Placki z cukinii i marchewki

Opublikowano: 15.02.2022 r., 8:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z cukinii i marchewki podane na białym talerzu z dodatkiem sosu jogurtowego.
Placki z cukinii i marchewki
Placki z cukinii i marchewki to wspaniała propozycja na pyszną przekąskę lub bezmięsny obiad. Placki są bardzo szybkie do przygotowania. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
614 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Cukinia 1 średnia sztuka (500 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (200 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (130 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty (300 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Przepis na placki z cukinii i marchewki krok po kroku

Warzywa umyj dokładnie.

Cukinie zetrzyj na tarce.

Obierz marchew i także zetrzyj.

Cebulę oczyść z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

W misce umieść warzywa, dodaj jajka, mąkę.

Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami nakładaj łyżką ciasto na placki.

Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony.

Jogurt grecki dopraw solą i pieprzem.

Podawaj placki na talerzu udekorowane jogurtem.

Jak oceniasz przepis na placki z cukinii i marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat placków z cukinii i marchewki

Wegetariańskie placki z cukinii i marchewki to dobry pomysł na smaczne danie na obiad lub przekąskę. Jarskie danie można podać na ciepło lub na zimno, najlepiej z dodatkiem sosu jogurtowego. Przepis na placki z cukinii i marchewki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, cebula, marchewka, jajko, mąka orkiszowa, sól, pieprz, jogurt grecki, olej rzepakowy.

Jak zrobić placki z cukinii i marchewki? Warzywa umyj dokładnie. Cukinie zetrzyj na tarce. Obierz marchew i także zetrzyj. Cebulę oczyść z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. W misce umieść warzywa, dodaj jajka, mąkę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami nakładaj łyżką ciasto na placki. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony. Jogurt grecki dopraw solą i pieprzem. Podawaj placki na talerzu udekorowane jogurtem.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Są też przeciwwskazania do spożywania cukinii. Osoby, które mają problemy z nerkami, układem pokarmowym nie powinny spożywać cukinii. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne placki w wersji fit to bardzo dobry pomysł na posiłek. Placki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Dodatek jogurtu lub kwaśnej śmietany wzbogaci smak dania. Pyszne placki najlepiej spożyć tego samego dnia. Przechowywane w lodówce placki tracą swoją konsystencję.

Alergeny w plackach z cukinii i marchewki

Lista alergenów dla placków z cukinii i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Wartości odżywcze placków z cukinii i marchewki

na 100g gotowej potrawy

Placki z cukinii i marchewki to danie zawierające duża ilość błonnika pokarmowego. Jarskie dania powinny być spożywane przez nas przynajmniej dwa razy w tygodniu na zastępstwo mięsa. Placki są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
204.68
614.03
Białko (g)
5.69
17.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
16.99
50.96
Węglowodany przyswajalne (g)
14.05
42.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.94
8.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
12.92
38.76
Tłuszcze nasycone (g)
1.76
5.27
Tłuszcze nienasycone (g)
11.16
33.49
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.91
23.72
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.26
9.78
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko, jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.19
102.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
118.22
354.65
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.50
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.18
18.54
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.55
Witamina E (mg)
0.32
0.97
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.23
66.69
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.35
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.29
0.86
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.33
46.00
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
957.79
2873.36
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
29.44
88.33
Potas (mg)
150.50
451.50
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
37.18
111.53
Fosfor (mg)
53.00
159.01
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.85
29.55
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.87
2.61
Cynk (mg)
0.32
0.95
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z cukinii i marchewki 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z cukinii i marchewki

Koszt składników
37.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
500 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
130 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka orkiszowa
300 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Jogurt grecki pełnotłusty
300 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Koszt składników
37.70