Jak zagęszczać sosy?

Istnieje kilka sposobów na zagęszczenie sosów przygotowywanych na ciepło i możemy do nich zaliczyć:

- dodatek mąki pszennej lub ziemniaczanej — tej metodzie należy wymieszać 2 łyżki mąki z niewielką ilością wody i rozwór wlać do wrzącego sosu;

- redukcję nadmiaru wody — odkryty garnek lub patelnię z sosem należy pozostawić na małym ogniu i mieszać co jakiś czas, aby sos uzyskał odpowiednią konsystencję;

- blendowaniu sosów na gładki krem;

- dodatek gęstej śmietany — dodatek kilku łyżek gęstej śmietany świetnie zagęści sos (warto dodawać po łyżce śmietana i sprawdzać, czy sos ma odpowiednią konsystencję);

- dodatek zasmażki, którą przygotuje się na bazie masła oraz mąki — zasmażkę przygotuj na niewielkiej ilości roztopionego na patelni masła z dodatkiem 2-3 łyżek mąki, następnie zasmażkę wymieszaj z odrobiną sosu, wymieszaj i dodaj do pozostałego sosu.

- dodatek serka mascarpone lub serka topionego - serki należy pokroić na mniejsze kawałki, rozpuścić w odrobinie gorącego sosu i wlać do pozostałej części sosu.

Sosy zimne warto przygotowywać na gęstych jogurtach.

Zobacz pytania podobne do jak zagęszczać sosy?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zagęszczać sosy? Co jeszcze warto wiedzieć?

Sos stanowi gesty i zawiesisty płyn, który posiada różne smaki i przygotowywany jest jako dodatek do wielu potraw. Sos mięsny wykorzystywany jest przeważnie jako dodatek do mięs pieczonych. Sosy warzywne z kolei chętnie wykorzystywane są jako dodatek do makaronów. W kuchni możemy przygotować wiele sosów, np. sos grzybowy, sos pomidorowy czy sos koperkowy. Każdy z nich świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu ciekawych dań. Sprawdzony przepis na sosy dobrze wykorzystać do przygotowania pysznych dań obiadowych i nie tylko. Sosy w kuchni chętnie wykorzystywane są jako dodatek do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek czy deserów. Sosy możemy podzielić na gorące oraz zimne — sposób zagęszczania będzie zależał od rodzaju sosu, jaki chcemy przygotować.

A więc jak zagęszczać sosy ciepłe? Istnieje kilka sposobów, jednak najczęściej wykorzystuje się mąkę pszenną lub zasmażkę przygotowywaną na bazie mąki oraz tłuszczu. Poniżej opiszę kilka sposobów zagęszczania sosów:

- zagęszczanie sosu mąką pszenną — najczęściej wykorzystuje się ten sposób do zagęszczania sosów mięsnych oraz grzybowych. W tej metodzie należy wymieszać 2 łyżki mąki z niewielką ilością wody i rozwór wlać do wrzącego sosu;

- redukcja nadmiaru wody — w tej metodzie odkryty garnek lub patelnię z sosem należy pozostawić na małym ogniu i mieszać co jakiś czas. Temperatura sprawi, że woda zacznie parować i sos nabierze odpowiedniej konsystencji. W tej metodzie warto zadbać o odpowiednio mały ogień oraz mieszanie sosu, aby się nie przypalił. Jest to prosty, domowy sposób na zagęszczanie sosów;

- blendowaniu sosów na gładki krem — to kolejny łatwy sposób na zagęszczenie sosów warzywnych, przyda się tutaj dobry blender z odpowiednią końcówką;

- dodatek gęstej śmietany — warto wykorzystać dodatek śmietany do sosów grzybowych. Dodatek kilku łyżek gęstej śmietany świetnie zagęści sos oraz doda delikatnie kwaskowaty posmak;

- dodatek zasmażki, którą przygotuje się na bazie masła oraz mąki — to najbardziej popularna metoda do zagęszczania sosów. Aby przygotować zasmażkę na patelni należy rozpuścić odrobinę masła, dodać odrobinę mąki i energicznie mieszać składniki na patelni, aż będzie rumiana. Następnie do zasmażki należy dodać odrobinę sosu, wymieszać i całość przelać do naczynia z sosem. Sos po dodaniu zasmażki należy ponownie zagotować i dokładnie wymieszać.

- dodatek serka mascarpone lub serka topionego — serki należy pokroić na mniejsze kawałki, rozpuścić w odrobinie gorącego sosu i wlać do pozostałej części sosu. Sos następnie należy zagotować i dobrze wymieszać. Dodatek serków nie tylko zagęszcza sosy, ale dodatkowo wzmocnią jego smak.

Podsumowując: wiesz już, czym zaklepać sos (czyli zagęścić mąką pszenną z wodą). Mąka pszenna chętnie wykorzystywana jest w kuchni, ponieważ posiada wiele właściwości oraz zastosowań. Do zagęszczania sosów najlepiej wykorzystać sposób z redukcją nadmiaru wody — nie jest to zbyt szybki sposób na zagęszczenie sosu, ale nie podnosi on wartości kalorycznej danego sosu, ponieważ nic do niego nie dodajemy, a jedynie odparowujemy nadmiar wody.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto