Makaron durum - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Kategoria: Produkty zbożowe
Wartości odżywcze makaronu durum - tabela
Energia i białka
makaron durum | pszenica durum | |
---|---|---|
na 100 g | na 100 g | |
Białko | 13.50 g | 13.70 g |
Fenyloalanina | b/d | 0.68 mg |
Węglowodany w makaronie durum
makaron durum | pszenica durum | |
---|---|---|
na 100 g | na 100 g | |
Węglowodany | 73.10 g | 71.10 g |
Węglowodany przyswajalne | 63.00 g | 71.10 g |
Błonnik (nieprzyswajalne) | 10.10 g | b/d |
Sacharoza (cukier) | 0.60 g | b/d |
Glukoza | 0.20 g | b/d |
Fruktoza | 0.20 g | b/d |
Skrobia | 57.40 g | b/d |
Laktoza | 0.00 g | b/d |
Tłuszcze
makaron durum | pszenica durum | |
---|---|---|
na 100 g | na 100 g | |
Tłuszcz | 2.68 g | 2.47 g |
Tłuszcze nasycone | 1.47 g | 1.15 g |
Tłuszcze nienasycone | 1.21 g | 1.32 g |
Tłuszcze jednonasycone | 0.28 g | 0.34 g |
Tłuszcze wielonasycone | 0.93 g | 0.98 g |
Tłuszcze trans | 0.00 g | b/d |
Cholesterol | b/d | 0.00 mg |
Witaminy w przepisie na makaron durum
makaron durum | pszenica durum | |
---|---|---|
na 100 g | na 100 g | |
Witamina A | b/d | 0.00 µg (mcg) |
Witamina B6 | 0.28 mg | 0.42 mg |
Witamina B12 | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) |
Witamina C | b/d | 0.00 mg |
Witamina D | b/d | 0.00 µg (mcg) |
Witamina E | 0.17 mg | b/d |
Retinol | b/d | 0.00 µg (mcg) |
Tiamina | 0.37 mg | 0.42 mg |
Ryboflawina | 0.19 mg | 0.12 mg |
Niacyna | 7.95 mg | 6.74 mg |
Foliany | 59.00 µg (mcg) | 43.00 µg (mcg) |
Beta karoten | b/d | 0.00 µg (mcg) |
Składniki mineralne w przepisie na makaron durum
makaron durum | pszenica durum | |
---|---|---|
na 100 g | na 100 g | |
Sód | 11.00 mg | 2.00 mg |
Potas | 366.00 mg | 431.00 mg |
Wapń | 27.00 mg | 34.00 mg |
Fosfor | 287.00 mg | 508.00 mg |
Magnez | 104.00 mg | 144.00 mg |
Żelazo | 3.33 mg | 3.52 mg |
Cynk | 2.40 mg | 4.16 mg |
Miedź | 0.43 mg | 0.55 mg |
Mangan | 2.24 mg | 3.01 mg |
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169721/nutrients
Alergie w makaronie durum
- makaron durum - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- pszenica durum - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Produkty powiązane z makaronem durum
Przepisy z makaronem durum
- Barszcz czerwony z makaronem
Buraki gotowane, bulion drobiowy i makaron durum to trio, które tworzy podstawę tego pysznego barszczu czerwonego z makaronem. Dodanie suszonych grzybów i marchewki wzbogaca smak, a odrobina soku z cytryny nadaje całości lekki, kwaskowaty akcent. Taki barszcz to doskonała propozycja na sycący, rozgrzewający obiad.
20 + 30 minłatwy10 - Rosół na udkach
Udko kurczaka, marchewka, pietruszka, cebula i czosnek - to kluczowe składniki, które sprawią, że rosół zyska swój niepowtarzalny smak. Dodaj jeszcze odrobinę selera i pora, a całość zaowocuje aromatyczną, sycącą zupą. Naprawdę nie trzeba wielu składników, by rosół wyszedł doskonały.
20 + 30 minśredni8 - Zupa pomidorowa bez śmietany
Pomidory w puszce, czosnek, cebula i makaron durum to kluczowe składniki tej mega prostej pomidorowej bez śmietany. Zamiast śmietanki, zupa zyskuje kremowy smak dzięki passatcie pomidorowej i mące pszennej. Oliwa z oliwek dodaje fajnej nuty, a makaron sprawia, że danie jest sycące i pełne smaku.
20 + 40 minłatwy4341 kcal - Bami
Makaron durum, soczyste piersi kurczaka, czerwona papryka, czosnek i cebula – te składniki to podstawa przepisu na Bami, który zaskoczy cię prostotą i bogactwem smaków. Oliwa z oliwek dodaje aromatu, a sos sojowy zapewnia intensywny, głęboki smak. Idealne połączenie dla miłośników azjatyckich potraw!
20 + 25 minłatwy4576 kcal