Przepis na kotlety z brokułów krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, miska

Kaszę jaglaną oraz komosę ugotuj w wodzie z dodatkiem soli w stosunki 1:2. Pozostaw do wystudzenia.

Brokuły ugotuj al dente w wodzie lub na parze, pozostaw do wystudzenia.

Brokuły drobno posiekaj nożem i przełóż do miski.

Do miski dodaj ugotowane kasze, po 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej i kurkumy, jajka i 1 łyżkę bułki tartej.

Masę dokładnie wymieszaj, wilgotnymi dłońmi uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju aż będą złote.

Kotlety z brokułów podane na białym talerzu z różyczkami brokułów, w tle deska drewniana z różyczkami brokułów i kalafiora
Kotlety z brokułów
Koszt przygotowania dania
7.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
373 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
57

Kotlety z brokułów - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotletach z brokułów

Kotlety to jedne z najpopularniejszych dań obiadowych, zarówno te mięsne jak i warzywne. Kotlety wegetariańskie z brokułami są wyśmienitą propozycją bezmięsnych kotletów, które możesz podać nie tylko na obiad.

Kotlety z brokułów możesz przygotować w jeszcze zdrowszej, fit wersji. Zamiast bułki tartej użyj płatków owsianych do obtoczenia, a zamiast smażyć upiecz je. Kotlety z piekarnika są równie pyszne a przy tym są dużo lżejsze i mniej kaloryczne przez mniejszą zawartość tłuszczu. Kotlety swoją wartość odżywczą zawdzięczają zdrowym składnikom, z których są przygotowane. Brokuły są źródłem sulforafanu, związku o silnym działaniu przeciwutelniającym, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Sulforafan może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Jednak aby brokuły miały takie właściwości muszą być świeże i gotowana na parze przez maksymalnie 4 minuty. Brokuły dostarczają witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A i K. Ze składników mineralnych są dobrym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i cynku. kasza jaglana jest produktem o wysokiej wartości odżywczej i właściwościach zdrowotnych. Jej główną zaletą jest działanie zasadotwórcze, dzięki czemu pomaga odkwasić organizm. Oprócz tego zawiera szereg witamin takich jak witamina E, witaminy z grupy B ale także składników mineralnych takich jak krzem, magnez, fosfor, potas czy żelazo. Dzięki zawartości krzemu wspiera funkcjonowanie stawów, wpływa na mineralizację kości, zmniejsza odwapnianie i przyspiesza regenerację pourazową. Krzem wpływa pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci a dzięki zawartości witamin z grupy B w kaszy jaglanej, działanie to jest silniejsze. Krzem reguluje przemianę materii czym pozytywnie wpływa na proces redukcji masy ciała. Witamina E oraz lecytyna zawarte w kaszy poprawiają pamięć i koncentrację. Oprócz tego jest bogata w antyoksydanty, związki które neutralizują wolne rodniki. Kasza jaglana jest także łatwostrawna i bezglutenowa. Jeśli jednak musisz dbać o indeks glikemiczny kotlety z brokułów możesz wykonać z samą komosą ryżową. Ma ona znacznie niższy indeks glikemiczny niż kasza jaglana.

Przepis na kotlety z brokułów jest łatwy ale wymaga odrobinę czasu na przygotowanie składników. Aby skrócić czas przygotowania kaszę i brokuły możesz ugotować dzień wcześniej.

Kotlety jaglane z brokułami są wyśmienitą i zdrową propozycją na wegetariańskie kotlety. Możesz podać je na obiad, kolację czy wziąć ze sobą do pracy czy szkoły i zjeść na sycący lunch.

Wartości odżywcze kotletów z brokułów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(133g)
Energia (kalorie)
280.82 kcal
373.49 kcal
Białko
6.71 g
8.93 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w kotletach z brokułów

Na 100g
Na porcję
(133g)
Węglowodany
21.77 g
28.95 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
19.32 g
25.69 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(133g)
Tłuszcz
18.88 g
25.11 g
Tłuszcze nasycone
2.18 g
2.90 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
16.42 g
21.83 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
11.30 g
15.02 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.12 g
6.81 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z brokułów

Na 100g
Na porcję
(133g)
Żelazo
1.95 mg
2.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z brokułów 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z brokułów

Lista alergenów dla kotletów z brokułów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotletów z brokułów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Kasza jaglana
60 g
1/3 szklanki
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 60 g
Komosa ryżowa (Quinoa)
60 g
1/3 szklanki
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
54 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 54 g
Olej rzepakowy
100 ml
8 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
33.80
Jak oceniasz przepis na kotlety z brokułów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób