Makaron durum - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makaronie durum oraz jakie alergie mogą powodować.
Makaron durum - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Wartości odżywcze makaronu durum - tabela

Energia i białka

makaron durumpszenica durum
na 100 gna 100 g
Białko13.50 g13.70 g
Fenyloalaninab/d0.68 mg

Węglowodany w makaronie durum

makaron durumpszenica durum
na 100 gna 100 g
Węglowodany73.10 g71.10 g
Węglowodany przyswajalne63.00 g71.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)10.10 gb/d
Sacharoza (cukier)0.60 gb/d
Glukoza0.20 gb/d
Fruktoza0.20 gb/d
Skrobia57.40 gb/d
Laktoza0.00 gb/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

makaron durumpszenica durum
na 100 gna 100 g
Tłuszcz2.68 g2.47 g
Tłuszcze nasycone1.47 g1.15 g
Tłuszcze nienasycone1.21 g1.32 g
Tłuszcze jednonasycone0.28 g0.34 g
Tłuszcze wielonasycone0.93 g0.98 g
Tłuszcze trans0.00 gb/d
Cholesterolb/d0.00 mg

Witaminy w przepisie na makaron durum

makaron durumpszenica durum
na 100 gna 100 g
Witamina Ab/d0.00 µg (mcg)
Witamina B60.28 mg0.42 mg
Witamina B120.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina Cb/d0.00 mg
Witamina Db/d0.00 µg (mcg)
Witamina E0.17 mgb/d
Retinolb/d0.00 µg (mcg)
Tiamina0.37 mg0.42 mg
Ryboflawina0.19 mg0.12 mg
Niacyna7.95 mg6.74 mg
Foliany59.00 µg (mcg)43.00 µg (mcg)
Beta karotenb/d0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron durum

makaron durumpszenica durum
na 100 gna 100 g
Sód11.00 mg2.00 mg
Potas366.00 mg431.00 mg
Wapń27.00 mg34.00 mg
Fosfor287.00 mg508.00 mg
Magnez104.00 mg144.00 mg
Żelazo3.33 mg3.52 mg
Cynk2.40 mg4.16 mg
Miedź0.43 mg0.55 mg
Mangan2.24 mg3.01 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169721/nutrients

Alergie w makaronie durum

  • makaron durum - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • pszenica durum - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Często zadawane pytania

Produkty powiązane z makaronem durum

Przepisy z makaronem durum

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto