Gofry

Opublikowano: 21.07.2021 r., 10:34 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry z owocami podane na białym talerzu, na lnianej ściereczce, na drewnianym stole.
Gofry
Wypróbuj przepisu na najsmaczniejsze gofry. Puszyste w środku z chrupiącą skórką, idealnie słodkie są przepyszną propozycją na deser. Wyśmienite są z czekoladą, owocami jagodowymi, bitą śmietaną czy cukrem pudrem.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
186 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (270 g)
  • Mleko 1,5% 1,5 szklanki (375 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier 1 łyżka (12 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (96 ml)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, gofrownica

Przepis na gofry krok po kroku

Rozdziel białka od żółtek.

Białka ubij na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier.

Następnie do białek dodawaj po jednym żółtku i dokładnie zmieszaj.

W drugiej misce wymieszaj mleko z mąką, olejem i proszkiem do pieczenia.

Do mąki z mlekiem dodawaj małymi partami białka i delikatnie mieszaj szpatułką.

Rozgrzej gofrownicę i wykładaj porcję ciasta na blaszki.

Zamknij gofrownicę i nie otwieraj przez 4-5 minut. Po tym czasie powinny być odpowiednio złote w gofrownicy o mocy minimum 1300 W. O mniejszej mocy potrzebują więcej czasu.

Jak oceniasz przepis na gofry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat gofrów

Gofry to jeden z charakterystycznych, puszystych wypieków o szczególnym kształcie i fakturze. Gofry zazwyczaj mają prostokątny kształt i specyficzne, kwadratowe wgłębienia.

Pyszne, domowe, puszyste i chrupiące gofry są wyjątkowym deserem, którego smak kojarzy się głównie z wakacjami nad morzem. Jednak z łatwością wykonasz smaczne gofry w domu. Składniki potrzebne do przygotowania są łatwo dostępne, wystarczy mąka, jajka, cukier, olej lub masło i mleko. Jeśli masz gofrownicę o słabej mocy, takiej poniżej 1000 W, ciasto na gofry warto przygotować z proszkiem do pieczenia lub drożdżami. Dzięki temu gofry będą pulchne i bardzo smaczne. Aby gofry miały chrupiącą skórkę należy chłodzić je na kratce, na przykład tej z piekarnika. Przepis na gofry jest bardzo łatwy jednak ważne aby gofrownica była dobrej jakości, równo grzała i miała jak największą moc. A jak zrobić gofry dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap jest dokładnie opisany.

Ten sprawdzony i dobry przepis na gofry sprawi, że będziesz wykonywać je częściej, zawsze będą smaczne, puszyste i chrupiące. Dodaj do nich swoje ulubione dodatki i delektuj się wyśmienitym, wakacyjnym deserem w swoim domu.

Alergeny w gofrach

Lista alergenów dla gofrów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gofrów

na 100g gotowej potrawy

Gofry to wyśmienity deser, który jest puszysty i chrupiący jednocześnie. W zależności od dodatków są one mniej lub bardziej kaloryczne, jednak spożywane raz na jakiś czas nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
248.23
186.17
Białko (g)
6.02
4.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
26.59
19.94
Węglowodany przyswajalne (g)
26.08
19.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
0.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
12.76
9.57
Tłuszcze nasycone (g)
1.85
1.39
Tłuszcze nienasycone (g)
10.91
8.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.63
5.72
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.28
2.46
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
68.61
51.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina A (µg (mcg))
52.22
39.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.03
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.81
0.60
Witamina E (mg)
0.20
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
52.22
39.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.05
1.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
64.18
48.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.41
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
42.26
31.70
Potas (mg)
163.96
122.97
Wapń (mg)
84.18
63.13
Fosfor (mg)
132.02
99.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.84
8.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.49
1.87
Cynk (mg)
0.59
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów

Koszt składników
20.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
270 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 270 g
Mleko 1,5%
375 ml
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.94
Za 375 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
12 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 12 g
Olej rzepakowy
96 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.67
Za 96 ml
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
20.90