Pszenica durum - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w pszenicy durum oraz jakie alergie mogą powodować.
Pszenica durum - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Wartości odżywcze pszenicy durum - tabela

Energia i białka

pszenica durum
na 100 g
Białko 13.70 g
Fenyloalanina 0.68 mg

Węglowodany w pszenicy durum

pszenica durum
na 100 g
Węglowodany 71.10 g
Węglowodany przyswajalne 71.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne) b/d
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

pszenica durum
na 100 g
Tłuszcz 2.47 g
Tłuszcze nasycone 1.15 g
Tłuszcze nienasycone 1.32 g
Tłuszcze jednonasycone 0.34 g
Tłuszcze wielonasycone 0.98 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol 0.00 mg

Witaminy w przepisie na pszenicę durum

pszenica durum
na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.42 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg)
Witamina E b/d
Retinol 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.42 mg
Ryboflawina 0.12 mg
Niacyna 6.74 mg
Foliany 43.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pszenicę durum

pszenica durum
na 100 g
Sód 2.00 mg
Potas 431.00 mg
Wapń 34.00 mg
Fosfor 508.00 mg
Magnez 144.00 mg
Żelazo 3.52 mg
Cynk 4.16 mg
Miedź 0.55 mg
Mangan 3.01 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169721/nutrients

Alergie w pszenicy durum

  • pszenica durum - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z pszenicą durum

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto