Placuszki

Przepisy na placuszki - zobacz wyjątkowe pomysły na placki na różne okazje

Placki stanowią klasyczną potrawę kuchni polskiej oraz kuchni świata. Można je zrobić nawet z mąki i wody, lecz lepsze wychodzą z dodatkiem mleka i jajek. W kuchni polskiej najbardziej tradycyjne i popularne są słodkie placki z jabłkami lub placki ziemniaczane. Jada się je na śniadanie lub na kolację. Szczególnie lubią je dzieci, zarówno robić jak i jeść. Dzieci, od tego prostego dania zaczynają uczyć się gotowania. W kuchniach świata placki stanowią rodzaj chleba do posiłku, jak puri czy czapati, czy z dodatkiem różnorodnego nadzienia stanowią potrawę samą w sobie. Placki to danie na tyle uniwersalne, że można je robić z różnych rodzajów mąki oraz dodawać różne dodatki jak jabłko, dynia, cukinia czy inne.

Najlepsze przepisy na placuszki

Pozostałe przepisy na placuszki

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Przepisy na placuszki - zobacz wyjątkowe pomysły na placki na różne okazje

Nie wyobrażamy sobie życia bez pysznych słodkich placków, które można łatwo i szybko przygotować. Nie ma prostszej potrawy niż szybkie placuszki na kolację czy na śniadanie. Wystarczy tylko zmieszać składniki i usmażyć placuszki wylewając ciasto łyżką na patelnię. Dowiedz się jak zrobić klasyczne, polskie słodkie placki z jabłkami czy też placki ziemniaczane. Poznaj placki w kuchniach świata, głównie wywodzące się z Azji.

Dlaczego placuszki są tak popularne

Kiedy jemy placuszki

Kiedy mówimy o plackach w kuchni polskiej, mamy na myśli małe okrągłe lub owalne placuszki smażone na patelni. W Polsce najczęściej przygotowujemy słodkie placki, które je się posypane cukrem. Ale mamy również wersje uniwersalne jak placki ziemniaczane, które można zjeść na słodko lub nie.

Zwykłe placki to danie tak proste i szybkie do zrobienia, że jemy je na śniadanie i na kolację. Placki to zwykłe danie codzienne. Dlatego nie znalazły swojego miejsc na świątecznych stołach.

Słodkie placki stanowią świetne danie dla dzieci, zarówno na co dzień, jak i na dziecięcą imprezę. Smażenie placków to również doskonała zabawa dla dzieci i jest to pierwsze danie, które od którego dzieci uczą się sztuki kulinarnej. Placki to danie dla dzieci, dla dorosłych, dla mistrzów kuchni i dla zapracowanych singli, którzy nie mają czasu.

Skąd się wziął przepis na placki

Przepis na placki jest tak stary jak ludzkość. Pojawił się najprawdopodobniej wtedy, gdy ludzie zorientowali się, że można wypiekać na gorących kamieniach z ogniska. Pierwsze wypieki z mąki i wody to, poza zupą, najstarsze danie ludzkości. Prawdopodobnie starano się karmić bezzębnych staruszków papką z mąki i wody, a potem ktoś wpadł na pomysł, aby je zagrzać na gorących kamieniach w ognisku. Wtedy też powstała tradycja wypieku placków, tak zwanych podpłomyków, od której wziął początek wypiek chleba.

Przepis na placki z mąki i wody wyewoluował także w przepis na naleśniki. Naleśniki różnią się od placków tym, że z ciasta o lejącej konsystencji smaży się duże i cieniutkie placki, które następnie smaruje się farszem i zawija w różny sposób. Klasyczne placki robi się z ciasta o konsystencji gęstej śmietany, które na patelni nie rozpływa się.

Czy placki są zdrowe?

Między naukowcami, dietetykami i specjalistami od zdrowego żywienia toczy się spór, czy wyroby mączne są zdrowe. Niektórzy twierdzą, że węglowodany są podstawą żywienia. Inni zaś uważają, że nadmiar węglowodanów jest przyczyną chorób cywilizacyjnych. Jedni winią za to, zawarty w nich gluten, inni są zdania, że problemem są nawozy sztuczne, środki ochrony roślin, a szczególnie glifosat, które dostają się do żywności w procesie produkcji. Jedno jest pewne - ludzie odżywiali się nasionami traw od zarania dziejów.

Problem tkwi może nie w samych nasionach traw, co w ich nadmiarze we współczesnej diecie. Wyroby mączne są smaczne i nie możemy sobie wyobrazić życia bez nich. Dla zdrowia niezbędne są węglowodany złożone, zawarte w mąkach z pełnego przemiału. Zaś we współczesnej diecie królują mąki białe, mocno przetworzone, o wysokim indeksie glikemicznym. Dlatego też warto poeksperymentować z plackami z mąki pełnoziarnistej, na przykład żytniej czy orkiszowej. Zdrowsze są też placki z dodatkiem warzyw, jak placki z dyni, czy z cukinii. Warto też pamiętać, aby placki czy inne wyroby mączne jeść na śniadanie, kiedy to mózg potrzebuje węglowodanów.

Najpopularniejsze, klasyczne przepisy na placki

Jak zrobić zwykłe placki z mąki i wody i racuchy

Niegdyś robiono zwykłe placki z mąki i wody. Obecnie przepis na placki tradycyjnej kuchni polskiej jest nieco bardziej urozmaicony. Zamiast wody dodaje się mleko, świeże lub zsiadłe, jogurt, maślankę lub kefir. Ważnym dodatkiem są także jajka, które można dodawać w całości lub wcześniej ubić pianę z białek. Jeśli chcemy jednak zrobić szybkie placuszki na kolację, wystarczy zmieszać mąkę z kefirem lub jogurtem.

Aby ciasto na placki było bardziej puszyste, dodajemy proszek do pieczenia. Natomiast placki robione z dodatkiem drożdży noszą nazwę racuchów. Racuchy są grubsze i bardziej pulchne, jednak gotowanie racuchów jest nieco bardziej pracochłonne. Najpierw należy zrobić zaczyn z drożdży. Następnie ciasto wraz z zaczynem należy wyrobić mieszając łyżką. Tak zrobione ciasto trzeba odstawić, aby wyrosło. Dopiero wtedy smażymy racuchy na oleju.

Tradycyjnym dodatkiem do placków są pokrojone kawałki jabłka, które dodaje się do ciasta. Placki podaje się posypane cukrem lub cukrem pudrem.

Popularne placki ziemniaczane

W kuchni polskiej popularnym daniem są placki ziemniaczane, które upowszechniły się jako danie ludowe, gdy tylko zaczęto uprawiać kartofle. Różne rodzaje placków ziemniaczanych jada się także w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Irlandii i Szwajcarii. Placki ziemniaczane występują również w kuchni żydowskiej, białoruskiej i ukraińskiej.

Aby usmażyć placki potrzebujemy utarte, surowe ziemniaki, mąkę i jajko. Do wersji na słono dodajemy także posiekaną cebulę. W różnych regionach Polski placki ziemniaczane podaje się na słodko z cukrem lub musem owocowym, lub na słono z kwaśną śmietaną, sosami, serem czy tzw. gzikiem, czyli tradycyjnym dla kuchni wielkopolskiej twarogiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką.

Ciekawym daniem na bazie placków ziemniaczanych, jest placek po węgiersku czy po zbójnicku. Jest to duży placek ziemniaczany polany gulaszem i złożony na pół.

Placki na świecie

Do dziś na całym świecie piecze się tradycyjne placki o wielowiekowej tradycji:

  • indyjskie chapati i roti pieczone z mąki i wody,
  • gruzińskie i kaukaskie placki puri pieczone na ściankach pieca,
  • azjatyckie placki naan z mąki z dodatkiem drożdży i jogurtu zamiast wody,
  • bułgarska banica,
  • rosyjskie bliny,
  • żydowska maca,
  • kaukaskie i indyjskie puri.

Różnorodność kultur sprawia, że tradycyjny przepis na placki w różnych krajach może być całkiem inny. Tradycyjne, małe placki, jak w kuchni polskiej, jada się głównie w Europie. Bardzo podobne są amerykańskie pankejki, które stanowią coś pomiędzy plackami a naleśnikami. Serwuje się je ułożone jeden na drugim i polane słodkim sosem.

Niektóre tradycyjne placki jak tortille, wywodzące się z kultury hiszpańskiej i popularne w krajach hiszpańskojęzycznych, bardziej przypominają naleśniki lub omlety. Podobnie bliskowschodnie chlebki pita, w które zawija się warzywno-mięsny farsz.

Niektóre placki, jak indyjskie ćapati, chapati czy też czapati, jak również placki roti, robi się z ciasta z mąki i wody, które zagniata się, a potem rozwałkowuje, a następnie smaży. Podobnie indyjskie chlebek paratha smaży się na oleju. Takie placki służą do zagryzania posiłku. Placki naan świetnie nadają się do zbierania sosu. Podobnie do posiłku jada się tradycyjne naleśniki tureckie akitma.

Japońskie dorayaki bardzo przypominają nasze słodkie placki. Robi się je z ciasta z mąki pszennej, mleka, z dodatkiem drożdży, jajek, miodu i cukru. Po usmażeniu smaruje się dwa placuszki słodką pastą z fasoli i składa razem.

Ciekawe pomysły na słodkie placki i placki warzywne

Aby zrobić szybkie placuszki na kolację, wystarczą podstawowe składniki jak mąka, mleko i jajka. Tradycyjnie placuszki robi się z mąki pszennej. Jednak osoby dbające bardziej o zdrową żywność starają się ograniczyć przetworzoną, białą, pszenną mąkę, mogą eksperymentować z plackami z różnych rodzajów mąki. Co ciekawe, placki można zrobić także z pełnoziarnistej mąki żytniej. Jako podstawę do placków można użyć, także mąki orkiszowej, gryczanej, ryżowej, kukurydzianej, a najlepiej z mieszanki różnych rodzajów mąki.

Klasyczne placki smażymy z jabłkami. Jednak dodatkiem do placków na słodko może być także utarta dynia. Świetnym dodatkiem do placków na słodko są upieczone lub ugotowane i utarte bataty. Najczęściej jabłka utarte lub drobno pokrojone na plasterki dodaje się do ciasta. Innym wariantem są grubsze plasterki jabłka, które macza się w cieście i wkłada na patelnię. Pyszne są również placki z bananem. Banan jest dość miękki, dlatego plasterki banana układamy na plackach pod koniec smażenia.

Placki na słodko lub na słono robimy również z dodatkiem twarogu. Lepiej dodać wówczas do ciasta proszku do pieczenia. Dobrym dodatkiem do placków na słono jest cukinia. Placki na słono można tworzyć z najróżniejszych warzyw gotowanych lub surowych, na przykład z kalafiora.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto