Kruszaniec

Opublikowano: 29.02.2024 r., 9:13 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kruszaniec
Kruszaniec
Kruszaniec to pyszne ciasto z mrożonymi owocami i delikatną pianką, które upieczesz swoim domu. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 50 min
158 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (320 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Cukier puder (80 g)
  • Jabłko (1000 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (15 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (15 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na kruszaniec krok po kroku

Mąkę pszenną przesiej, wsyp cukier puder i proszek do pieczenia. Wbij żółtka i masło. Zagnieć całość.

Masę podziel na trzy równe porcje. Do jednej z nich dodaj kakao, wymieszaj. Włóż ciasto do zamrażarki na ok. 45 minut.

Jedną część ciasta bez kakao wyciągnij i zetrzyj na tarce na dno blaszki. Upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z 2 łyżkami cukru. Wyłóż jabłka na upieczony spód.

Wyciągnij ciemną część ciasta i zetrze na tarce.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier. Na koniec wsyp też mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłóż na ciasto.

Na wierzch zetrzyj ostatnią część ciasta z zamrażarki. Upiecz ciasto w piekarniku przez 50 minut w 180 st.C.

Jak oceniasz przepis na kruszaniec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat krusząca

Ciepły i pachnący kruszaniec to prawdziwy rarytas dla smakoszy domowych wypieków. Ciasto kruszaniec znany również jako placek z owocami zyskuje popularność dzięki swojej prostocie wykonania i możliwości zastosowania różnych owoców. Nasz prosty przepis na domowe ciasto będzie pyszne z truskawkami, ale też z innymi mrożonymi owocami lub tak jak w naszym przypadku z dodatkiem jabłek. Oto przepis na kruszaniec, który z łatwością przygotujesz w domu.

Kruszaniec to nieodłączny element domowego wypieku, w których harmonijnie łączą się chrupiąca kruszonka, delikatne ciasto i soczyste owoce. To idealny placek na różne okazje, zawsze dostępny w zaciszu domowej kuchni. Wyjątkowa kombinacja prostoty i smaku sprawia, że jest to jedno z najlepszych ciast do przygotowania w domu.

Kiedy myślisz o kruszańcu, wyobraź sobie miękkość ciasta, rozpływającą się w ustach kruszonkę i soczyste truskawki lub inne ulubione owoce. To ciasto, które doskonale komponuje się z aromatem świeżo zaparzonej kawy czy herbaty. Jego przygotowanie jest proste, a efekt końcowy – niezwykle satysfakcjonujący.

Kruszaniec z truskawkami czy mrożonymi owocami to doskonały wybór na letnie popołudnie, czy rodzinne spotkanie. Ten domowy wypiek to nie tylko smaczny placek, ale także wyraz sztuki kulinarnego rękodzieła. Wspaniałe połączenie prostoty i smaku sprawia, że kruszańce są cenione przez miłośników tradycyjnych smaków i aromatycznych doznań.

Wiedząc, jak zrobić kruszaniec, możesz cieszyć się tym wyjątkowym wypiekiem zawsze, gdy ochota na coś słodkiego w domu stanie się nie do odparcia. Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki, które z łatwością możesz przygotować samodzielnie lub z pomocą domowników. Jeśli już wiesz, jak upiec to najlepsze ciasto w piekarniku wykorzystaj mój przepis.

Alergeny w kruszańcu

Lista alergenów dla krusząca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze krusząca

na 100g gotowej potrawy

Ciasto będzie równie pyszne, jeśli przygotujesz je z truskawkami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
226.61
158.63
Białko (g)
4.16
2.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
33.31
23.32
Węglowodany przyswajalne (g)
31.82
22.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
1.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
9.09
6.36
Tłuszcze nasycone (g)
5.92
4.14
Tłuszcze nienasycone (g)
3.17
2.22
Cholesterol (mg)
66.50
46.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
84.12
58.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.43
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
81.56
57.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.12
Ryboflawina (mg)
0.16
0.11
Niacyna (mg)
1.20
0.84
Foliany (µg (mcg))
38.43
26.90
Beta karoten (µg (mcg))
25.90
18.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
21.49
15.04
Potas (mg)
131.55
92.08
Wapń (mg)
26.38
18.47
Fosfor (mg)
75.61
52.93
Magnez (mg)
13.64
9.54
Żelazo (mg)
1.26
0.88
Cynk (mg)
0.51
0.36
Miedź (mg)
0.08
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny krusząca 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krusząca

Koszt składników
33.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
320 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 320 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Cukier puder
80 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Kakao 16% (proszek)
15 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
15 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Koszt składników
33.10