Pszenica ekspandowana - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w pszenicy ekspandowanej oraz jakie alergie mogą powodować.
Pszenica ekspandowana - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemicznyŁadunek glikemiczny
pszenica ekspandowana7450
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego pszenicy ekspandowanej

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak udziec indeks glikemiczny wynosi 74, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.
Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z pszenicą ekspandowaną
Pszenica durum, Amarantus

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla pszenicy ekspandowanej

udziec
Kategoria produktuProdukty zbożowe
Alergie*Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Dieta wegańskaTak
Dieta wegetariańskaTak
Indeks glikemiczny74
(wysoki)
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto