Placuszki na jogurcie

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placuszki na jogurcie ułożone w stos, udekorowane jogurtem i borówkami.
Placuszki na jogurcie
Placuszki na jogurcie to doskonała propozycja na smaczny, szybki i pożywny posiłek. Są lekkie i niezwykle delikatne. Idealnie smakują podane z dużą ilością owoców.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
239 kcal
Kcal w porcji
136 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jogurt naturalny (250 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (170 g)
  • Proszek do pieczenia (10 g)
  • Cukier wanilinowy (12 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na placuszki na jogurcie krok po kroku

Jajka z cukrem ubij mikserem na puszystą masę. Następnie dodawaj po łyżce jogurtu, delikatnie mieszając. Do osobnej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy.

Gdy masa jajeczna i jogurt dobrze się połączą, wsyp suche składniki. Delikatnie wymieszaj do całkowitego połączenia się składników.

Smaż placuszki na dobrze rozgrzanej patelni, kilka minut z każdej strony, aż do zarumienienia.

Podawaj z ulubionymi owocami.

Jak oceniasz przepis na placuszki na jogurcie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat placuszków na jogurcie

Placuszki na jogurcie to doskonała propozycja na smaczny, szybki i pożywny posiłek. Są lekkie i niezwykle delikatne. Idealnie smakują podane z dużą ilością owoców.

Przepis na placuszki na jogurcie jest tak łatwy, że spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. To dobry pomysł na szybkie i smaczne danie, które sprawdzi się na śniadanie. Całość jest tak prosta, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka minut, więc będą dobrą opcją dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Dzięki temu przepisowi można stworzyć idealne i miękkie placki w kilka chwil. Dodatkowo przyda się do nich tylko podstawowy sprzęt kuchenny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placuszki na jogurcie, by były pyszne, szybkie i dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Sprawdzą się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Idealnie komponują się na słodko z dodatkiem serka lub owocami. Placki są szybkie i bardzo sycące. Są puszyste i bardzo miękkie. Będą dobrą alternatywą dla racuchów. Robi się ja na bazie tylko kilku składników, które spokojnie można znaleźć w każdym sklepie, a także w większości domowych spiżarni. Do stworzenia tych smacznych placuszków potrzeba: mąki, jogurtu i jajek. Wybór mąki jest istotny i zależy w dużej mierze od preferencji. Jeżeli racuszki mają być podawane małym dzieciom, to warto wybrać mąkę pszenną o niskim typie. Dzięki temu będą delikatniejsze. To również lepszy wybór dla osób na diecie lekkostrawnej. Za to osoby na diecie redukcyjnej mogą spokojnie zastąpić ją mąką pełnoziarnistą, dzięki czemu placuszki będą bardziej odżywcze. Kolejnym składnikiem, który dodaje się do tego dania, jest jogurt. Najlepiej sięgnąć po jogurt naturalny. Sprawdzi się taki bez dodatku cukru. Wybieraj produkty, które mają jak najkrótszy skład, dzięki czemu zyskasz pewność, że Twoje placki są zdrowe i odżywcze. Placki można bez problemu smażyć bez oleju na specjalnej patelni o nieprzywieralnej powłoce, dzięki czemu będą miały mniej kalorii.

Alergeny w placuszkach na jogurcie

Lista alergenów dla placuszków na jogurcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze placuszków na jogurcie

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja na śniadanie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(136g)
Energia (kcal)
176.06
239.44
Białko (g)
9.50
12.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(136g)
Węglowodany (g)
29.07
39.53
Węglowodany przyswajalne (g)
29.03
39.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(136g)
Tłuszcz (g)
2.49
3.39
Tłuszcze nasycone (g)
1.35
1.84
Tłuszcze nienasycone (g)
1.14
1.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(136g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.33
0.45
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.09
2.84
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
61.50
83.64
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(136g)
Sód (mg)
65.72
89.39
Potas (mg)
365.07
496.50
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
185.62
252.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
273.19
371.54
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.58
30.71
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.25
3.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.04
1.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków na jogurcie 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków na jogurcie

Koszt składników
13.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny
250 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
2.50
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
170 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 170 g
Proszek do pieczenia
10 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cukier wanilinowy
12 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 12 g
Koszt składników
13.80