Pasztety
-
Pasztet z mięsa z rosołu
Pasztet z mięsa z rosołu jest idealnym pomysłem na dodatek na kanapki. Smakuje przepysznie i sprawia, że prosta przekąska zyskuje …
30 + 70 min łatwy 10 147 kcal -
Pasztet z żurawiną
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
10 + 140 min łatwy 24 106 kcal -
Pasztet pieczony
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
10 + 150 min łatwy 12 105 kcal
Pozostałe przepisy na pasztety
-
Pasztet z kurczaka
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
10 + 140 min łatwy 24 71 kcal -
Pasztet drobiowy
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
10 + 150 min łatwy 24 72 kcal -
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
10 + 90 min łatwy 12 221 kcal
-
Pasztet z królika
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
10 + 150 min łatwy 50 56 kcal -
Pasztet z soczewicy
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
10 + 55 min łatwy 12 145 kcal
-
Pasztet domowy
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej, a teraz jest …
10 + 150 min łatwy 60 126 kcal
-
Pasztet strasburski
Pasztet strasburski to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pasztet można podać jako smarowidło na kanapki lub samodzielnie …
20 + 30 min łatwy 10 342 kcal -
Pasztet z fasoli
Pasztet z fasoli to idealny dodatek do chleba, który przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej. Smakuje wspaniale, ze …
30 + 40 min średni 10 237 kcal
-
Pasztet wieprzowy
Domowy, pieczony pasztet wieprzowy z wątróbką drobiową to doskonała propozycja na pyszny zamiennik wędlin na kanapkach. Pasztet ten świetnie pasuje …
25 + 180 min łatwy 10 614 kcal -
Pasztet z kaczki
Prosty pasztet z kaczki to doskonała propozycja na smaczny dodatek do pieczywa. Francuski pasztet domowej roboty z pieczonej kaczki doskonale …
15 + 50 min łatwy 10 428 kcal -
Pasztet wielkanocny
Smaczny pasztet wielkanocny to doskonała propozycja na domowy dodatek do pieczywa. Pasztet składa się z rożnych rodzajów mięs oraz warzyw, …
30 + 90 min łatwy 20 255 kcal
-
Pasztet z pieczarek
Wegetariański pasztet z pieczarek to doskonała propozycja jako dodatek na kanapki nie tylko w diecie wegetariańskiej. Jest to świetne rozwiązanie …
20 + 50 min łatwy 5 281 kcal
-
Pasztet z wątróbek
Domowy pasztet z wątróbek drobiowych pieczony w piekarniku to doskonała propozycja na dodatek do pieczywa. Pasztet świetnie skomponuje się z …
20 + 50 min łatwy 5 171 kcal -
Pasztet z gęsi
Pasztet z gęsi to domowy, smaczny i delikatny pasztet do słoika. Idealnie pasuje do kanapek z dodatkiem konfitury żurawinowej. Potrzebne …
40 + 240 min średni 30 209 kcal -
Pasztet wegański
Na ten pyszny pasztet wegański jest prosty przepis, ale jego zrobienie zajmuje trochę czasu. Warto jednak wypróbować przepis na bezmięsny …
45 + 90 min łatwy 6 471 kcal
-
Pasztet ze śliwką
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
10 + 160 min średni 24 133 kcal -
Pasztet świąteczny
Pasztet świąteczny jest wspaniałym dodatkiem mięsnym, pełnym smaku i aromatu. To wspaniała alternatywa dla sklepowych wędlin i mięsnych wyrobów. Domowy …
20 + 40 min łatwy 10 256 kcal
-
Pasztet z fasoli z puszki
Pasztet z fasoli z puszki to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego. Fasola z puszki jest od razu gotowa do …
15 + 40 min łatwy 10 326 kcal
-
Pasztet z cukinii z marchewką
Pasztet z cukinii z marchewką świetnie sprawdzi się jako przekąska lub danie do pracy dla osób na diecie laktoowowegetariańskiej. Samo …
30 + 60 min łatwy 20 79 kcal
-
Pasztet z jajek
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
15 + 65 min łatwy 12 126 kcal
-
Pasztet z królika po staropolsku
Pasztet z królika po staropolsku to dobry, domowy dodatek do kanapek, który jesteś w stanie przygotować w swoim domu. Mój …
20 + 60 min łatwy 10 104 kcal -
Pasztet warzywny z soczewicą
Jeśli potrzebny Ci zdrowy i pyszny pomysł na dodatek do pieczywa to jesteś w odpowiednim miejscu. Pasztet warzywny z soczewicą …
20 + 30 min średni 10 292 kcal
-
Pasztet z soczewicy zielonej
Pasztet z soczewicy zielonej to prosty i smaczny pomysł na dodatek do kanapek. Pasztet można przechowywać w lodówce przez około …
15 + 50 min łatwy 8 232 kcal
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście naleśnikowym to pyszny, domowy przepis na świetne paszteciki. Niesamowicie pyszne! Każda osoba je uwielbia. …
70 min średni 12 301 kcal -
Pasztet z sarny
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
15 + 190 min łatwy 12 74 kcal -
Pasztet z czerwonej soczewicy
Pieczony pasztet z czerwonej soczewicy to pyszny dodatek na pieczywo dla wszystkich osób na diecie roślinnej, ale nie tylko. Nawet …
30 + 60 min łatwy 10
-
Pasztet z królika w słoiku
Nie masz pomysł na pyszny pasztet idealny do kanapek? Koniecznie poznaj mój przepis na pasztet z królika w słoiku. Potrzebujesz …
30 + 30 min łatwy 4 247 kcal -
Pasztet z mięsa z rosołu do słoików
Jeśli zostaną Ci produkty, na których powstał pyszny rosół, nie wyrzucaj ich, tylko przygotuj pasztet z mięsa z rosołu do …
40 + 20 min łatwy 4 305 kcal
-
Pasztet z wątróbki
Pasztet z wątróbki to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Jego głównym składnikiem są wątroby, dzięki temu ma wyjątkowy …
40 + 60 min łatwy 8 229 kcal -
Pasztet z królika
Pasztet z królika to dobry, domowy dodatek do kanapek, który jesteś w stanie przygotować w swoim domu. Mój dzisiejszy prosty …
40 + 45 min łatwy 10 133 kcal -
Pasztet z szynkowara
Pasztet z szynkowara to dobry, domowy dodatek do pieczywa, który jesteś w stanie przygotować w swoim domu. Mój dzisiejszy prosty …
40 + 90 min łatwy 10 119 kcal -
Pasztet Thermomix
Pasztet Thermomix przygotujesz w całości w naczyniu Thermomixa. Gotową masę należy upiec w piekarniku. Ale kilka chwil wystarczy, by na …
120 + 120 min łatwy 1 2261 kcal -
Terrina
Terrina to specjał kuchni francuskiej, który robi się z mięsa z dodatkiem pistacji. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, serwowana do …
25 + 50 min łatwy 6 276 kcal -
Pasztet z białej fasoli
Pyszny wege pasztet z białej fasoli to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie …
90 + 50 min łatwy 12 92 kcal
-
Pieczeń wołowa
Pieczeń wołowa pieczona pod folią wychodzi soczysta i krucha. Bez problemu przygotujesz ją samodzielnie w domu. Dzięki temu uzyskujesz domową …
20 + 90 min łatwy 10 387 kcal -
Pasztet z fasoli ze słonecznikiem i marchewką
Pyszny pasztet z białej fasoli konserwowej z marchewki posypany słonecznikiem jest bardzo prosty do zrobienia. Smakuje wyśmienicie i jest zdrowszą …
15 + 120 min łatwy 10 139 kcal
-
Wegański pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami
Fit wegański pasztet bez mięsa? Z pomocą przychodzi przepis na wegański pasztet z fasoli. Jest pyszny, a do tego niesamowicie …
5 + 60 min łatwy 12 79 kcal
-
Pasztet z fasoli i pieczarek
Pieczony pasztet z fasoli białej konserwowej jest pyszną propozycją na pyszny przepis z jajkiem i marchewki oraz z pieczarkami. Zdrowszy …
10 + 60 min łatwy 20 63 kcal
-
Pasztet z fasoli i jajek
Pasztet z fasoli z jajkiem to genialny wegetariański zamiennik mięsnego pasztetu. Wykonanie jest banalne, smak jest niebiański. Pasztet z fasoli …
10 + 60 min łatwy 10 96 kcal
-
Pasztet z dzika
Pasztet z dzika to jeden z lepszych pasztetów, jakie jadłam w swoim życiu. Dziczyzna dzięki dużej ilości ruchu i specjalnej …
40 + 150 min średni 25 128 kcal -
Pasztet w słoiku
Pasztet w słoiku jest idealnym dodatkiem do pieczywa. Jest to gotowany, mięsny pasztet, który bez problemu przygotujesz samodzielnie. Mimo że …
40 + 240 min średni 45 126 kcal -
Pasztet z kaszy gryczanej
Pasztet z kaszy gryczanej z warzywami i z grzybami to doskonała propozycja na dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się jako …
30 + 45 min średni 5 427 kcal
-
Pasztet z soczewicy z żurawiną
Pasztet z soczewicy z żurawiną to doskonała propozycja na wegetariański dodatek do kanapek. Świetnie sprawdzi się również na stół wędlin …
30 + 45 min średni 10 229 kcal
-
Pasztet pomidorowy
Pasztet pomidorowy to pyszny dodatek do pieczywa. Ten najlepszy pasztet przygotujesz z cieciorką i soczewicą, co doda dodatkowego smaku i …
20 + 200 min łatwy 10 176 kcal
-
Pasztet drobiowo-wieprzowy
Upieczesz ten pyszny pasztet drobiowo-wieprzowy na święta wielkanocne? Jest bardzo prosty, idealny do chleba. Domowy pasztet drobiowo-wieprzowy jest najlepszy. Jest …
30 + 105 min łatwy 15 203 kcal -
Pasztet z warzyw z rosołu
Pasztet z warzyw z rosołu to doskonały pomysł na domowy wyrób, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Pyszny …
30 + 40 min łatwy 10 111 kcal
-
Pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem
Pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem to świetny pomysł na pyszne domowe smarowidło do chleba. Pasztet kupiony w sklepie bardzo …
40 + 120 min łatwy 15 298 kcal -
Pasztet z kaszy jaglanej
Kasza jaglana to taki uniwersalny składnik, z którego jesteśmy z stanie zrobić coraz więcej rzeczy. Kto by pomyślał, że z …
20 + 40 min łatwy 10 90 kcal
-
Pasztet z warzyw
Pasztet z warzyw to świetna alternatywa tradycyjnego mięsnego wyrobu. Wege pasztet z samych warzyw jest lżejszy i mniej kaloryczny, dlatego …
15 + 120 min łatwy 10 183 kcal
-
Pasztet z cukinią
Pasztet z cukinią to pyszny warzywny pasztet, będący wspaniałą alternatywą dla tradycyjnego mięsnego wypieku. Prosty przepis na fit pasztet możesz …
20 + 60 min łatwy 20 74 kcal
-
Pasztet z zająca
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
20 + 120 min łatwy 24 102 kcal -
Pasztet z dyni
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
20 + 85 min łatwy 20 68 kcal
-
Pasztet z selera
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
30 + 110 min łatwy 12 61 kcal
-
Pasztet z indyka
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
10 + 140 min łatwy 24 71 kcal -
Pasztet wegetariański
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
15 + 85 min łatwy 12 128 kcal
-
Pasztet z cukinii
Przepis na pasztet z cukinii jest bardzo prosty, nawet osoba rozpoczynająca przygodę z gotowaniem powinna sobie z nim poradzić. Świetnie …
30 + 80 min łatwy 0
-
Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy jest naprawdę prosty i szybki, a do tego świetnie smakuje na pieczywie. Będzie idealną propozycją dla osób …
40 + 60 min łatwy 10 262 kcal
Pasztety - co to jest?
Pasztet oznacza tradycyjne danie z mielonego i upieczonego mięsa, przede wszystkim wieprzowiny. Smak swój pasztet zawdzięcza dodaniu wątróbki kurzej lub cielęcej. Przepis na pasztet pochodzi prawdopodobnie z kuchni francuskiej, gdzie stanowił przysmak arystokracji. Niegdyś pasztet jadano na ciepło jako rodzaj pieczeni z mielonego mięsa. Obecnie jada się go głównie na zimno, jako wędlinę do kanapek. W wielu krajach jada się również pasztet w cieście, który w Polsce występuje w postaci pasztecików do barszczu czerwonego. Tradycyjnie robiono klasyczny pasztet mięsny, zaś obecnie popularne stają się pasztety wegetariańskie z warzyw i kasz.
Pasztety - przepisy, przygotowanie, nietypowe dodatki, porady
Komu nie kojarzy się pyszny, pieczony pasztet wielkanocny, samodzielnie zrobiony przez babcię z wieprzowiny, wątróbki i jajek? Swojski, pieczony pasztet mięsny smakuje wspaniale i stanowi atrakcję każdego przyjęcia. Dlatego też warto znać przepis na pasztet, szczególnie że wykonanie go nie jest trudne. Dowiedz się, jak się robi mięsny pasztet oraz poznaj nowe rodzaje pasztetów wegetariańskich.
Pasztety domowe - kto wymyślił przepis na pasztet
Na czym polega przepis na pasztet
Pasztet generalnie oznacza pieczone, mielone mięso, które stanowi rodzaj wędliny lub smarowidła do chleba. Różne rodzaje pasztetów dostępne są w handlu, zaś domowy pasztet najczęściej robi się na święta. Klasyczny pasztet jest mięsny, zrobiony z różnych rodzajów zmielonego i upieczonego mięsa. Jednak w dobie starania o zdrowe żywienie i ograniczenie mięsa w diecie, coraz bardziej popularne są pasztety wegetariańskie z warzyw czy kasz.
Ojczyzną pasztetów jest średniowieczna Francja, gdzie sztuka pieczenia pasztetów została uwieczniona w ówczesnej poezji. Pierwszy przepis na pasztet z mięsa różnych ptaków pojawia się w XIV wiecznej poezji francuskiej. Pasztety robione z mięsa były przysmakiem arystokracji i koronowanych głów. W tamtych czasach tylko najbogatszych stać było na potrawy mięsne, a szczególnie na pasztety z przepiórek czy kaczek. Trudno sobie jednak wyobrazić, że przepis na pasztet powstał w średniowieczu. Prawdopodobnie znany był od wieków, kiedy to mięsne resztki rozdrabniano i pieczono jako rodzaj mięsnego ciasta.
Danie to uważano za tak wykwintne i modne, że kucharze umiejący upiec pyszny pasztet byli poszukiwanymi specjalistami, zatrudnionymi na bogatych dworach. W XVII i XVIII wieku dobry pasztet uważany był za arcydzieło sztuki kulinarnej. Utalentowani pasztetnicy byli rozchwytywani i osiągali wysokie gaże za swoje usługi.
Rozwinęły się różne rodzaje pasztetów. Początkowo pasztet oznaczał pieczenie masy mięsnej, która podawana była na ciepło. Później pojawił się zwyczaj jadania pasztetów na zimno, jako rodzaju wędliny. Innym rodzajem są pasztety zapiekane w cieście.
Pasztety domowe w kuchniach świata
Z pasztetów słynie głównie kuchnia francuska. Najsłynniejszy i najdroższy, a także budzący kontrowersje, pasztet stanowi foie gras, pasztet strasburski, czyli pasztet z gęsich i kaczych wątróbek. Do tego pasztetu wykorzystuje się gęsi i kaczki specjalnych ras. Niestety przysmak ten jest ogromnie kontrowersyjny, gdyż jego składnikiem są nienaturalnie stłuszczone wątroby ptaków. Ptaki karmi się na siłę przez włożenie do przełyków specjalnej sondy. Tucz ptaków połączony jest z cierpieniem zwierząt, dlatego też w wielu krajach tego rodzaju tucz zwierząt jest zakazany. Niehumanitarny tucz drobiu jest zakazany w większości krajów europejskich, w tym także w Polsce.
Ciekawym daniem kuchni francuskiej jest pasztet lotaryński, czyli pasztet w cieście francuskim. Do zrobienia tego pasztetu potrzebne jest drobno posiekane mięso, najlepiej karkówka wieprzowa. Mięso z przyprawami i białym winem umieszcza się w formie wyłożonej ciastem francuskim, a następnie przykrywa płatem ciasta i piecze.
Ciekawym daniem francuskim jest pasztet la crepine, czyli pieczony w błonie surowiczej. Mielone mięso z dodatkiem koniaku owija się la crepine i piecze wkładając foremkę w większą formę napełnioną wodą.
Domowy pasztet i paszteciki w kuchni polskiej
W Polsce smakoszom pasztetów był król Jan III Sobieski. Wtedy serwowano pieczone pasztety jako ciepłe dania obiadowe lub dania na ucztach. Obecnie zwyczaj ten odszedł całkowicie w niepamięć. W kuchni polskiej pozostał pieczony pasztet, który je się na zimno i traktuje jako rodzaj wędliny krojonej do chleba. W sklepach dostępne są różnego rodzaju pasztety do smarowania chleba.
Atrakcją świątecznego stołu jest domowy pasztet wielkanocny lub bożonarodzeniowy. Niegdyś nasze babcie i prababcie samodzielnie robiły wielkanocny pasztet z różnych rodzajów mięsa, jajek i namoczonej bułki.
Pasztety w cieście występują w polskiej tradycji kulinarnej w postaci pasztecików, czyli małych ciasteczek nadziewanych mięsnym pasztetem. Nadzienie może być również z grzybów czy kapusty. Tradycyjnie paszteciki stanowią dodatek do barszczu czerwonego.
Jak upiec pasztet mięsny
Jak zrobić tradycyjny domowy, pieczony pasztet mięsny
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu w każdym domu na święta przygotowywano pasztet. Każdemu kojarzy się pasztet wielkanocny, jako ukoronowanie świątecznego stołu. Przygotowanie pasztetu jest dość pracochłonne, dlatego też zwykle swojski pasztet robiono specjalnie na głównie święta Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Największą trudność polega na tym, aby tak zrobić swojski pasztet, aby się nie rozpadał, nie kruszył i nie był suchy. Dobry pasztet robi się z wieprzowiny, jednak najlepszy wychodzi z różnych rodzajów mięsa. Bardzo ważny jest dodatek wątróbki, która odpowiada za wspaniały smak pasztetu. Natomiast dodatek jajek sprawia, że pasztet się nie kruszy.
Potrzebne będą takie podstawowe składniki jak:
- różne rodzaje mięsa,
- wątróbka kurza lub cielęca,
- przyprawy,
- czerstwe pieczywo,
- jarzyny,
- jajka.
Robienie pasztetu wymaga sporo czasu i cierpliwości. Niektóre rodzaje mięsa, jak na przykład drób czy cielęcina, mogą sprawić, że swojski pasztet będzie suchy. Dlatego też przed robieniem pasztetu dobrze jest te rodzaje mięsa zamarynować na kilka godzin.
Mięso gotujemy wraz z przyprawami i warzywami około 3 godziny. Smak pasztetu zależy głównie od dodatku wątróbki, która wkładamy do garnką z gotujacym się mięsem, na koniec, mniej więcej 15 minut przed końcem gotowania. Na koniec do wywaru dodajemy czerstwą bułkę i czekamy, aż nasiąknie wywarem.
Gdy wszystko wystygnie, całość mielimy w maszynce do mięsa. Dobry pasztet wymaga, aby składniki zostały zmielone 3 razy. Następnie na stolnicy dodajemy jajka i przyprawy i wyrabiamy ciasto rękami. Wyrobioną masę wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką i pieczemy. Według podstawowego przepisu czas pieczenia pasztetu powinien wynosić jedną godzinę.
Ciekawe przepisy na pyszny pasztet
Przepis na pasztet przyda się szczególnie, gdy mamy mięso z rosołu, które po wygotowaniu jest niesmaczne. Tego rodzaju mięso można wykorzystać na swojski pasztet. Jako składniki bierzemy mięso i warzywa, które należy zmielić w maszynce do mięsa. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, jednak wykorzystujemy także skórę. Jak w klasycznym przepisie dodajemy jajka i bułkę tartą. Przekładamy do foremki i pieczemy. Czas pieczenia wynosi około 90 minut.
Dla urozmaicenia smaku do pasztetu dodaje się różne dodatki, jak: śliwki suszone, żurawinę, grzyby czy suszone pomidory. Do pasztetu stosujemy również przyprawy, jednak ważne jest, aby nie były zbyt intensywne i nie tłumiły smaku mięsa.
Przepisy na pyszny pasztet wegetariański
Czy można zrobić dobry pasztet wegetariański
Obecny trend zdrowego żywienia idzie w kierunku ograniczenia spożycia mięsa i zwiększenia spożycia warzyw. Pasztet wegetariański stanowi dobry pomysł na pyszną i zdrową wędlinę do chleba. Pasztet wegetariański jak najbardziej można zrobić.
Jakie składniki powinien mieć pasztet wegetariański? Wybieramy sezonowe warzywa, jak na przykład cukinia, seler, marchew i wiele innych. Dobrym składnikiem pasztetu wegetariańskiego jest kasza lub warzywa strączkowe. Pasztet zrobimy z kaszy jaglanej czy ryżu. Ze strączkowych pasztet zrobimy z ciecierzycy, fasoli, soczewicy czy też grochu. Najlepiej połączyć warzywa, kasze i strączkowe. Spoiwem do pasztetu są jajka, które sprawią, że pasztet się nie rozpadnie. Czas pieczenia pasztetu wegetariańskiego wynosi od 30 do 90 minut w zależności od przepisu. Pasztet wegański nie może zawierać jajek, dlatego też trzeba zastosować jakiś produkt zastępczy, jak mąka z wodą, tofu czy wilgotne warzywa, oraz dodać więcej kaszy.
Pasztet wegetariański to najlepszy pomysł na wykorzystnie kasz, ryżu czy warzyw z obiadu, jeśli zdarzyło się ugotować za dużo. Pasztet możemy również zrobić z warzyw z rosołu, których nikt nie chce zjeść. Wystarczy zmielić ugotowane warzywa, dodać przyprawy, oraz kasze, jajka, a następnie włożyć do foremki i upiec.