Przepis na omlet na słodko krok po kroku

Składniki
  • Jajko 2 szt.
  • Mąka pszenna typ 550 20 g 2 łyżki
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 20 g 2 łyżki
  • Masło 2 g pół łyżeczki
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
patelnia duża, miska, łopatka drewniana

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij mikserem na sztywną pianę.

Stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując na średnich obrotach.

Dodawaj przesianą mąkę i ksylitol miksując na wolnych obrotach.

Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło.

Wylej masę jajeczną, zmniejsz ogień na średni i smaż omlet ok. 4 minut.

Delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż 2-3 minuty.

Podawaj z ulubionymi owocami i jogurtem.

Jajka wbite do srebrnej miski, obok trzepaczka i drewniany wałek.
Omlet na słodko
Koszt przygotowania dania
2.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
271 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
45

Omlet na słodko - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o omlecie na słodko

Omlet na słodko to ciekawa i pyszna alternatywa dla tradycyjnych omletów podawanych na słono i wytrawnie. Prosty, szybki, puszysty, słodki omlet idealnie sprawdzi się na śniadanie lub lekką kolacje. To danie, które z pewnością pokochają również dzieci. Jest to bardzo sycący posiłek, ponieważ jajka charakteryzują się wysoką zawartością białka, które syci na bardzo długo. Co więcej, jajka to produkt o bardzo wysokim indeksie sytości, czyli wskaźników mówiącym o tym, jak długo po zjedzeniu danego produktu utrzymuje się uczucie najedzenia. Dlatego dobry omlet jajeczny na słodko to również idealna propozycja dla osób odchudzających się, ponieważ zaspokaja chęć na słodkie, jest zdrowy i zmniejsza prawdopodobieństwo sięgania po słodkie przekąski między posiłkami. Jeśli nie wiesz jeszcze jak zrobić omlet na słodko z jajek, z mąką i z owocami koniecznie poznaj nasz łatwy przepis na to przepyszne i pożywne danie. Do przygotowania omletu niezbędne będą oczywiście jajka, mąka, słodzidło oraz ulubione dodatki. Zamiast tradycyjnego cukru białego, brązowego czy wanilinowego lepiej wykorzystać naturalny słodzik, na przykład ksyliotl, który nada omletowi słodyczy nie zwiększając jednocześnie jego kaloryczności. W takiej wersji będzie również odpowiedni dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje wiecej niż kilka minut. Wystarczy oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną, puszystą pianę i stopniowo dodawać po jednym żółtku oraz mąkę i ksylitol. Tak przygotowaną masę jajeczną wystarczy smażyć na patelni z odrobiną masła, lub najlepiej na patelni beztłuszczowej, do całkowitego ścięcia jajek. Omlet na słodko najlepiej smakuje z owocami, szczególnie jagodowymi. Bardzo fajnym dodatkiem jest też jogurt naturalny, dżem bezcukrowy, czy cynamon. Do masy jajecznie możesz dodać kakao, ziarenka wanilii lub przyprawy korzenne, dzięki którym omlet nabierze wyjątkowego smaku. Koniecznie czytaj dalej aby poznać krok po kroku przepis na omlet na słodko.

Wartości odżywcze omletu na słodko

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (140g)
Energia (kalorie)
193.58 kcal
271.01 kcal
Białko
10.98 g
15.38 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Węglowodany w omlecie na słodko

Na 100g
Na porcję (140g)
Węglowodany
23.26 g
32.56 g
Węglowodany przyswajalne
23.26 g
32.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (140g)
Tłuszcz
8.17 g
11.43 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.79 g
5.30 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na omlet na słodko

Na 100g
Na porcję (140g)
Tiamina
0.15 mg
0.22 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.39 mg
0.55 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
0.92 mg
1.29 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
53.13 µg (mcg)
74.38 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na omlet na słodko

Na 100g
Na porcję (140g)
Sód
103.30 mg
144.62 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Potas
116.89 mg
163.65 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
43.34 mg
60.68 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Fosfor
159.92 mg
223.89 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
13.43 mg
18.81 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
2.00 mg
2.80 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Cynk
1.07 mg
1.50 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.11 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu na słodko 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie na słodko

Lista alergenów dla omletu na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cynamon.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania omletu na słodko

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 550
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
20 g
2 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Masło
2 g
pół łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 2 g
Liczba porcji:
Razem
36.00
Łączny koszt
2.99
Jak oceniasz przepis na omlet na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób