Pszenica ekspandowana - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w pszenicy ekspandowanej oraz jakie alergie mogą powodować.
Pszenica ekspandowana - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Wartości odżywcze pszenicy ekspandowanej - tabela

Energia i białka

udziec
na 100 g
Białko16.26 g
Fenyloalaninab/d

Węglowodany w pszenicy ekspandowanej

udziec
na 100 g
Węglowodany76.39 g
Węglowodany przyswajalne66.99 g
Błonnik (nieprzyswajalne)9.40 g
Sacharoza (cukier)b/d
Glukozab/d
Fruktozab/d
Skrobiab/d
Laktozab/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

udziec
na 100 g
Tłuszcz2.15 g
Tłuszcze nasycone0.77 g
Tłuszcze nienasycone1.38 g
Tłuszcze jednonasycone0.31 g
Tłuszcze wielonasycone1.07 g
Tłuszcze transb/d
Cholesterol0.00 mg

Witaminy w przepisie na pszenicę ekspandowaną

udziec
na 100 g
Witamina A0.00 µg (mcg)
Witamina B60.13 mg
Witamina B120.42 µg (mcg)
Witamina C0.00 mg
Witamina D0.00 µg (mcg)
Witamina E0.00 mg
Retinol0.00 µg (mcg)
Tiamina0.64 mg
Ryboflawina0.40 mg
Niacyna5.29 mg
Foliany154.00 µg (mcg)
Beta karoten0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pszenicę ekspandowaną

udziec
na 100 g
Sód5.00 mg
Potas364.00 mg
Wapń24.00 mg
Fosfor331.00 mg
Magnez133.00 mg
Żelazo4.41 mg
Cynk3.07 mg
Miedź0.45 mg
Manganb/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1101820/nutrients

Alergie w pszenicy ekspandowanej

  • udziec - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z pszenicą ekspandowaną

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto