Grill wegetariański

grill wegetariański

Grill wegetariański od niedawna cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju. Wielu ludzi świadomie rezygnuje z jedzenia mięsa i przechodzi na dietę warzywno-owocową, stąd też coraz szersze jest zainteresowanie grillem wegetariańskim. Dania wegetariańskie są świetną alternatywą dla potraw mięsnych. Dostarczają mnóstwo cennych wartości odżywczych i witamin, a także doskonale smakują. Nawet jedząc mięso, warto włączyć warzywa, sery i inne wegetariańskie produkty do grillowego menu – choćby po to, aby było smaczniej i zdrowiej.

Grill wegetariański - polecane przepisy

Grill wegetariański - pozostałe przepisy

Grill wegetariański – pomysły na wegetariańskie dania z grilla

Pragniesz przygotować grill wegetariański dla rodziny lub przyjaciół? Wbrew pozorom grillowanie potraw dla wegetarian nie jest czymś mocno skomplikowanym. Przepisy na dania z grilla są bardzo różnorodne, więc z całą pewnością zdołasz przyrządzić pyszne potrawy wegetariańskie lub wegańskie. Co dobrego przyrządzić na grilla? Sprawdź najciekawsze pomysły na grillowane warzywa, sery oraz inne wege produkty.

Co przygotować na grill wegetariański? Najciekawsze przepisy na wege grill

Grillowane warzywa, czyli najlepsza opcja dla wegetarian… i nie tylko!

Warzywa powinny stać się nieodłącznym elementem menu każdego z nas – niezależnie od tego, czy jesteśmy wegetarianami, czy też nie. Jedzenie warzyw ma ważny wpływ na funkcjonowanie naszych organizmów, dlatego też powinno się je włączyć do codziennego jadłospisu. Jedną z wielu metod obróbki warzyw jest ich grillowanie. Warzywa przyrządzone na grillu można podawać saute albo w formie sałatki, szaszłyków czy nadziewane dobrym farszem (np. żółtym serem lub mozzarellą). Najlepsze warzywa na grilla to te, które mają zwartą strukturę, zwłaszcza:

  • cebula,
  • papryka,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • szparagi,
  • pieczarki,
  • ziemniaki.

Najlepiej przyrządzać warzywa sezonowe, jeśli takie są dostępne. W przypadku, gdy takich nie ma, spokojnie korzystać można również z warzyw sklepowych. Wegańskie i wegetariańskie warzywa z grilla polubią nawet najbardziej zagorzali fani mięsa. Warzywne dania są bowiem niezwykle smaczne i potrafią idealnie podkreślić smak każdej potrawy – nie tylko tej grillowanej.

Grillowane sery dla wegetarian – które są najlepsze?

Grillowanie serów to dobry pomysł dla tych, którzy są na diecie wegetariańskiej. Sery to produkty odzwierzęce, więc weganie jeść ich nie będą – no, chyba że kupią w markecie wegański odpowiednik takiego sera. Wróćmy jednak do serów dla wegetarian. Które z nich są najlepsze na grilla? Otóż m.in. camembert, cheddar, brie, halloumi, a także oscypki. Niektóre firmy w sezonie letnim wypuszczają do sklepów sery w opakowaniach tytułowanych „przeznaczone na grilla”.

Jednym z najciekawszych dań wegetariańskich na grilla, w których znajduje się ser, są np. ziemniaki z porem i szpinakiem. Dzięki dodatkowi sera cheddar smak ziemniaka staje się bardziej aksamitny i delikatny. Najlepiej grillować jednak ser, delikatnie posypując nim ziemniaki, będące wstępnie wydrążone, upieczone i wypełnione szpinakiem oraz porem. Takie danie doskonale smakuje ze szczyptą śmietany, a także drobno posiekanym szczypiorkiem.

Potrawy na grilla dla wegetarian – grillowanie ziemniaków, pieczywa i tofu

Ziemniaki z grilla – z czym jeść?

Grill wegetariański nie może obejść się bez ziemniaków! Można podawać je jako osobną potrawę, ale też dodatek do innych dań. Na grillu przyrządzać można ziemniaki zarówno ze skórką, jak i bez niej (w drugim przypadku lepiej jednak sprawdzą się młode ziemniaczki). Przed grillowaniem ich w całości warto podgotować je wcześniej w delikatnie osolonej wodzie. Ziemniaki wybornie smakują z masłem czosnkowym, ziołami albo sosem na bazie jogurtu naturalnego. Doskonałymi ziemniakami na grilla są też bataty. To słodka odmiana ziemniaka, która jest uwielbiana zarówno przez wegetarian, jak i wegan.

Jak zrobić dobre i zdrowe bataty z grilla? Przygotuj kilka słodkich ziemniaków, ser gorgonzola, gęsty jogurt grecki, a także przyprawy do smaku. Możesz wcześniej ugotować bataty w wodzie, jednak ogólnie nie ma takiej potrzeby – niektórzy wolą wrzucić je bezpośrednio na rozgrzany grill. Warto jednak wcześniej pokrojone bataty delikatnie wymieszać z olejem, aby dobrze się grillowały. Najlepiej podawać bataty z dipem jogurtowym domowej roboty, przygotowanym z wyżej wymienionych składników – jogurtu, przypraw (warto dodać tymianek) i gorgonzoli.

Pieczywo z grilla nie musi być suche i spalone!

Niektórzy nie lubią pieczywa z grilla, ponieważ nieuważnie zrobione łatwo się przypala. Tymczasem grillowane pieczywo wcale nie musi być zawsze suche i spalone. Jeśli opanujesz odpowiednią technikę, z pewnością bezbłędnie przygotujesz fantastyczne kromki chleba czy bruschettę. Pieczywo z grilla jest idealnym uzupełnieniem większości grillowanych potraw. Można również potraktować je jako posiłek saute, zajadając kromki z grilla przesmarowane jedynie dipem lub masłem.

Jak zrobić dobre pieczywo na grillu? Najpierw pokrój podłużną bułkę na kromki i zrób masło czosnkowe. W tym celu należy przełożyć masło do miski i dodać do niego zmiażdżony czosnek z pietruszką, a następnie wymieszać i doprawić. Każdą kromeczkę trzeba z jednej strony posmarować masłem, a następnie owinąć folią aluminiową i położyć na ruszcie na ok. 20 minut. Po czym poznać, że pieczywo jest już gotowe? Otóż po zapachu pieczonego czosnku wydobywającego się spod folii.

Tofu z grilla – zobacz, jak prawidłowo je przyrządzić

Tofu z grilla to propozycja nie tylko dla wegetarian, ale i dla wegan. Można podawać je w takiej wersji zarówno do warzywnej sałatki, jak i np. pieczywa, ryżu bądź makaronu. Tofu jest świetnym źródłem białka, zatem osoby niejedzące mięsa mogą jak najbardziej je spożywać, aby dostarczyć do organizmu cennych właściwości odżywczych. Do przygotowania smacznego tofu z grilla trzeba wykorzystać, (oczywiście poza tofu): gęsty sos pomidorowy, ocet jabłkowy, miód, musztardę, ostrą paprykę, czosnek, olej i ulubione przyprawy do smaku. Z tych wszystkich składników powstanie marynata.

Przygotuj marynatę do tofu, przerzucając składniki do blendera, a następnie miksując całość na gładką masę. W przypadku braku blendera należy posiekać produkty (np. czosnek i paprykę), włożyć je do miski i zmieszać z resztą składników. Gotową marynatą należy natrzeć tofu i wstawić je do lodówki na ok. 3-4 godziny, aby się „przegryzło”. Później pozostanie już tylko ugrillować tofu na natłuszczonych kratkach grilla, przewracając je po kilku minutach na drugą stronę. Smacznego!

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto