Pszenica ekspandowana - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w pszenicy ekspandowanej oraz jakie alergie mogą powodować.
Pszenica ekspandowana - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze pszenicy ekspandowanej - tabela

Energia i białka

pszenica ekspandowana (ziarna)
na 100 g
Białko 16.26 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w pszenicy ekspandowanej

pszenica ekspandowana (ziarna)
na 100 g
Węglowodany 76.39 g
Węglowodany przyswajalne 66.99 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 9.40 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

pszenica ekspandowana (ziarna)
na 100 g
Tłuszcz 2.15 g
Tłuszcze nasycone 0.77 g
Tłuszcze nienasycone 1.38 g
Tłuszcze jednonasycone 0.31 g
Tłuszcze wielonasycone 1.07 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol b/d

Witaminy w przepisie na pszenicę ekspandowaną

pszenica ekspandowana (ziarna)
na 100 g
Witamina A b/d
Witamina B6 0.13 mg
Witamina B12 0.42 µg (mcg)
Witamina C b/d
Witamina D b/d
Witamina E b/d
Retinol b/d
Tiamina 0.64 mg
Ryboflawina 0.40 mg
Niacyna 5.29 mg
Foliany 154.00 µg (mcg)
Beta karoten b/d

Składniki mineralne w przepisie na pszenicę ekspandowaną

pszenica ekspandowana (ziarna)
na 100 g
Sód 5.00 mg
Potas 364.00 mg
Wapń 24.00 mg
Fosfor 331.00 mg
Magnez 133.00 mg
Żelazo 4.41 mg
Cynk 3.07 mg
Miedź 0.45 mg
Mangan b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1101820/nutrients

Alergie w pszenicy ekspandowanej

  • pszenica ekspandowana (ziarna) - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z pszenicą ekspandowaną

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto