Najlepsze przepisy na placuszki
-
Lawasz
Lawasz to tradycyjne pieczywo wywodzące się z kuchni ormiańskiej. Od 2014 roku wpisany jest na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jest …
30 + 10 min łatwy 16 -
Placki z serka wiejskiego
Placki z serka wiejskiego to doskonały pomysł na śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych. Placki świetnie sprawdzą się również …
10 + 15 min łatwy 2 -
Placuszki twarogowe
Pyszne placuszki twarogowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 20 min łatwy 10 82 kcal -
Pancakes bananowe
Pancakes bananowe to wspaniała opcja na naprawdę pyszne danie, które sprawdzi się idealnie na śniadanie dla całej rodziny. Są niezwykle …
5 + 10 min łatwy 4 440 kcal -
Placuszki bananowe bez jajek
Placuszki bananowe bez jajek to bardzo dobry sposób na wykorzystanie produktów spożywczych, które zostały w kuchennej spiżarni. Placki z bananów …
10 + 15 min łatwy 5 552 kcal
Pozostałe przepisy na placuszki
-
Placki ziemniaczane z marchewką
Placki ziemniaczane z marchewką to smaczna odpowiedź na tradycyjne placki. Dzięki obecności marchewki mają one słodszy smak niż standardowe placki …
20 + 20 min łatwy 4 -
Placki ziemniaczane bez mąki
Placki ziemniaczane bez mąki to smaczna odpowiedź na tradycyjne placki. Dzięki temu, że nie zawierają mąki, będę świetne dla osób …
20 + 20 min łatwy 6 -
Placki ziemniaczane bez jajka
Placki ziemniaczane bez jajka to smaczna odpowiedź na tradycyjne placki. Dzięki temu, że nie zawierają jajek, będę świetne dla osób …
20 + 15 min łatwy 2 -
Placki z jabłkami tartymi
Placki z jabłkami tartymi to tradycyjna polska potrawa, która towarzyszyła w dzieciństwie zapewne każdemu z nas. I nie ma się …
20 + 10 min łatwy 14 96 kcal -
Małdrzyki krakowskie
Małdrzyki krakowskie to świetna opcja dla wszystkich kochających placuszki, bo to właśnie one kryją się pod tą trudną nazwą. Ich …
20 + 15 min łatwy 4 -
Placki ziemniaczane ze szpinakiem
Puszyste placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny …
20 + 10 min łatwy 10 100 kcal
-
Placki ziemniaczane bez cebuli
Puszyste placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny …
20 + 10 min łatwy 10 -
Puszyste placki ziemniaczane
Puszyste placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny …
20 + 10 min łatwy 10 -
Placki twarogowe bez jajek
Placki twarogowe bez jajek to wspaniały pomysł na śniadanie na słodko. Smaczne placki mogą spożywać osoby uczulone na białko jaja …
10 + 20 min łatwy 4 597 kcal -
Placki z serem twarogowym
Placki z serem twarogowym to bardzo dobry pomysł na śniadanie na słodko dla Twojej rodziny. Placki podać można z dodatkiem …
15 + 20 min łatwy 4 860 kcal
-
Placki warzywne
Placki warzywne to szybki i łatwe rozwiązanie, jeśli szukasz smacznego pomysłu na obiad. Nasz przepis na placki warzywne wykonasz w …
25 + 10 min łatwy 2 -
Chapati
Chapati to doskonały pomysł na pyszne pszenne placuszki wywodzące się z kuchni indyjskiej. Chlebek indyjski serwowany jest jako dodatek do …
30 min łatwy 5 -
Placki dyniowe
Placki dyniowe to pyszne danie na słodko. Będzie świetne szczególnie jesienią, gdy dynie w sklepach są łatwo dostępne. Aby wykonać …
20 + 15 min łatwy 2 450 kcal -
Placki ziemniaczane z piekarnika
Placki ziemniaczane z piekarnika to smaczna odpowiedź na tradycyjne, smażone placki. Są tak smaczne, że sięgną po nie osoby nawet …
20 + 40 min łatwy 22 52 kcal -
Racuchy z serem i jabłkami
Racuchy z serem i jabłkami to pyszny pomysł na lekki posiłek na słodko, który świetnie sprawdzi się na deser, śniadanie …
30 min łatwy 2 314 kcal -
Klasyczne racuchy z jabłkami
Klasyczne racuchy z jabłkami i z cukrem pudrem to z pewnością dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni. …
30 min łatwy 2 450 kcal
-
Placki z jogurtem greckim
Placki z jogurtem greckim to wspaniała opcja na naprawdę pyszne danie, które sprawdzi się idealnie na śniadanie, ale też na …
10 + 15 min łatwy 4 -
Hotteok
Pyszne tradycyjne hotteok to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
45 + 30 min łatwy 10 272 kcal -
Racuchy z jabłkami bez drożdży
Racuchy z jabłkami bez drożdży to doskonała propozycja na deser lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Smaczne racuchy z jabłkami …
10 + 20 min łatwy 5 -
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami to doskonały pomysł na deser lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Racuszki z jabłkami stanowią …
25 min łatwy 10
-
Puszyste racuchy z jabłkami
Puszyste racuchy z jabłkami to dobry pomysł na deser dla dzieci i nie tylko. Prosty przepis nie wymaga wyrastania, więc …
25 min łatwy 5 -
Racuszki z jabłkami Thermomix
Racuszki z jabłkami Thermomix to szybki i pyszny pomysł na obiad na słodko. Będą również smacznym śniadaniem lub kolacją. Racuchy …
30 + 15 min łatwy 4 -
Placuszki dyniowe
Placuszki dyniowe to smaczne i szybkie danie. Podaje się je na słodko z cukrem pudrem lub powidłami, przez co to …
30 + 20 min łatwy 3 -
Podpłomyki z piekarnika
Pyszne podpłomyki z piekarnika bez drożdży to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie …
45 + 15 min łatwy 12 144 kcal -
Małdrzyki
Przepis na małdrzyki jest niezwykle prosty w wykonaniu. Do jego przygotowania potrzebny będzie ser biały, mąka, roztopione masło, jajka i …
15 + 30 min łatwy 4 442 kcal -
Ruchanki
Ruchanki to kaszubskie racuszki, które robi się z prostego ciasta drożdżowego. Całość jest niezwykle smaczna, a przy okazji bardzo sycąca. …
20 + 20 min łatwy 4 757 kcal
-
Placki z banana i płatków owsianych
Placki z banana i płatków owsianych to pomysł na naprawdę zdrowe śniadanie, pełne smaku i aromatu. Są zdrowe, sycące i …
10 + 10 min łatwy 3 -
Racuchy bezglutenowe
Racuchy z jabłkiem to pyszne, słodkie placuszki, które zapewne większość z nas pamięta z dzieciństwa. Serwowane na śniadanie, kolację, czy …
30 min średni 2 -
Placki z odżywką białkową
Pyszne placki z odżywką białkową to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
5 + 15 min łatwy 12 71 kcal -
Racuszki z bananów
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na racuszki z bananów. Konsystencją nie odbiegają od tradycyjnych racuchów, ale są zdecydowanie bardziej delikatne, puszyste …
15 + 10 min łatwy 10 159 kcal
Przepisy na placuszki - zobacz wyjątkowe pomysły na placki na różne okazje
Nie wyobrażamy sobie życia bez pysznych słodkich placków, które można łatwo i szybko przygotować. Nie ma prostszej potrawy niż szybkie placuszki na kolację czy na śniadanie. Wystarczy tylko zmieszać składniki i usmażyć placuszki wylewając ciasto łyżką na patelnię. Dowiedz się jak zrobić klasyczne, polskie słodkie placki z jabłkami czy też placki ziemniaczane. Poznaj placki w kuchniach świata, głównie wywodzące się z Azji.
Dlaczego placuszki są tak popularne
Kiedy jemy placuszki
Kiedy mówimy o plackach w kuchni polskiej, mamy na myśli małe okrągłe lub owalne placuszki smażone na patelni. W Polsce najczęściej przygotowujemy słodkie placki, które je się posypane cukrem. Ale mamy również wersje uniwersalne jak placki ziemniaczane, które można zjeść na słodko lub nie.
Zwykłe placki to danie tak proste i szybkie do zrobienia, że jemy je na śniadanie i na kolację. Placki to zwykłe danie codzienne. Dlatego nie znalazły swojego miejsc na świątecznych stołach.
Słodkie placki stanowią świetne danie dla dzieci, zarówno na co dzień, jak i na dziecięcą imprezę. Smażenie placków to również doskonała zabawa dla dzieci i jest to pierwsze danie, które od którego dzieci uczą się sztuki kulinarnej. Placki to danie dla dzieci, dla dorosłych, dla mistrzów kuchni i dla zapracowanych singli, którzy nie mają czasu.
Skąd się wziął przepis na placki
Przepis na placki jest tak stary jak ludzkość. Pojawił się najprawdopodobniej wtedy, gdy ludzie zorientowali się, że można wypiekać na gorących kamieniach z ogniska. Pierwsze wypieki z mąki i wody to, poza zupą, najstarsze danie ludzkości. Prawdopodobnie starano się karmić bezzębnych staruszków papką z mąki i wody, a potem ktoś wpadł na pomysł, aby je zagrzać na gorących kamieniach w ognisku. Wtedy też powstała tradycja wypieku placków, tak zwanych podpłomyków, od której wziął początek wypiek chleba.
Przepis na placki z mąki i wody wyewoluował także w przepis na naleśniki. Naleśniki różnią się od placków tym, że z ciasta o lejącej konsystencji smaży się duże i cieniutkie placki, które następnie smaruje się farszem i zawija w różny sposób. Klasyczne placki robi się z ciasta o konsystencji gęstej śmietany, które na patelni nie rozpływa się.
Czy placki są zdrowe?
Między naukowcami, dietetykami i specjalistami od zdrowego żywienia toczy się spór, czy wyroby mączne są zdrowe. Niektórzy twierdzą, że węglowodany są podstawą żywienia. Inni zaś uważają, że nadmiar węglowodanów jest przyczyną chorób cywilizacyjnych. Jedni winią za to, zawarty w nich gluten, inni są zdania, że problemem są nawozy sztuczne, środki ochrony roślin, a szczególnie glifosat, które dostają się do żywności w procesie produkcji. Jedno jest pewne - ludzie odżywiali się nasionami traw od zarania dziejów.
Problem tkwi może nie w samych nasionach traw, co w ich nadmiarze we współczesnej diecie. Wyroby mączne są smaczne i nie możemy sobie wyobrazić życia bez nich. Dla zdrowia niezbędne są węglowodany złożone, zawarte w mąkach z pełnego przemiału. Zaś we współczesnej diecie królują mąki białe, mocno przetworzone, o wysokim indeksie glikemicznym. Dlatego też warto poeksperymentować z plackami z mąki pełnoziarnistej, na przykład żytniej czy orkiszowej. Zdrowsze są też placki z dodatkiem warzyw, jak placki z dyni, czy z cukinii. Warto też pamiętać, aby placki czy inne wyroby mączne jeść na śniadanie, kiedy to mózg potrzebuje węglowodanów.
Najpopularniejsze, klasyczne przepisy na placki
Jak zrobić zwykłe placki z mąki i wody i racuchy
Niegdyś robiono zwykłe placki z mąki i wody. Obecnie przepis na placki tradycyjnej kuchni polskiej jest nieco bardziej urozmaicony. Zamiast wody dodaje się mleko, świeże lub zsiadłe, jogurt, maślankę lub kefir. Ważnym dodatkiem są także jajka, które można dodawać w całości lub wcześniej ubić pianę z białek. Jeśli chcemy jednak zrobić szybkie placuszki na kolację, wystarczy zmieszać mąkę z kefirem lub jogurtem.
Aby ciasto na placki było bardziej puszyste, dodajemy proszek do pieczenia. Natomiast placki robione z dodatkiem drożdży noszą nazwę racuchów. Racuchy są grubsze i bardziej pulchne, jednak gotowanie racuchów jest nieco bardziej pracochłonne. Najpierw należy zrobić zaczyn z drożdży. Następnie ciasto wraz z zaczynem należy wyrobić mieszając łyżką. Tak zrobione ciasto trzeba odstawić, aby wyrosło. Dopiero wtedy smażymy racuchy na oleju.
Tradycyjnym dodatkiem do placków są pokrojone kawałki jabłka, które dodaje się do ciasta. Placki podaje się posypane cukrem lub cukrem pudrem.
Popularne placki ziemniaczane
W kuchni polskiej popularnym daniem są placki ziemniaczane, które upowszechniły się jako danie ludowe, gdy tylko zaczęto uprawiać kartofle. Różne rodzaje placków ziemniaczanych jada się także w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Irlandii i Szwajcarii. Placki ziemniaczane występują również w kuchni żydowskiej, białoruskiej i ukraińskiej.
Aby usmażyć placki potrzebujemy utarte, surowe ziemniaki, mąkę i jajko. Do wersji na słono dodajemy także posiekaną cebulę. W różnych regionach Polski placki ziemniaczane podaje się na słodko z cukrem lub musem owocowym, lub na słono z kwaśną śmietaną, sosami, serem czy tzw. gzikiem, czyli tradycyjnym dla kuchni wielkopolskiej twarogiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
Ciekawym daniem na bazie placków ziemniaczanych, jest placek po węgiersku czy po zbójnicku. Jest to duży placek ziemniaczany polany gulaszem i złożony na pół.
Placki na świecie
Do dziś na całym świecie piecze się tradycyjne placki o wielowiekowej tradycji:
- indyjskie chapati i roti pieczone z mąki i wody,
- gruzińskie i kaukaskie placki puri pieczone na ściankach pieca,
- azjatyckie placki naan z mąki z dodatkiem drożdży i jogurtu zamiast wody,
- bułgarska banica,
- rosyjskie bliny,
- żydowska maca,
- kaukaskie i indyjskie puri.
Różnorodność kultur sprawia, że tradycyjny przepis na placki w różnych krajach może być całkiem inny. Tradycyjne, małe placki, jak w kuchni polskiej, jada się głównie w Europie. Bardzo podobne są amerykańskie pankejki, które stanowią coś pomiędzy plackami a naleśnikami. Serwuje się je ułożone jeden na drugim i polane słodkim sosem.
Niektóre tradycyjne placki jak tortille, wywodzące się z kultury hiszpańskiej i popularne w krajach hiszpańskojęzycznych, bardziej przypominają naleśniki lub omlety. Podobnie bliskowschodnie chlebki pita, w które zawija się warzywno-mięsny farsz.
Niektóre placki, jak indyjskie ćapati, chapati czy też czapati, jak również placki roti, robi się z ciasta z mąki i wody, które zagniata się, a potem rozwałkowuje, a następnie smaży. Podobnie indyjskie chlebek paratha smaży się na oleju. Takie placki służą do zagryzania posiłku. Placki naan świetnie nadają się do zbierania sosu. Podobnie do posiłku jada się tradycyjne naleśniki tureckie akitma.
Japońskie dorayaki bardzo przypominają nasze słodkie placki. Robi się je z ciasta z mąki pszennej, mleka, z dodatkiem drożdży, jajek, miodu i cukru. Po usmażeniu smaruje się dwa placuszki słodką pastą z fasoli i składa razem.
Ciekawe pomysły na słodkie placki i placki warzywne
Aby zrobić szybkie placuszki na kolację, wystarczą podstawowe składniki jak mąka, mleko i jajka. Tradycyjnie placuszki robi się z mąki pszennej. Jednak osoby dbające bardziej o zdrową żywność starają się ograniczyć przetworzoną, białą, pszenną mąkę, mogą eksperymentować z plackami z różnych rodzajów mąki. Co ciekawe, placki można zrobić także z pełnoziarnistej mąki żytniej. Jako podstawę do placków można użyć, także mąki orkiszowej, gryczanej, ryżowej, kukurydzianej, a najlepiej z mieszanki różnych rodzajów mąki.
Klasyczne placki smażymy z jabłkami. Jednak dodatkiem do placków na słodko może być także utarta dynia. Świetnym dodatkiem do placków na słodko są upieczone lub ugotowane i utarte bataty. Najczęściej jabłka utarte lub drobno pokrojone na plasterki dodaje się do ciasta. Innym wariantem są grubsze plasterki jabłka, które macza się w cieście i wkłada na patelnię. Pyszne są również placki z bananem. Banan jest dość miękki, dlatego plasterki banana układamy na plackach pod koniec smażenia.
Placki na słodko lub na słono robimy również z dodatkiem twarogu. Lepiej dodać wówczas do ciasta proszku do pieczenia. Dobrym dodatkiem do placków na słono jest cukinia. Placki na słono można tworzyć z najróżniejszych warzyw gotowanych lub surowych, na przykład z kalafiora.