Omlet na słodko

Opublikowano: 24.05.2021 r., 13:08 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Przygotowanie omletu na słodko
Omlet na słodko
Omlet na słodko idealny na weekendowe śniadanie dla całej rodziny. Przepyszny, puszysty, delikatny i rozpływających się w ustach podany z ulubionymi owocami.
Przygotowanie 20 min
271 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 - 2 łyżki (20 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 2 łyżki (20 g)
  • Masło - pół łyżeczki (2 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, miska, łopatka drewniana

Przepis na omlet na słodko krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij mikserem na sztywną pianę.

Stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując na średnich obrotach.

Dodawaj przesianą mąkę i ksylitol miksując na wolnych obrotach.

Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło.

Wylej masę jajeczną, zmniejsz ogień na średni i smaż omlet ok. 4 minut.

Delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż 2-3 minuty.

Podawaj z ulubionymi owocami i jogurtem.

Jak oceniasz przepis na omlet na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat omletu na słodko

Omlet na słodko to ciekawa i pyszna alternatywa dla tradycyjnych omletów podawanych na słono i wytrawnie. Prosty, szybki, puszysty, słodki omlet idealnie sprawdzi się na śniadanie lub lekką kolacje. To danie, które z pewnością pokochają również dzieci. Jest to bardzo sycący posiłek, ponieważ jajka charakteryzują się wysoką zawartością białka, które syci na bardzo długo. Co więcej, jajka to produkt o bardzo wysokim indeksie sytości, czyli wskaźników mówiącym o tym, jak długo po zjedzeniu danego produktu utrzymuje się uczucie najedzenia. Dlatego dobry omlet jajeczny na słodko to również idealna propozycja dla osób odchudzających się, ponieważ zaspokaja chęć na słodkie, jest zdrowy i zmniejsza prawdopodobieństwo sięgania po słodkie przekąski między posiłkami. Jeśli nie wiesz jeszcze jak zrobić omlet na słodko z jajek, z mąką i z owocami koniecznie poznaj nasz łatwy przepis na to przepyszne i pożywne danie. Do przygotowania omletu niezbędne będą oczywiście jajka, mąka, słodzidło oraz ulubione dodatki. Zamiast tradycyjnego cukru białego, brązowego czy wanilinowego lepiej wykorzystać naturalny słodzik, na przykład ksyliotl, który nada omletowi słodyczy nie zwiększając jednocześnie jego kaloryczności. W takiej wersji będzie również odpowiedni dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje wiecej niż kilka minut. Wystarczy oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną, puszystą pianę i stopniowo dodawać po jednym żółtku oraz mąkę i ksylitol. Tak przygotowaną masę jajeczną wystarczy smażyć na patelni z odrobiną masła, lub najlepiej na patelni beztłuszczowej, do całkowitego ścięcia jajek. Omlet na słodko najlepiej smakuje z owocami, szczególnie jagodowymi. Bardzo fajnym dodatkiem jest też jogurt naturalny, dżem bezcukrowy, czy cynamon. Do masy jajecznie możesz dodać kakao, ziarenka wanilii lub przyprawy korzenne, dzięki którym omlet nabierze wyjątkowego smaku. Koniecznie czytaj dalej aby poznać krok po kroku przepis na omlet na słodko.

Alergeny w omlecie na słodko

Lista alergenów dla omletu na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze omletu na słodko

na 100g gotowej potrawy

Omlet na słodko jest daniem lekkostrawnym i sycącym, dlatego sprawdzi się u osób odchudzających się, ponieważ może pomóc zaspokoić chęć zjedzenia czegoś słodkiego, co ograniczy podjadanie słodkich przekąsek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
193.58
271.01
Białko (g)
10.98
15.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
23.26
32.56
Węglowodany przyswajalne (g)
23.26
32.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
8.17
11.43
Tłuszcze nasycone (g)
3.79
5.30
Tłuszcze nienasycone (g)
4.38
6.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.96
4.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.42
1.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
272.04
380.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
124.79
174.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.19
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
124.62
174.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.22
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.39
0.55
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.92
1.29
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
53.13
74.38
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.08
2.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
103.30
144.62
Potas (mg)
116.89
163.65
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
43.34
60.68
Fosfor (mg)
159.92
223.89
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.43
18.81
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.00
2.80
Cynk (mg)
1.07
1.50
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu na słodko 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu na słodko

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 550
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
20 g
2 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Masło
2 g
pół łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 2 g
Koszt składników
36.00