Placki na śniadanie

placki na śniadanie

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez śniadania. Dla niektórych to podstawowy posiłek, uważany za najważniejszy. Na śniadanie można zjeść nie tylko klasyczne kromki chleba, jajecznicę lub owsiankę. Ciekawym daniem na śniadanie są również placki. Można zrobić je zarówno na słono, jak i na słodko – w zależności od preferencji. Wśród najpopularniejszych placków wyróżniają się placki ziemniaczane, z cukinii czy owsiane z bananami.

Placki na śniadanie – proste przepisy na puszyste placuszki dla dzieci

Placki na śniadanie są doskonałym pomysłem, aby od samego rana naładować się energią. Proste przepisy sprawiają, że placki bez problemu przygotuje nawet największy amator kulinarny. Placki mogą być nie tylko pyszne, ale też stosunkowo tanie – nawet robione na szybko. Śniadanie na słodko w postaci placków owsianych z bananem i dżemem będzie idealne dla dzieci. Puszyste, smaczne placki można też robić na słono. Jak samodzielnie zrobić proste placki na śniadanie? Sprawdź najlepsze pomysły na placki i zrób je bliskim na śniadanie.

Przepisy na najlepsze placki na śniadanie – proste przepisy na smaczne placki

Czy warto robić proste placki na śniadanie?

Placki na śniadanie mogą być znakomitym pomysłem dla całej rodziny – zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Niektórzy zapominają, że placki mogą być świetnym patentem na pyszne śniadanie np. zamiast chleba, owsianki czy jajecznicy. Placki to wszechstronne danie, które zrobić można na wiele sposobów. Bez problemu przyrządzisz je np. z płatków owsianych, cukinii, marchewki, ziemniaków czy dyni. Pozwala to eksperymentować ze składnikami i smakami, tworząc potrawy dostosowane do naszych wymagań zdrowotnych, diety czy upodobań kulinarnych. W zależności od wybranych produktów spożywczych placki mogą stać się cennym źródłem wielu składników. Dzięki ziemniakom można dostarczyć m.in. witaminę B6 i C. Z kolei w cukinii znajduje się sporo minerałów i witamin – dostarczając je do organizmu, może on znacznie lepiej funkcjonować. Do placków warto dodać jajka, aby zwiększyć ilość białka w śniadaniu. Dzięki temu będzie jeszcze zdrowsze i pożywniejsze.

Placki to sycące danie, dzięki któremu można dostarczyć do organizmu sporo energii. Zawarta w płatkach owsianych czy ziemniakach skrobia pozwala utrzymywać sytość na dłużej, dzięki czemu można uniknąć podjadania między posiłkami. Jeśli zamierzasz spędzić dzień aktywnie, może być to przydatna informacja. Poza tym placki są proste w przygotowaniu. Nie mając dużego doświadczenia w gotowaniu, można przyrządzić naprawdę smaczne placuszki – wystarczy pokroić lub zetrzeć składniki, a następnie zmieszać je z przyprawami i usmażyć na patelni. Jeśli chcesz, możesz również przygotować większą ilość placków na kilka dni lub zabrać je ze sobą do pracy czy na lunch. Warto pamiętać, że placki umożliwiają eksperymentowanie z różnymi przyprawami i dodatkami. Możesz dodawać do nich to, co lubisz, np. ser, awokado, szynkę czy świeże zioła. W ten sposób utworzysz całkiem unikalne smaki, dopasowane do swoich upodobań kulinarnych.

Z czym można jeść placki na śniadanie? Przepisy na smaczne placuszki

Lubisz placki ziemniaczane? Nie musisz jeść ich wyłącznie na obiad. Mnóstwo osób spożywa placki również na śniadanie, zwłaszcza że są pożywne i sycące. Placki zawierają wiele cennych składników odżywczych i potrafią na długo nasycić organizm – do tego stopnia, że nie będziesz pojadać między posiłkami. W Polsce placki ziemniaczane najczęściej jada się ze śmietaną. Jest to jednak wersja najchętniej spożywana na obiad. Na szczęście placki ziemniaczane można podawać również z innymi dodatkami. Dzieciom lepiej smakują na słodko, np. z musem owocowym, domowym dżemem lub słodkim twarogiem. Trzeba jednak pamiętać, aby nie dodawać do placków cebuli, inaczej będą słone. Warto zaserwować na śniadanie placki także z innymi dodatkami – choć te bardziej przypasują dorosłym niż dzieciom:

  • Z gulaszem – w takiej wersji placki nazywane są inaczej „po węgiersku”. Częściej podaje się je na obiad, jednak na śniadanie również mogą być ciekawą opcją. Placki smaży się na chrupko i podaje z gulaszem mięsnym (np. wołowym), papryką i grzybkami. Placek nie może być za miękki, a mięso nie powinno zdominować jego smaku. Składniki muszą się zrównoważyć, aby danie dobrze smakowało.
  • Z sosem – placki ziemniaczane doskonale smakują z sosem paprykowym, grzybowym, ziołowym i cebulowo-chrzanowym.

Śniadanie na słodko i słono – tanie i pyszne placuszki, które zrobisz na szybko

Puszyste placki bananowe z kakao – pyszne śniadanie dla dzieci

Chcesz zrobić pyszne placki na śniadanie dla dzieci? Zrób placki bananowe bez cukru. Nie dość, że są naprawdę pyszne, to w dodatku bardzo zdrowe. Dzięki nim można zapewnić energię na wiele godzin – zarówno w szkole, jak i w pracy. Placki bananowe są proste do przygotowania, więc z ich zrobieniem fantastycznie poradzi sobie nawet amator kulinarny. Aby usmażyć placuszki, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: płatki owsiane, czekolada gorzka, banany, jajka, mleko 3,2%, olej rzepakowy i proszek do pieczenia. To świetny pomysł na pożywne śniadanie, które smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Placuszki warto udekorować również świeżymi owocami.

Wsyp płatki owsiane do miski. Wlej mleko i dodaj jajka. Wsyp proszek do pieczenia. Zblenduj całość, po czym obierz banana ze skórki – wrzuć do pozostałych składników, delikatnie rozdrabniając. Posiekaj gorzką czekoladę na kawałki, następnie dodaj do ciasta i wymieszaj. Nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię, wylewając olej rzepakowy – zrób to porcjami za pomocą chochelki. Smaż placki przez ok. 3-4 minuty z każdej strony – powinny zrobić się rumiane.

Bananowe placki to doskonały pomysł na śniadanie dla dzieci lub dorosłych. Jeśli zostanie ci ich więcej, możesz zjeść placki następnego dnia lub przegryźć do popołudniowej kawy jako zdrowy deser. Przepis jest prosty, więc świetnie poradzi z nim sobie nawet amator w kuchni. Nie musisz posiadać ogromnej wiedzy lub doświadczenia, aby przygotować placki. Dlaczego przepis bazuje na płatkach owsianych? To popularne zboże, będące pełne błonnika. Owies jest również doskonałym źródłem węglowodanów, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi –  dzięki temu nie czujemy się znużeni i szybko nie sięgamy po kolejny posiłek. Gorzka czekolada w placuszkach bananowych uchodzi za jeden z najzdrowszych słodyczy. Placki z bananów są więc nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe.

Placki dyniowe – ciekawy pomysł na smaczne śniadanie dla dzieci

Jeśli chcesz zaskoczyć swoje dzieci pysznym śniadaniem, zrób dla nich placki z dyni na słodko. Puszyste placuszki z pewnością ich zaskoczą. Możesz również zaserwować je na podwieczorek, jeśli zostanie ci więcej placków. Do przygotowania placuszków potrzebujesz następujących składników: dynia, mąka pszenna typ 450 (tortowa), cukier, jogurt naturalny, jajko, olej rzepakowy, cynamon i proszek do pieczenia. Najpierw obierz dynię i pozbądź się nasion. Zetrzyj dynię na tarce z drobnymi oczkami, po czym przełóż do miski. Dodaj mąkę, żółtka, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Ubij białka na sztywną pianę i partiami dodaj do masy.  Rozgrzej odrobinę oleju na patelni, następnie wylewaj na nią ciasto porcjami – smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż zrobią się złote.

Placki z dyni to naprawdę doskonały pomysł na śniadanie. Są pożywne, zdrowe i bardzo smaczne. Robi się je na jogurcie naturalnym, choć wykorzystać można też kefir – będą smakować równie dobrze. Jeśli dzieci lubią śniadania na słodko, warto dodać do placków orzechy włoskie i sos karmelowy. Można też polać je syropem klonowym lub miodem, jeśli oczywiście nie ma ku temu przeciwwskazań zdrowotnych. Chcesz, aby placuszki były nieco zdrowsze? Zawsze możesz zamienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą. Biały cukier zastąpisz z kolei erytrolem lub ksylitolem – w ten sposób obniżysz indeks glikemiczny dania i zwiększysz zawartość błonnika. Do ciasta możesz też dodać odżywkę białkową, aby zwiększyć ilość białka w śniadaniu. Przepis jest prosty do odtworzenia, więc nawet amator kulinarny powinien znakomicie sobie z nim poradzić. Co ważne, placki z dyni smakują wyśmienicie zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek lub pożywną kolację na słodko.

Placki na śniadanie - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto