Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, soda oczyszczona
To będzie niezbędne
kuchenka, stolnica, patelnia

Przepis na placki sodowe krok po kroku

Mąkę przesyp na stolnicę i zrób w niej małe wgłębienie.

Do wgłębienia w mące wsyp cukier, pół łyżeczki soli, wybij jajko, dodaj żółtko oraz kefir.

Sodę rozpuść w łyżce letniej wody i dodaj do mąki.

Ze składników zagnieć jednolite, dość elastyczne ciasto.

Z ciasta uformuj wałek i podziel go na kawałki o grubości około 2 cm. Każdy z kawałków rozgnieć palcami na owalny, niezbyt gruby plaster.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim placki z dwóch stron na złoty kolor.

Placki podawaj po ostudzeniu z ulubionymi dodatkami.

Placki sodowe posypane cukrem pudrem ułożone na pergaminie.
Placki sodowe - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - placki sodowe

W skrócie
Kalorii w porcji
703 kcal
Wielkość
jednej porcji
220 g
Indeks glikemiczny
73

Wartości odżywcze placków sodowych

na 100g gotowej potrawy

Placki sodowe to doskonała propozycja na pyszne śniadanie lub kolację. Placki możesz wykorzystać jako bazę do przygotowania dań słodkich lub wytrawnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
319.61
703.14
Białko (g)
9.16
20.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
39.34
86.56
Węglowodany przyswajalne (g)
39.34
86.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
13.98
30.76
Tłuszcze nasycone (g)
2.26
4.98
Tłuszcze nienasycone (g)
11.72
25.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.48
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.28
7.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
80.69
177.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
21.96
48.31
Potas (mg)
120.70
265.54
Wapń (mg)
53.38
117.43
Fosfor (mg)
110.53
243.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.98
48.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.90
6.37
Cynk (mg)
0.77
1.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków sodowych 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach sodowych

Lista alergenów dla placków sodowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

W przepisie na placki sodowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Więcej informacji na temat placków sodowych

Placki sodowe to doskonała baza do przygotowania dań na słodko oraz na słono. Tanie racuchy sodowe z kefirem można podać z dodatkiem dżemu lub śmietanki i kawioru. Prosty przepis na placki sodowe nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania placków potrzebne będą następujące produkty: mąka pszenna, kefir, jajka, żółtka jaj, cukier, olej rzepakowy, sól oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić placki sodowe? Mąkę przesyp na stolnicę i zrób w niej małe wgłębienie. Do wgłębienia w mące wsyp cukier, pół łyżeczki soli, wybij jajko, dodaj żółtko oraz kefir. Sodę rozpuść w łyżce letniej wody i dodaj do mąki. Ze składników zagnieć jednolite, dość elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj wałek i podziel go na kawałki o grubości około 2 cm. Każdy z kawałków rozgnieć palcami na owalny, niezbyt gruby plaster. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim placki z dwóch stron na złoty kolor. Placki podawaj po ostudzeniu z ulubionymi dodatkami.

Kefir, użyty do przygotowania placków na sodzie, jest napojem mlecznym fermentowanym bogatym w wiele składników odżywczych. Znajdziemy w nim spore ilości witamin z grupy B, witaminy K, wapnia czy magnezu. Kefir jest również doskonałym źródłem tryptofanu - aminokwasu, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Kefir jest produktem niskokalorycznym, dlatego chętnie wybierany jest przez osoby odchudzające się.

Cukier w głównej mierze składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów.

Podsumowując pyszne placki z sodą oczyszczoną to doskonały pomysł na tanie śniadanie. Najlepsze placki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać je z dodatkiem dżemu. Placuszki można podać również ze słonymi dodatkami. Produkty niezbędne do wykonania placków sodowych dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Szacunkowy koszt przygotowania placków sodowych

Koszt składników
26.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Kefir
300 g
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Koszt składników
26.70
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na placki sodowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 68,4% osób