Kotleciki z ziemniaków

Opublikowano: 13.10.2021 r., 7:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotleciki z ziemniaków podane w brązowej miseczce.
Kotleciki z ziemniaków
Kotleciki z ziemniaków to bezglutenowe danie wspaniale zastępujące mięso w naszej diecie. Kotleciki są chrupiące a zarazem miękkie i kremowe w środku.
Przygotowanie 35 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
370 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne 10 średnich sztuk (1000 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Bułka tarta bezglutenowa (100 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ser twarogowy tłusty (400 g)
  • Mąka ziemniaczana 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser

Przepis na kotleciki z ziemniaków krok po kroku

Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w mniejsze kawałki, umieść je w garnku i wlej wodę, dodaj łyżkę soli i gotuj ziemniaki do miękkości.

Wystudzone ziemniaki umieść w malakserze, dodaj do nich jajka, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, rozdrobnij do połączenia składników.

Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym.

Dodaj cebulę i twaróg do masy ziemniaczanej i wymieszaj.

Z masy formuj kotlety, obtocz je w bezglutenowej bułce ziemniaczanej i smaż, aż będą rumiane na rozgrzanym oleju.

Jak oceniasz przepis na kotleciki z ziemniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat kotlecików z ziemniaków

Kotleciki z ziemniaków to doskonałe danie warzywne. Wegetariańskie i bezglutenowe kotleciki możesz przygotować na imprezę ze znajomymi, jeśli w ich gronie jest ktoś nie spożywający mięsa. Przepis na kotleciki z ziemniaków jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je usmażyć. Do zrobienia pysznych ziemniaczanych kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, mąka ziemniaczana, twaróg, jajka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz oraz bezglutenowa bułka tarta.

Jak zrobić kotleciki z ziemniaków? Najpierw obierz ziemniaki, umyj i pokrój w mniejsze kawałki, umieść je w garnku i wlej wodę, dodaj łyżkę soli i gotuj ziemniaki do miękkości. Wystudzone ziemniaki umieść w malakserze, dodaj do nich jajka, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, rozdrobnij do połączenia składników. Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj cebulę i twaróg do masy ziemniaczanej i wymieszaj. Formuj kotlety, obtocz je w bezglutenowej bułce ziemniaczanej i smaż aż będą rumiane na rozgrzanym oleju.

Ziemniaki są źródłem wielu cennych składników pokarmowych. Zawierają dużo witaminy C i potasu. Potas obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości. Ziemniaki są niskokalorycznym warzywem, które warto wprowadzić do swojej diety. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka.

Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo-nerwowego.

Podsumowując pomysł na wege kotlety to świetna propozycja na obiad. Pyszne kotlety bez mięsa doskonale sprawdzą się podane z sosem pieczarkowym jako lunch do pracy. Dobre kotlety powinny być chrupiące z wierzchu i kremowe w środku.

Alergeny w kotlecikach z ziemniaków

Lista alergenów dla kotlecików z ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty

Wartości odżywcze kotlecików z ziemniaków

na 100g gotowej potrawy

Kotlety ziemniaczane to dobre źródło witamin i minerałów. Zawierają także dużo błonnika, który jest niezbędny w naszej diecie. Twaróg dodany do kotletów jest źródłem białka i wapnia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
92.67
370.67
Białko (g)
5.16
20.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
13.66
54.62
Węglowodany przyswajalne (g)
10.73
42.90
Brak danych dla: bułka tarta bezglutenowa.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.52
6.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
2.04
8.14
Tłuszcze nasycone (g)
1.36
5.43
Tłuszcze nienasycone (g)
0.68
2.71
Cholesterol (mg)
43.43
173.74
Brak danych dla: bułka tarta bezglutenowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.86
Brak danych dla: bułka tarta bezglutenowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
112.04
448.18
Potas (mg)
282.91
1131.63
Brak danych dla: bułka tarta bezglutenowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.69
142.77
Brak danych dla: bułka tarta bezglutenowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.63
2.54
Brak danych dla: bułka tarta bezglutenowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotlecików z ziemniaków 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotlecików z ziemniaków

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
10 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Bułka tarta bezglutenowa
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser twarogowy tłusty
400 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 400 g
Mąka ziemniaczana
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
37.00