Pszenica ekspandowana - indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny | Ładunek glikemiczny | |
pszenica ekspandowana | 74 | 50 |
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Wskaźnik indeksu glikemicznego pszenicy ekspandowanej
Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć
Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).
Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:
- niski indeks glikemiczny - do 55
- średni indeks glikemiczny - 56-69
- wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
- W przypadku produktu takiego jak udziec indeks glikemiczny wynosi 74, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.
Dowiedz się również:
- jakie są wartości odżywcze pszenicy ekspandowanej?
Tabela informacyjna dla pszenicy ekspandowanej
udziec | |
Kategoria produktu | Produkty zbożowe |
Alergie* | Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne |
Dieta wegańska | Tak |
Dieta wegetariańska | Tak |
Indeks glikemiczny | 74 (wysoki) |