Pszenica durum - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Wartości odżywcze pszenicy durum - tabela
Energia i białka
pszenica durum
na 100
g
Białko
13.70 g
Fenyloalanina
0.68 mg
Węglowodany w pszenicy durum
pszenica durum
na 100
g
Węglowodany
71.10 g
Węglowodany przyswajalne
71.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
b/d
Sacharoza (cukier)
b/d
Glukoza
b/d
Fruktoza
b/d
Skrobia
b/d
Laktoza
b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
pszenica durum -
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.