Makaron durum - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makaronie durum oraz jakie alergie mogą powodować.
Makaron durum - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze makaronu durum - tabela

Energia i białka

makaron durum pszenica durum
na 100 g na 100 g
Białko 13.50 g 13.70 g
Fenyloalanina b/d 0.68 mg

Węglowodany w makaronie durum

makaron durum pszenica durum
na 100 g na 100 g
Węglowodany 73.10 g 71.10 g
Węglowodany przyswajalne 63.00 g 71.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 10.10 g b/d
Sacharoza (cukier) 0.60 g b/d
Glukoza 0.20 g b/d
Fruktoza 0.20 g b/d
Skrobia 57.40 g b/d
Laktoza b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

makaron durum pszenica durum
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 2.68 g 2.47 g
Tłuszcze nasycone 1.47 g 1.15 g
Tłuszcze nienasycone 1.21 g 1.32 g
Tłuszcze jednonasycone 0.28 g 0.34 g
Tłuszcze wielonasycone 0.93 g 0.98 g
Tłuszcze trans b/d b/d
Cholesterol b/d b/d

Witaminy w przepisie na makaron durum

makaron durum pszenica durum
na 100 g na 100 g
Witamina A b/d b/d
Witamina B6 0.28 mg 0.42 mg
Witamina B12 b/d b/d
Witamina C b/d b/d
Witamina D b/d b/d
Witamina E 0.17 mg b/d
Retinol b/d b/d
Tiamina 0.37 mg 0.42 mg
Ryboflawina 0.19 mg 0.12 mg
Niacyna 7.95 mg 6.74 mg
Foliany 59.00 µg (mcg) 43.00 µg (mcg)
Beta karoten b/d b/d

Składniki mineralne w przepisie na makaron durum

makaron durum pszenica durum
na 100 g na 100 g
Sód 11.00 mg 2.00 mg
Potas 366.00 mg 431.00 mg
Wapń 27.00 mg 34.00 mg
Fosfor 287.00 mg 508.00 mg
Magnez 104.00 mg 144.00 mg
Żelazo 3.33 mg 3.52 mg
Cynk 2.40 mg 4.16 mg
Miedź 0.43 mg 0.55 mg
Mangan 2.24 mg 3.01 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169721/nutrients

Alergie w makaronie durum

  • makaron durum - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • pszenica durum - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z makaronem durum

Przepisy z makaronem durum

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto