublikowano: 24.10.2021 r., 16:21 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety z brokułów podane na białym talerzu z różyczkami brokułów, w tle deska drewniana z różyczkami brokułów i kalafiora
Kotlety z brokułów
Wypróbuj najlepszy przepis na kotlety z brokułów. Pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu wegetariańskie kotlety sprawdzą się nie tylko na obiad.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
373 kcal
Kcal w porcji
133 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Brokuły (250 g)
  • Kasza jaglana 1/3 szklanki (60 g)
  • Komosa ryżowa (Quinoa) 1/3 szklanki (60 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta 1/2 szklanki (54 g)
  • Olej rzepakowy 8 łyżek (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, miska

Przepis na kotlety z brokułów krok po kroku

Kaszę jaglaną oraz komosę ugotuj w wodzie z dodatkiem soli w stosunki 1:2. Pozostaw do wystudzenia.

Brokuły ugotuj al dente w wodzie lub na parze, pozostaw do wystudzenia.

Brokuły drobno posiekaj nożem i przełóż do miski.

Do miski dodaj ugotowane kasze, po 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej i kurkumy, jajka i 1 łyżkę bułki tartej.

Masę dokładnie wymieszaj, wilgotnymi dłońmi uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju aż będą złote.

Jak oceniasz przepis na kotlety z brokułów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat kotletów z brokułów

Kotlety to jedne z najpopularniejszych dań obiadowych, zarówno te mięsne jak i warzywne. Kotlety wegetariańskie z brokułami są wyśmienitą propozycją bezmięsnych kotletów, które możesz podać nie tylko na obiad.

Kotlety z brokułów możesz przygotować w jeszcze zdrowszej, fit wersji. Zamiast bułki tartej użyj płatków owsianych do obtoczenia, a zamiast smażyć upiecz je. Kotlety z piekarnika są równie pyszne a przy tym są dużo lżejsze i mniej kaloryczne przez mniejszą zawartość tłuszczu. Kotlety swoją wartość odżywczą zawdzięczają zdrowym składnikom, z których są przygotowane. Brokuły są źródłem sulforafanu, związku o silnym działaniu przeciwutelniającym, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Sulforafan może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Jednak aby brokuły miały takie właściwości muszą być świeże i gotowana na parze przez maksymalnie 4 minuty. Brokuły dostarczają witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A i K. Ze składników mineralnych są dobrym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i cynku. kasza jaglana jest produktem o wysokiej wartości odżywczej i właściwościach zdrowotnych. Jej główną zaletą jest działanie zasadotwórcze, dzięki czemu pomaga odkwasić organizm. Oprócz tego zawiera szereg witamin takich jak witamina E, witaminy z grupy B ale także składników mineralnych takich jak krzem, magnez, fosfor, potas czy żelazo. Dzięki zawartości krzemu wspiera funkcjonowanie stawów, wpływa na mineralizację kości, zmniejsza odwapnianie i przyspiesza regenerację pourazową. Krzem wpływa pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci a dzięki zawartości witamin z grupy B w kaszy jaglanej, działanie to jest silniejsze. Krzem reguluje przemianę materii czym pozytywnie wpływa na proces redukcji masy ciała. Witamina E oraz lecytyna zawarte w kaszy poprawiają pamięć i koncentrację. Oprócz tego jest bogata w antyoksydanty, związki które neutralizują wolne rodniki. Kasza jaglana jest także łatwostrawna i bezglutenowa. Jeśli jednak musisz dbać o indeks glikemiczny kotlety z brokułów możesz wykonać z samą komosą ryżową. Ma ona znacznie niższy indeks glikemiczny niż kasza jaglana.

Przepis na kotlety z brokułów jest łatwy ale wymaga odrobinę czasu na przygotowanie składników. Aby skrócić czas przygotowania kaszę i brokuły możesz ugotować dzień wcześniej.

Kotlety jaglane z brokułami są wyśmienitą i zdrową propozycją na wegetariańskie kotlety. Możesz podać je na obiad, kolację czy wziąć ze sobą do pracy czy szkoły i zjeść na sycący lunch.

Alergeny w kotletach z brokułów

Lista alergenów dla kotletów z brokułów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z brokułów

na 100g gotowej potrawy

Kotlety z brokułów są smaczną i zdrową wersją wegetariańskich kotletów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(133g)
Energia (kcal)
280.82
373.49
Białko (g)
6.71
8.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(133g)
Węglowodany (g)
21.77
28.95
Węglowodany przyswajalne (g)
19.32
25.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.45
3.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(133g)
Tłuszcz (g)
18.88
25.11
Tłuszcze nasycone (g)
2.46
3.27
Tłuszcze nienasycone (g)
16.42
21.83
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.30
15.02
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.12
6.81
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
64.54
85.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(133g)
Witamina A (µg (mcg))
40.08
53.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.46
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.76
36.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
143.11
190.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(133g)
Sód (mg)
100.47
133.63
Potas (mg)
218.52
290.64
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń (mg)
48.28
64.22
Żelazo (mg)
1.95
2.59
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z brokułów 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z brokułów

Koszt składników
33.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Kasza jaglana
60 g
1/3 szklanki
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 60 g
Komosa ryżowa (Quinoa)
60 g
1/3 szklanki
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
54 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 54 g
Olej rzepakowy
100 ml
8 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
33.80