Panna cotta

Opublikowano: 02.08.2021 r., 13:04 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Panna cotta podana na eleganckim talerzyku z musem malinowym.
Panna cotta
Panna cotta to włoski deser o bardzo delikatnym smaku i niezwykle gęstej, kremowej strukturze. Wspaniale smakuje oblana musem z owoców i jedzona na zimno.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
216 kcal
Kcal w porcji
134 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Żelatyna 3 łyżeczki (15 g)
  • Śmietanka kremowa 36% 1 szklanka (250 ml)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier puder 2 łyżki (20 g)
  • Maliny (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, czajnik, miseczka, filiżanka

Przepis na panna cottę krok po kroku

Do miseczki wlej 3 łyżki ciepłej wody i dodaj żelatynę. Dokładnie rozmieszaj i odstaw na 15 minut.

Do garnka wlej mleko i śmietankę, dodaj cukier puder i waniliowy. Całość rozmieszaj i gotuj, w momencie zagotowania zestaw z gazu.

Do garnka dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Całość przelej do 4 filiżanek i odstaw do lodówki na 4 godziny do ochłodzenia.

W garnku podgrzej maliny z odrobiną cukru pudru.

Dodaj odrobinę wody i duś przez 10 minut.

Podanym musem polej gotowy deser.

Jak oceniasz przepis na panna cottę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat panna cotty

Panna cotta to deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni, gdyż jest jednym z najbardziej znanych jej elementów. Delikatna śmietankowa pianka podawana z musem owocowym zachwyca swoją łagodnością i pysznym, słodkim smakiem. To deser wspaniały do kawy, ale sprawdzi się również na wszelkie uroczystości. Przepięknie się prezentuje, zwłaszcza z czerwonym musem. przepis na deser panna cotta jest niezwykle prosty i pozwala stworzyć ten wspaniały deser w kilka chwil.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić panna cottę, by była niezwykle smaczna, a całość nie zajęła zbyt dużo czasu, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Powstaje z niego pyszny deser, który swoim wyglądem urzeka każdego. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne czy skomplikowane. Całość robi się w ekspresowym tempie, a jedyne na co trzeba czekać to osiągniecie odpowiedniej konsystencji, co dzieje się dość szybko. Do tego dania należy dodać żelatyny, by całość miała odpowiednią formę.

Ten włoski deser ma naprawdę wielu zwolenników, ciężko się dziwić, gdyż nie tylko pięknie wygląda ale również wspaniale smakuje. Jest bardzo prosty, ale ten minimalizm jest jak najbardziej jego atrybutem. Jogurtowa pianka z dodatkiem cukru jest bardzo delikatna, a przy tym pełna wspaniałego smaku. Całość dopełnia mus owocowy, który idealnie się komponuje. Warto do tego deseru wybierać owoce jagodowe, które świetnie współgrają z delikatną całością. Można także skusić się na nieco bardziej egzotyczne połączenie i użyć mango.

Ten deser ze względu na dużą smakowitość i łagodność spokojnie nada się dla dzieci. Zwłaszcza, że sparowany jest z owocowym musem, który dostarcza mnóstwa witamin. To świetna opcja na włączenie do diety dziecka więcej zdrowych malin, truskawek czy jeżyn.

Ten deser jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Ma wspaniały kompozycję, a przy tym idealnie się prezentuje. W dodatku łączy się z nim smaczny i prosty mus owocowy. To dobry pomysł na szybki deser dla całej rodziny.

Ten sprawdzony przepis pozwoli ci stworzyć go w ekspresowym tempie. Dowiesz się z niego jak się robi prawdziwy włoski deser.

Alergeny w panna cotcie

Lista alergenów dla panna cotty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze panna cotty

na 100g gotowej potrawy

To bardzo lekki deser, który nie zawiera zbyt dużo cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(134g)
Energia (kcal)
161.84
216.87
Białko (g)
3.89
5.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(134g)
Węglowodany (g)
8.64
11.58
Węglowodany przyswajalne (g)
6.87
9.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.77
2.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(134g)
Tłuszcz (g)
13.07
17.51
Tłuszcze nasycone (g)
12.79
17.14
Szacunkowy indeks glikemiczny panna cotty 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania panna cotty

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żelatyna
15 g
3 łyżeczki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 15 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
1 szklanka
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Maliny
200 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Koszt składników
31.00