Przepis na panna cottę krok po kroku
- Żelatyna 15 g 3 łyżeczki
- Śmietanka kremowa 36% 250 ml 1 szklanka
- Mleko 2% 250 ml 1 szklanka
- Cukier puder 20 g 2 łyżki
- Maliny 200 g
Do miseczki wlej 3 łyżki ciepłej wody i dodaj żelatynę. Dokładnie rozmieszaj i odstaw na 15 minut.
Do garnka wlej mleko i śmietankę, dodaj cukier puder i waniliowy. Całość rozmieszaj i gotuj, w momencie zagotowania zestaw z gazu.
Do garnka dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Całość przelej do 4 filiżanek i odstaw do lodówki na 4 godziny do ochłodzenia.
W garnku podgrzej maliny z odrobiną cukru pudru.
Dodaj odrobinę wody i duś przez 10 minut.
Podanym musem polej gotowy deser.
-
Ciastka owsiane
-
Biszkopt
-
Sernik złota rosa
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto na gofry
-
Smoothie
-
Szyszki
-
Śmietanowiec
-
Zefiry
-
Chlebek bananowy fit
-
Pieguski
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Sernik bez spodu
-
Legumina
-
Pieczone jabłko
-
Nutella ze śliwek
-
Ciastka czekoladowe
-
Sernik z jogurtów greckich
-
Dietetyczne desery

(liczba kalorii)
Panna cotta - cechy przepisu
Więcej o panna cotcie
Panna cotta to deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni, gdyż jest jednym z najbardziej znanych jej elementów. Delikatna śmietankowa pianka podawana z musem owocowym zachwyca swoją łagodnością i pysznym, słodkim smakiem. To deser wspaniały do kawy, ale sprawdzi się również na wszelkie uroczystości. Przepięknie się prezentuje, zwłaszcza z czerwonym musem. przepis na deser panna cotta jest niezwykle prosty i pozwala stworzyć ten wspaniały deser w kilka chwil.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić panna cottę, by była niezwykle smaczna, a całość nie zajęła zbyt dużo czasu, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Powstaje z niego pyszny deser, który swoim wyglądem urzeka każdego. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne czy skomplikowane. Całość robi się w ekspresowym tempie, a jedyne na co trzeba czekać to osiągniecie odpowiedniej konsystencji, co dzieje się dość szybko. Do tego dania należy dodać żelatyny, by całość miała odpowiednią formę.
Ten włoski deser ma naprawdę wielu zwolenników, ciężko się dziwić, gdyż nie tylko pięknie wygląda ale również wspaniale smakuje. Jest bardzo prosty, ale ten minimalizm jest jak najbardziej jego atrybutem. Jogurtowa pianka z dodatkiem cukru jest bardzo delikatna, a przy tym pełna wspaniałego smaku. Całość dopełnia mus owocowy, który idealnie się komponuje. Warto do tego deseru wybierać owoce jagodowe, które świetnie współgrają z delikatną całością. Można także skusić się na nieco bardziej egzotyczne połączenie i użyć mango.
Ten deser ze względu na dużą smakowitość i łagodność spokojnie nada się dla dzieci. Zwłaszcza, że sparowany jest z owocowym musem, który dostarcza mnóstwa witamin. To świetna opcja na włączenie do diety dziecka więcej zdrowych malin, truskawek czy jeżyn.
Ten deser jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Ma wspaniały kompozycję, a przy tym idealnie się prezentuje. W dodatku łączy się z nim smaczny i prosty mus owocowy. To dobry pomysł na szybki deser dla całej rodziny.
Ten sprawdzony przepis pozwoli ci stworzyć go w ekspresowym tempie. Dowiesz się z niego jak się robi prawdziwy włoski deser.
Wartości odżywcze panna cotty
Energia i białka
(134g)
Węglowodany w panna cotcie
(134g)
Tłuszcze
(134g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w panna cotcie
Lista alergenów dla panna cotty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- Mleko 2%