Placki na śniadanie
-
Placki bananowo-twarogowe
Placki bananowo twarogowe to świetne rozwiązanie na smaczny obiad na słodko. Na pewno pokochasz te pyszne placuszki. Ten prosty przepis …
20 + 20 min łatwy 4 264 kcal
-
Placki z dyni piżmowej
Te smaczne placki z dyni piżmowej przygotowane na słodko to świetny pomysł na danie nie tylko dla dzieci. Przekonaj się, …
40 + 20 min łatwy 12 156 kcal
-
Wytrawne placki twarogowe z wędzoną piersią z kurczaka
Ten przepis na placuszki twarogowe nie jest w wersji na słodko a w wersji wytrawnej. Są bardzo smaczne, zawierają dużą …
20 min łatwy 2 473 kcal
Placki na śniadanie - przepisy
-
Placki z jabłkami
Placki z jabłkami są świetnym pomysłem na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Są niesamowicie łatwe w przygotowaniu, a całość pięknie …
10 + 15 min łatwy 3 366 kcal
-
Placki z dyni
Jak zrobić placki z dyni? Dynię i jabłko musisz obrać i oczyścić z pestek. Marchewkę również trzeba obrać. Te trzy …
45 min łatwy 4 422 kcal
-
Placki jogurtowe
Puszysye placuszki jogurtowe to doskonała propozycja na zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Placuszki nie zawierają dodatku cukru, gdyż słodzone są …
2 + 10 min łatwy 2 633 kcal
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
Klasyczna wersja przepisu na placki twarogowe na słodko – z cukrem pudrem. Koniecznie zrób te placki dla dziecka, dla męża, …
30 min łatwy 4 345 kcal
-
Placki z serka wiejskiego
Placki z serka wiejskiego to doskonały pomysł na śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych. Placki świetnie sprawdzą się również …
10 + 15 min łatwy 2 670 kcal
-
Placki z kaszy manny
Placki z kaszy manny to świetny pomysł na pyszne śniadanie na słodko. Placuszki można podać podczas kinder party dla dzieci. …
20 + 20 min łatwy 10 670 kcal
-
Placki dyniowe
Placki dyniowe to pyszne danie na słodko. Będzie świetne szczególnie jesienią, gdy dynie w sklepach są łatwo dostępne. Aby wykonać …
20 + 15 min łatwy 2 450 kcal
-
Placki na maślance
Placki na maślance to danie obecne w domowej, tradycyjnej polskiej kuchni od wielu pokoleń. Przygotowywała je niejedna babcia, czy prababcia. …
45 min łatwy 3 775 kcal
-
Placki z serka homogenizowanego
Placki z serka homogenizowanego to doskonały pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Placki z serka świetnie sprawdzą się również …
25 min łatwy 1 950 kcal
-
Placki z bananami
Placki z bananami to super pomysł na dietetyczne śniadanie, obiad lub posiłek do pracy. Przepis na placki z bananami nadawać …
25 min łatwy 5 297 kcal
-
Placki bananowe dla dzieci
Placki bananowe dla dzieci to bardzo dobry pomysł na pyszne danie. Placki można podać na śniadanie lub na deser. Przepis …
10 + 15 min łatwy 4 713 kcal
-
Placki na kefirze
Placki na kefirze to dobra opcja na pyszny posiłek, który sprawdzi się zwłaszcza na śniadanie. Placki są szybkie i bardzo …
20 + 30 min łatwy 12 136 kcal
-
Puszyste placki z jabłkami
Puszyste placki z jabłkami to bardzo dobry pomysł na pyszne placuszki dla dzieci i dorosłych. Smaczne placki podać można z …
10 + 10 min łatwy 5 501 kcal
-
Placki twarogowe fit
Placki twarogowe fit to zdrowsza, bardziej odżywcza i co najważniejsze - mniej kaloryczna alternatywa dla tradycyjnych placuszków serowych, które są …
45 min łatwy 1 301 kcal
-
Placki z kaszy jaglanej
Kasza jaglana uznawana jest za jedną z najstarszych kasz. Uzyskuje się ją z prosa, które określane jest ziarnem starożytnym. Na …
30 + 35 min łatwy 10 356 kcal
-
Placki bananowe bez jajek
Placki bananowe bez jajek to wspaniały pomysł na śniadanie na słodko. Smaczne placki mogą spożywać osoby uczulone na białko jaja …
15 + 15 min łatwy 5 512 kcal
-
Placki drożdżowe z jabłkami
Placki drożdżowe z jabłkami to doskonała propozycja na deser lub szybką przekąskę, którą możesz podać dla dzieci i dorosłych. Pyszne …
20 + 20 min łatwy 10 186 kcal
-
Placki bananowe dla niemowlaka
Placki bananowe dla niemowlaka to świetny pomysł na pyszne i szybkie śniadanie dla twojego dziecka. Można je przygotować bezpośrednio przed …
15 + 15 min łatwy 5 164 kcal
-
Placki twarogowe z bananem
Placki twarogowe z bananem to bardzo dobry pomysł na wysokobiałkowe śniadanie dla dzieci i dorosłych. Placki z dodatkiem banana można …
10 + 15 min łatwy 6 384 kcal
-
Placki z jogurtem greckim
Placki z jogurtem greckim to wspaniała opcja na naprawdę pyszne danie, które sprawdzi się idealnie na śniadanie, ale też na …
10 + 15 min łatwy 4 391 kcal
-
Fit placki bananowe
Przepis na tradycyjne placki bananowe zna i wypróbowała już zapewne większość z nas. Dlaczego jednak nie spróbować ich w wersji …
30 min łatwy 1 405 kcal
-
Placki z mąki kokosowej
Placki z mąki kokosowej to bardzo dobry pomysł na pyszne i szybkie śniadanie dla całej rodziny. Najlepsze placki podawać można …
10 + 15 min łatwy 4 289 kcal
-
Placki z cukinii blw
Placki z cukinii blw to doskonały pomysł na włączenie do diety dzieci warzyw. Domowe placki z cukinii można podać dzieciom, …
20 min łatwy 5
-
Czekoladowe placuszki twarogowe z malinami
Czekolada wraz z malinami tworzą przepyszne połączenie. W tym przepisie wykorzystano dodatek budyniu. Dla dzieci takie danie będzie wręcz idealne, …
30 min łatwy 2 584 kcal
-
Placuszki na jogurcie
Placuszki na jogurcie to doskonała propozycja na smaczny, szybki i pożywny posiłek. Są lekkie i niezwykle delikatne. Idealnie smakują podane …
20 + 10 min łatwy 4 239 kcal
-
Placuszki z ricotty
Placuszki z ricotty to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Placuszki można przygotować na słodko lub słono. …
10 + 20 min łatwy 5 673 kcal
-
Placuszki z mąki kukurydzianej
Placuszki z mąki kukurydzianej to świetny pomysł na szybką przekąskę i pyszne śniadanie. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym domownikom, …
15 + 15 min łatwy 2 414 kcal
-
Placki jogurtowe z jabłkami
Placki jogurtowe z jabłkami to smaczna i niezwykle prosta opcja na śniadanie. Doskonale sprawdzi się dla miłośników prostych dań na …
25 + 15 min łatwy 2 703 kcal
-
Placki szpinakowe
Placki szpinakowe to niezwykle aromatyczne, soczyste i kolorowe danie, które jest idealnym pomysłem na włączenie większej ilości warzyw do Twojego …
30 + 10 min łatwy 8 55 kcal
-
Pancakes na kefirze
Pancakes na kefirze to bardzo popularne amerykańskie placuszki. Robi się je bardzo szybko, a to tego przepis jest prosty, więc …
30 min łatwy 3 441 kcal
-
Placki owsiane z jabłkiem
Placki owsiane z jabłkiem to idealna alternatywna na słodką przekąskę lub drugie śniadanie nawet dla osób na diecie redukcyjnej. Ciasto …
20 + 3 min łatwy 10 63 kcal
-
Placuszki z dyni hokkaido
Pyszne placuszki z dyni hokkaido to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
60 + 45 min łatwy 10 165 kcal
Placki na śniadanie - co to jest?
Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez śniadania. Dla niektórych to podstawowy posiłek, uważany za najważniejszy. Na śniadanie można zjeść nie tylko klasyczne kromki chleba, jajecznicę lub owsiankę. Ciekawym daniem na śniadanie są również placki. Można zrobić je zarówno na słono, jak i na słodko – w zależności od preferencji. Wśród najpopularniejszych placków wyróżniają się placki ziemniaczane, z cukinii czy owsiane z bananami.
Placki na śniadanie – proste przepisy na puszyste placuszki dla dzieci
Placki na śniadanie są doskonałym pomysłem, aby od samego rana naładować się energią. Proste przepisy sprawiają, że placki bez problemu przygotuje nawet największy amator kulinarny. Placki mogą być nie tylko pyszne, ale też stosunkowo tanie – nawet robione na szybko. Śniadanie na słodko w postaci placków owsianych z bananem i dżemem będzie idealne dla dzieci. Puszyste, smaczne placki można też robić na słono. Jak samodzielnie zrobić proste placki na śniadanie? Sprawdź najlepsze pomysły na placki i zrób je bliskim na śniadanie.
Przepisy na najlepsze placki na śniadanie – proste przepisy na smaczne placki
Czy warto robić proste placki na śniadanie?
Placki na śniadanie mogą być znakomitym pomysłem dla całej rodziny – zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Niektórzy zapominają, że placki mogą być świetnym patentem na pyszne śniadanie np. zamiast chleba, owsianki czy jajecznicy. Placki to wszechstronne danie, które zrobić można na wiele sposobów. Bez problemu przyrządzisz je np. z płatków owsianych, cukinii, marchewki, ziemniaków czy dyni. Pozwala to eksperymentować ze składnikami i smakami, tworząc potrawy dostosowane do naszych wymagań zdrowotnych, diety czy upodobań kulinarnych. W zależności od wybranych produktów spożywczych placki mogą stać się cennym źródłem wielu składników. Dzięki ziemniakom można dostarczyć m.in. witaminę B6 i C. Z kolei w cukinii znajduje się sporo minerałów i witamin – dostarczając je do organizmu, może on znacznie lepiej funkcjonować. Do placków warto dodać jajka, aby zwiększyć ilość białka w śniadaniu. Dzięki temu będzie jeszcze zdrowsze i pożywniejsze.
Placki to sycące danie, dzięki któremu można dostarczyć do organizmu sporo energii. Zawarta w płatkach owsianych czy ziemniakach skrobia pozwala utrzymywać sytość na dłużej, dzięki czemu można uniknąć podjadania między posiłkami. Jeśli zamierzasz spędzić dzień aktywnie, może być to przydatna informacja. Poza tym placki są proste w przygotowaniu. Nie mając dużego doświadczenia w gotowaniu, można przyrządzić naprawdę smaczne placuszki – wystarczy pokroić lub zetrzeć składniki, a następnie zmieszać je z przyprawami i usmażyć na patelni. Jeśli chcesz, możesz również przygotować większą ilość placków na kilka dni lub zabrać je ze sobą do pracy czy na lunch. Warto pamiętać, że placki umożliwiają eksperymentowanie z różnymi przyprawami i dodatkami. Możesz dodawać do nich to, co lubisz, np. ser, awokado, szynkę czy świeże zioła. W ten sposób utworzysz całkiem unikalne smaki, dopasowane do swoich upodobań kulinarnych.
Z czym można jeść placki na śniadanie? Przepisy na smaczne placuszki
Lubisz placki ziemniaczane? Nie musisz jeść ich wyłącznie na obiad. Mnóstwo osób spożywa placki również na śniadanie, zwłaszcza że są pożywne i sycące. Placki zawierają wiele cennych składników odżywczych i potrafią na długo nasycić organizm – do tego stopnia, że nie będziesz pojadać między posiłkami. W Polsce placki ziemniaczane najczęściej jada się ze śmietaną. Jest to jednak wersja najchętniej spożywana na obiad. Na szczęście placki ziemniaczane można podawać również z innymi dodatkami. Dzieciom lepiej smakują na słodko, np. z musem owocowym, domowym dżemem lub słodkim twarogiem. Trzeba jednak pamiętać, aby nie dodawać do placków cebuli, inaczej będą słone. Warto zaserwować na śniadanie placki także z innymi dodatkami – choć te bardziej przypasują dorosłym niż dzieciom:
- Z gulaszem – w takiej wersji placki nazywane są inaczej „po węgiersku”. Częściej podaje się je na obiad, jednak na śniadanie również mogą być ciekawą opcją. Placki smaży się na chrupko i podaje z gulaszem mięsnym (np. wołowym), papryką i grzybkami. Placek nie może być za miękki, a mięso nie powinno zdominować jego smaku. Składniki muszą się zrównoważyć, aby danie dobrze smakowało.
- Z sosem – placki ziemniaczane doskonale smakują z sosem paprykowym, grzybowym, ziołowym i cebulowo-chrzanowym.
Śniadanie na słodko i słono – tanie i pyszne placuszki, które zrobisz na szybko
Puszyste placki bananowe z kakao – pyszne śniadanie dla dzieci
Chcesz zrobić pyszne placki na śniadanie dla dzieci? Zrób placki bananowe bez cukru. Nie dość, że są naprawdę pyszne, to w dodatku bardzo zdrowe. Dzięki nim można zapewnić energię na wiele godzin – zarówno w szkole, jak i w pracy. Placki bananowe są proste do przygotowania, więc z ich zrobieniem fantastycznie poradzi sobie nawet amator kulinarny. Aby usmażyć placuszki, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: płatki owsiane, czekolada gorzka, banany, jajka, mleko 3,2%, olej rzepakowy i proszek do pieczenia. To świetny pomysł na pożywne śniadanie, które smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Placuszki warto udekorować również świeżymi owocami.
Wsyp płatki owsiane do miski. Wlej mleko i dodaj jajka. Wsyp proszek do pieczenia. Zblenduj całość, po czym obierz banana ze skórki – wrzuć do pozostałych składników, delikatnie rozdrabniając. Posiekaj gorzką czekoladę na kawałki, następnie dodaj do ciasta i wymieszaj. Nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię, wylewając olej rzepakowy – zrób to porcjami za pomocą chochelki. Smaż placki przez ok. 3-4 minuty z każdej strony – powinny zrobić się rumiane.
Bananowe placki to doskonały pomysł na śniadanie dla dzieci lub dorosłych. Jeśli zostanie ci ich więcej, możesz zjeść placki następnego dnia lub przegryźć do popołudniowej kawy jako zdrowy deser. Przepis jest prosty, więc świetnie poradzi z nim sobie nawet amator w kuchni. Nie musisz posiadać ogromnej wiedzy lub doświadczenia, aby przygotować placki. Dlaczego przepis bazuje na płatkach owsianych? To popularne zboże, będące pełne błonnika. Owies jest również doskonałym źródłem węglowodanów, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi – dzięki temu nie czujemy się znużeni i szybko nie sięgamy po kolejny posiłek. Gorzka czekolada w placuszkach bananowych uchodzi za jeden z najzdrowszych słodyczy. Placki z bananów są więc nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe.
Placki dyniowe – ciekawy pomysł na smaczne śniadanie dla dzieci
Jeśli chcesz zaskoczyć swoje dzieci pysznym śniadaniem, zrób dla nich placki z dyni na słodko. Puszyste placuszki z pewnością ich zaskoczą. Możesz również zaserwować je na podwieczorek, jeśli zostanie ci więcej placków. Do przygotowania placuszków potrzebujesz następujących składników: dynia, mąka pszenna typ 450 (tortowa), cukier, jogurt naturalny, jajko, olej rzepakowy, cynamon i proszek do pieczenia. Najpierw obierz dynię i pozbądź się nasion. Zetrzyj dynię na tarce z drobnymi oczkami, po czym przełóż do miski. Dodaj mąkę, żółtka, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Ubij białka na sztywną pianę i partiami dodaj do masy. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni, następnie wylewaj na nią ciasto porcjami – smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż zrobią się złote.
Placki z dyni to naprawdę doskonały pomysł na śniadanie. Są pożywne, zdrowe i bardzo smaczne. Robi się je na jogurcie naturalnym, choć wykorzystać można też kefir – będą smakować równie dobrze. Jeśli dzieci lubią śniadania na słodko, warto dodać do placków orzechy włoskie i sos karmelowy. Można też polać je syropem klonowym lub miodem, jeśli oczywiście nie ma ku temu przeciwwskazań zdrowotnych. Chcesz, aby placuszki były nieco zdrowsze? Zawsze możesz zamienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą. Biały cukier zastąpisz z kolei erytrolem lub ksylitolem – w ten sposób obniżysz indeks glikemiczny dania i zwiększysz zawartość błonnika. Do ciasta możesz też dodać odżywkę białkową, aby zwiększyć ilość białka w śniadaniu. Przepis jest prosty do odtworzenia, więc nawet amator kulinarny powinien znakomicie sobie z nim poradzić. Co ważne, placki z dyni smakują wyśmienicie zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek lub pożywną kolację na słodko.