Placki sodowe
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Kefir (300 g)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
Przepis na placki sodowe krok po kroku
Mąkę przesyp na stolnicę i zrób w niej małe wgłębienie.
Do wgłębienia w mące wsyp cukier, pół łyżeczki soli, wybij jajko, dodaj żółtko oraz kefir.
Sodę rozpuść w łyżce letniej wody i dodaj do mąki.
Ze składników zagnieć jednolite, dość elastyczne ciasto.
Z ciasta uformuj wałek i podziel go na kawałki o grubości około 2 cm. Każdy z kawałków rozgnieć palcami na owalny, niezbyt gruby plaster.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim placki z dwóch stron na złoty kolor.
Placki podawaj po ostudzeniu z ulubionymi dodatkami.
-
Kruche placki rabarbarowe
-
Placki z serka wiejskiego
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placuszki z serka homogenizowanego
-
Placuszki na jogurcie
-
Placuszki z ricotty
-
Placuszki dla niemowlaka
-
Placuszki z mąki kukurydzianej
-
Placki z jogurtem greckim
-
Placki jogurtowe z jabłkami
-
Placki szpinakowe
-
Placki ryżowe
-
Pancakes na kefirze
-
Placki z jabłkami tartymi
-
Placki z danio
-
Chrupiące placuszki cukiniowo marchewkowe
-
Placuszki cebulowe
-
Placuszki z dyni hokkaido
-
Szybkie placuszki na kolacje
Więcej informacji na temat placków sodowych
Placki sodowe to doskonała baza do przygotowania dań na słodko oraz na słono. Tanie racuchy sodowe z kefirem można podać z dodatkiem dżemu lub śmietanki i kawioru. Prosty przepis na placki sodowe nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania placków potrzebne będą następujące produkty: mąka pszenna, kefir, jajka, żółtka jaj, cukier, olej rzepakowy, sól oraz soda oczyszczona.
A jak zrobić placki sodowe? Mąkę przesyp na stolnicę i zrób w niej małe wgłębienie. Do wgłębienia w mące wsyp cukier, pół łyżeczki soli, wybij jajko, dodaj żółtko oraz kefir. Sodę rozpuść w łyżce letniej wody i dodaj do mąki. Ze składników zagnieć jednolite, dość elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj wałek i podziel go na kawałki o grubości około 2 cm. Każdy z kawałków rozgnieć palcami na owalny, niezbyt gruby plaster. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim placki z dwóch stron na złoty kolor. Placki podawaj po ostudzeniu z ulubionymi dodatkami.
Kefir, użyty do przygotowania placków na sodzie, jest napojem mlecznym fermentowanym bogatym w wiele składników odżywczych. Znajdziemy w nim spore ilości witamin z grupy B, witaminy K, wapnia czy magnezu. Kefir jest również doskonałym źródłem tryptofanu - aminokwasu, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Kefir jest produktem niskokalorycznym, dlatego chętnie wybierany jest przez osoby odchudzające się.
Cukier w głównej mierze składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów.
Podsumowując pyszne placki z sodą oczyszczoną to doskonały pomysł na tanie śniadanie. Najlepsze placki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać je z dodatkiem dżemu. Placuszki można podać również ze słonymi dodatkami. Produkty niezbędne do wykonania placków sodowych dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w plackach sodowych
Lista alergenów dla placków sodowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
W przepisie na placki sodowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze placków sodowych
Placki sodowe to doskonała propozycja na pyszne śniadanie lub kolację. Placki możesz wykorzystać jako bazę do przygotowania dań słodkich lub wytrawnych.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.