Najlepsze przepisy na placuszki
-
Placki z marchewki
Placki z marchewki to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczne placki można podawać na ciepło lub na zimno. …
10 + 10 min łatwy 1 438 kcal -
Placki z truskawkami
Placki z truskawkami to świetny pomysł na słodkie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Pyszne placki można podawać na ciepło lub …
5 + 10 min łatwy 1 480 kcal -
Placki bananowo-twarogowe
Placki bananowo twarogowe to świetne rozwiązanie na smaczny obiad na słodko. Na pewno pokochasz te pyszne placuszki. Ten prosty przepis …
20 + 20 min łatwy 4 -
Małdrzyki krakowskie
Małdrzyki krakowskie to świetna opcja dla wszystkich kochających placuszki, bo to właśnie one kryją się pod tą trudną nazwą. Ich …
20 + 15 min łatwy 4 327 kcal -
Klasyczne racuchy z jabłkami
Klasyczne racuchy z jabłkami i z cukrem pudrem to z pewnością dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni. …
30 min łatwy 2 450 kcal
Pozostałe przepisy na placuszki
-
Placki ziemniaczane ze śmietaną
Placki ziemniaczane ze śmietaną są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To wspaniała opcja na szybki posiłek, …
15 + 15 min łatwy 4 246 kcal -
Placki twarogowe bananowe
Placki twarogowe bananowe to doskonała opcja na naprawdę sycące i bardzo odżywcze śniadanie. Najlepsze jest w nich to, że główne …
5 + 10 min łatwy 4 349 kcal -
Placuszki bananowe bez jajek
Placuszki bananowe bez jajek to bardzo dobry sposób na wykorzystanie produktów spożywczych, które zostały w kuchennej spiżarni. Placki z bananów …
10 + 15 min łatwy 5 552 kcal -
Placki po góralsku
Moskole to tradycyjne placki po góralsku. Przygotowane z gotowanych ziemniaków z dodatkiem jajek, mąki i maślanki będą smacznym daniem. Moskole …
40 + 20 min łatwy 15 -
Placki z ciecierzycy
Placki z ciecierzycy to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Placki możesz podać też jako przystawkę podczas spotkania …
15 + 15 min łatwy 6 -
Racuchy drożdżowe z rabarbarem
Placki drożdżowe z jabłkami już Ci się przejadły? Mam dla Ciebie znakomity pomysł na deser – racuchy z rabarbarem. Doskonałe …
30 + 75 min łatwy 6 335 kcal
-
Racuchy na kwaśnym mleku
Pyszne racuchy na kwaśnym mleku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
45 + 30 min łatwy 12 125 kcal -
Racuchy ziemniaczane
Pyszne racuchy ziemniaczane to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
60 + 45 min łatwy 10 282 kcal -
Placuszki z cukinii z serem
Placuszki z cukinii z serem to świetny pomysł na zdrowy, smaczny i prosty obiad idealny dla całej rodziny. Są naprawdę …
40 min łatwy 2 386 kcal -
Placuszki z cukinii w piekarniku
Pyszne dietetyczne placuszki z cukinii w piekarniku to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki i tani w wykonaniu …
45 + 20 min łatwy 12 39 kcal
-
Placuszki z kaszy gryczanej i cukinii
Placuszki z kaszy gryczanej i cukinii są niezwykle pyszną opcją na obiad, która nie tylko wspaniale smakuje i wygląda, ale …
15 + 15 min łatwy 4 439 kcal -
Placki ziemniaczane z gulaszem z szynki wieprzowej
Prosty przepis na placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z szynki. Ten przepis warto zrobić, bo jest nieskomplikowany i zawiera proste …
20 + 60 min łatwy 5 629 kcal -
Rosti
Rosti z piekarnika to pyszne placki ziemniaczane po szwajcarsku. Jest to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Gotowe …
25 + 10 min łatwy 3 154 kcal -
Bliny
Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Zrobione są z ciasta na drożdżach z mąki pszennej lub pszennej z gryczaną. Ciasto …
40 + 20 min średni 4 522 kcal -
Placek po węgiersku
Placek po węgiersku to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smakuje naprawdę wybornie i pięknie się prezentuje. To …
15 + 25 min łatwy 6 791 kcal -
Chrupiące placki z cukinii
Chrupiące placki z cukinii to idealny pomysł na zdrowy, przepyszny obiad dla całej rodziny. Co więcej, przygotowanie placków jest bardzo …
45 min łatwy 2 269 kcal
-
Placki z cukinii z serem
Placki z cukinii z serem to idealny pomysł na pyszny, sycący i zdrowy obiad. Pięknie wyglądają i są naprawdę pożywne. …
30 min łatwy 2 874 kcal -
Bananowe pancakes
Bananowe pancakes to idealny pomysł na pożywne śniadanie. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Można je łączyć z …
40 min łatwy 4 399 kcal -
Naleśniki amerykańskie
Naleśniki amerykańskie, potocznie nazywane też pankejkami, to klasyczny element kuchni amerykańskiej, który zyskał popularność na całym świecie. To odmiana tradycyjnych …
30 min łatwy 2 511 kcal -
Wytrawne placki twarogowe z wędzoną piersią z kurczaka
Ten przepis na placuszki twarogowe nie jest w wersji na słodko a w wersji wytrawnej. Są bardzo smaczne, zawierają dużą …
20 min łatwy 2 473 kcal
-
Pełnoziarniste bananowe placuszki twarogowe bez jajek z dżemem
Te racuchy z twarogiem są bez jajek. Dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że danie jest wartościowe i pożądane w jadłospisie osób, …
30 min łatwy 4 312 kcal -
Proteinowe placuszki twarogowe a’la banoffee w wersji FIT
Ten przepis jest totalnym hitem! Przepisu na placki z serem białym w takiej wersji nie ma jeszcze nigdzie – jest …
40 min łatwy 2 579 kcal -
Czekoladowe placuszki twarogowe z malinami
Czekolada wraz z malinami tworzą przepyszne połączenie. W tym przepisie wykorzystano dodatek budyniu. Dla dzieci takie danie będzie wręcz idealne, …
30 min łatwy 2 584 kcal -
Placki z kimchi
Placki z kimchi to idealny pomysł na obiad lub na kolację. To naprawdę prosty przepis, który na długo zapadanie w …
10 + 10 min łatwy 1 -
Placki z dyni jak ziemniaczane
Placki z dyni jak ziemniaczane to bardzo dobry pomysł na dodatek do obiadu lub pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. …
10 + 20 min łatwy 4 -
Placki z danio
Placki z danio to wspaniała opcja na pyszne śniadanie. Ich przygotowanie jest proste, a głównym składnikiem jest serek homogenizowany, dzięki …
15 + 15 min łatwy 2 528 kcal
-
Placuszki z borówkami
Placuszki z borówkami to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Najlepsze placuszki podać można na deser dla …
10 + 20 min łatwy 4 -
Placki z serkiem waniliowym
Placki z serkiem waniliowym to bardzo dobry pomysł na szybkie śniadanie dla całej rodziny. Smaczne placki z serkiem homogenizowanym przygotować …
5 + 20 min łatwy 4 -
Placuszki z ricotty
Placuszki z ricotty to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Placuszki można przygotować na słodko lub słono. …
10 + 20 min łatwy 5 -
Racuchy z cukinii
Fit racuchy z cukinii, marchewki i twarogu to pyszne placuszki dobre na dietę, a także dla dzieci. Są smaczne, szybkie …
25 min łatwy 2
Przepisy na placuszki - zobacz wyjątkowe pomysły na placki na różne okazje
Nie wyobrażamy sobie życia bez pysznych słodkich placków, które można łatwo i szybko przygotować. Nie ma prostszej potrawy niż szybkie placuszki na kolację czy na śniadanie. Wystarczy tylko zmieszać składniki i usmażyć placuszki wylewając ciasto łyżką na patelnię. Dowiedz się jak zrobić klasyczne, polskie słodkie placki z jabłkami czy też placki ziemniaczane. Poznaj placki w kuchniach świata, głównie wywodzące się z Azji.
Dlaczego placuszki są tak popularne
Kiedy jemy placuszki
Kiedy mówimy o plackach w kuchni polskiej, mamy na myśli małe okrągłe lub owalne placuszki smażone na patelni. W Polsce najczęściej przygotowujemy słodkie placki, które je się posypane cukrem. Ale mamy również wersje uniwersalne jak placki ziemniaczane, które można zjeść na słodko lub nie.
Zwykłe placki to danie tak proste i szybkie do zrobienia, że jemy je na śniadanie i na kolację. Placki to zwykłe danie codzienne. Dlatego nie znalazły swojego miejsc na świątecznych stołach.
Słodkie placki stanowią świetne danie dla dzieci, zarówno na co dzień, jak i na dziecięcą imprezę. Smażenie placków to również doskonała zabawa dla dzieci i jest to pierwsze danie, które od którego dzieci uczą się sztuki kulinarnej. Placki to danie dla dzieci, dla dorosłych, dla mistrzów kuchni i dla zapracowanych singli, którzy nie mają czasu.
Skąd się wziął przepis na placki
Przepis na placki jest tak stary jak ludzkość. Pojawił się najprawdopodobniej wtedy, gdy ludzie zorientowali się, że można wypiekać na gorących kamieniach z ogniska. Pierwsze wypieki z mąki i wody to, poza zupą, najstarsze danie ludzkości. Prawdopodobnie starano się karmić bezzębnych staruszków papką z mąki i wody, a potem ktoś wpadł na pomysł, aby je zagrzać na gorących kamieniach w ognisku. Wtedy też powstała tradycja wypieku placków, tak zwanych podpłomyków, od której wziął początek wypiek chleba.
Przepis na placki z mąki i wody wyewoluował także w przepis na naleśniki. Naleśniki różnią się od placków tym, że z ciasta o lejącej konsystencji smaży się duże i cieniutkie placki, które następnie smaruje się farszem i zawija w różny sposób. Klasyczne placki robi się z ciasta o konsystencji gęstej śmietany, które na patelni nie rozpływa się.
Czy placki są zdrowe?
Między naukowcami, dietetykami i specjalistami od zdrowego żywienia toczy się spór, czy wyroby mączne są zdrowe. Niektórzy twierdzą, że węglowodany są podstawą żywienia. Inni zaś uważają, że nadmiar węglowodanów jest przyczyną chorób cywilizacyjnych. Jedni winią za to, zawarty w nich gluten, inni są zdania, że problemem są nawozy sztuczne, środki ochrony roślin, a szczególnie glifosat, które dostają się do żywności w procesie produkcji. Jedno jest pewne - ludzie odżywiali się nasionami traw od zarania dziejów.
Problem tkwi może nie w samych nasionach traw, co w ich nadmiarze we współczesnej diecie. Wyroby mączne są smaczne i nie możemy sobie wyobrazić życia bez nich. Dla zdrowia niezbędne są węglowodany złożone, zawarte w mąkach z pełnego przemiału. Zaś we współczesnej diecie królują mąki białe, mocno przetworzone, o wysokim indeksie glikemicznym. Dlatego też warto poeksperymentować z plackami z mąki pełnoziarnistej, na przykład żytniej czy orkiszowej. Zdrowsze są też placki z dodatkiem warzyw, jak placki z dyni, czy z cukinii. Warto też pamiętać, aby placki czy inne wyroby mączne jeść na śniadanie, kiedy to mózg potrzebuje węglowodanów.
Najpopularniejsze, klasyczne przepisy na placki
Jak zrobić zwykłe placki z mąki i wody i racuchy
Niegdyś robiono zwykłe placki z mąki i wody. Obecnie przepis na placki tradycyjnej kuchni polskiej jest nieco bardziej urozmaicony. Zamiast wody dodaje się mleko, świeże lub zsiadłe, jogurt, maślankę lub kefir. Ważnym dodatkiem są także jajka, które można dodawać w całości lub wcześniej ubić pianę z białek. Jeśli chcemy jednak zrobić szybkie placuszki na kolację, wystarczy zmieszać mąkę z kefirem lub jogurtem.
Aby ciasto na placki było bardziej puszyste, dodajemy proszek do pieczenia. Natomiast placki robione z dodatkiem drożdży noszą nazwę racuchów. Racuchy są grubsze i bardziej pulchne, jednak gotowanie racuchów jest nieco bardziej pracochłonne. Najpierw należy zrobić zaczyn z drożdży. Następnie ciasto wraz z zaczynem należy wyrobić mieszając łyżką. Tak zrobione ciasto trzeba odstawić, aby wyrosło. Dopiero wtedy smażymy racuchy na oleju.
Tradycyjnym dodatkiem do placków są pokrojone kawałki jabłka, które dodaje się do ciasta. Placki podaje się posypane cukrem lub cukrem pudrem.
Popularne placki ziemniaczane
W kuchni polskiej popularnym daniem są placki ziemniaczane, które upowszechniły się jako danie ludowe, gdy tylko zaczęto uprawiać kartofle. Różne rodzaje placków ziemniaczanych jada się także w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Irlandii i Szwajcarii. Placki ziemniaczane występują również w kuchni żydowskiej, białoruskiej i ukraińskiej.
Aby usmażyć placki potrzebujemy utarte, surowe ziemniaki, mąkę i jajko. Do wersji na słono dodajemy także posiekaną cebulę. W różnych regionach Polski placki ziemniaczane podaje się na słodko z cukrem lub musem owocowym, lub na słono z kwaśną śmietaną, sosami, serem czy tzw. gzikiem, czyli tradycyjnym dla kuchni wielkopolskiej twarogiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
Ciekawym daniem na bazie placków ziemniaczanych, jest placek po węgiersku czy po zbójnicku. Jest to duży placek ziemniaczany polany gulaszem i złożony na pół.
Placki na świecie
Do dziś na całym świecie piecze się tradycyjne placki o wielowiekowej tradycji:
- indyjskie chapati i roti pieczone z mąki i wody,
- gruzińskie i kaukaskie placki puri pieczone na ściankach pieca,
- azjatyckie placki naan z mąki z dodatkiem drożdży i jogurtu zamiast wody,
- bułgarska banica,
- rosyjskie bliny,
- żydowska maca,
- kaukaskie i indyjskie puri.
Różnorodność kultur sprawia, że tradycyjny przepis na placki w różnych krajach może być całkiem inny. Tradycyjne, małe placki, jak w kuchni polskiej, jada się głównie w Europie. Bardzo podobne są amerykańskie pankejki, które stanowią coś pomiędzy plackami a naleśnikami. Serwuje się je ułożone jeden na drugim i polane słodkim sosem.
Niektóre tradycyjne placki jak tortille, wywodzące się z kultury hiszpańskiej i popularne w krajach hiszpańskojęzycznych, bardziej przypominają naleśniki lub omlety. Podobnie bliskowschodnie chlebki pita, w które zawija się warzywno-mięsny farsz.
Niektóre placki, jak indyjskie ćapati, chapati czy też czapati, jak również placki roti, robi się z ciasta z mąki i wody, które zagniata się, a potem rozwałkowuje, a następnie smaży. Podobnie indyjskie chlebek paratha smaży się na oleju. Takie placki służą do zagryzania posiłku. Placki naan świetnie nadają się do zbierania sosu. Podobnie do posiłku jada się tradycyjne naleśniki tureckie akitma.
Japońskie dorayaki bardzo przypominają nasze słodkie placki. Robi się je z ciasta z mąki pszennej, mleka, z dodatkiem drożdży, jajek, miodu i cukru. Po usmażeniu smaruje się dwa placuszki słodką pastą z fasoli i składa razem.
Ciekawe pomysły na słodkie placki i placki warzywne
Aby zrobić szybkie placuszki na kolację, wystarczą podstawowe składniki jak mąka, mleko i jajka. Tradycyjnie placuszki robi się z mąki pszennej. Jednak osoby dbające bardziej o zdrową żywność starają się ograniczyć przetworzoną, białą, pszenną mąkę, mogą eksperymentować z plackami z różnych rodzajów mąki. Co ciekawe, placki można zrobić także z pełnoziarnistej mąki żytniej. Jako podstawę do placków można użyć, także mąki orkiszowej, gryczanej, ryżowej, kukurydzianej, a najlepiej z mieszanki różnych rodzajów mąki.
Klasyczne placki smażymy z jabłkami. Jednak dodatkiem do placków na słodko może być także utarta dynia. Świetnym dodatkiem do placków na słodko są upieczone lub ugotowane i utarte bataty. Najczęściej jabłka utarte lub drobno pokrojone na plasterki dodaje się do ciasta. Innym wariantem są grubsze plasterki jabłka, które macza się w cieście i wkłada na patelnię. Pyszne są również placki z bananem. Banan jest dość miękki, dlatego plasterki banana układamy na plackach pod koniec smażenia.
Placki na słodko lub na słono robimy również z dodatkiem twarogu. Lepiej dodać wówczas do ciasta proszku do pieczenia. Dobrym dodatkiem do placków na słono jest cukinia. Placki na słono można tworzyć z najróżniejszych warzyw gotowanych lub surowych, na przykład z kalafiora.