Szarlotka

Opublikowano: 22.05.2021 r., 1:57 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szarlotka znajduje się na białym talerzyku. W tle widać kolorowy kubek.
Szarlotka
Szarlotka idealnie nadaje się na podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Warto pokusić się na to ciasto, bo przepis na szarlotkę jest prosty. Sprawdź, jak zrobić szarlotkę!
Przygotowanie 55 min
Gotowanie i Pieczenie 60 min
214 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Jabłko 11 jabłek (1760 g)
  • Cukier 2 łyżki (24 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1/2 szklanki (85 g)
  • Mąka krupczatka 1 i 1/2 szklanki (270 g)
  • Cukier puder 1 szklanka do ciasta i 3 łyżki do posypania (155 g)
  • Masło 1 opakowanie (200 g)
  • Jajko 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
  • Żółtko jajka 2 żółtka rozmiar M (2 szt.)
  • Sól 1/3 łyżeczki, szczypta (2 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, stolnica, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, miska

Przepis na szarlotkę krok po kroku

W misce wymieszaj mąkę krupczatkę, mąkę tortową, sól oraz 1 szklankę cukru pudru (130 g).

Schłodzone masło pokrój w małą kostkę.

Mieszankę wysyp na stolnicę. Dodaj masło i posiekaj je nożem (powinno być dobrze rozdrobione). Następnie dodaj żółtka i jajko. Zagnieć ciasto i podziel je na pół. Następnie umieść je na folii spożywczej i nieco spłaszcz. Zawiń ciasta w folię i schowaj do lodówki na 60 min.

Gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotuj mus. Jabłka opłucz, obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie jabłka pokrój w drobną kostkę i umieść w garnku. Dodaj 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru oraz cukier. Wymieszaj i gotuj do momentu, aż jabłka zrobią się miękkie, a nadmiar wody odparuje.

Jabłka odłóż do przestudzenia.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Wyjmij pierwszy kawałek schłodzonego ciasta i przełóż je do blaszki (wygładź do brzegu). Ciasto nakłuj widelcem i odłóż do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzej do 185 stopni (grzanie góra-dół). Wyciągnij blachę z ciastem z lodówki i umieść w dobrze rozgrzanym piekarniku na 10 minut.

Podpieczone ciasto wyciągnij i dodaj do niego jabłka. Następnie wyjmij z lodówki drugi kawałek ciasta kruchego i porwij go na małe kawałki. Ciasto rozłóż na jabłkach.

Szarlotkę piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 50 min.

Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika. Gdy nieco ostygnie, wyciągnij je z formy.

Ostudzoną szarlotkę posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat szarlotki

Szarlotka jest prosta do przygotowania, a idealnie nadaje się jako deser lub poczęstunek dla gości. Uwielbiają ją nie tylko dzieci, ale też dorośli. Może nie jest to szybka szarlotka na kruchym cieście, ale warto zapisać sobie ten łatwy przepis, bo już niedługo może okazać się potrzebny.

Jak zrobić szarlotkę? Aby prosta szarlotka z jabłkami wyszła dobra, należy odpowiednio przygotować zarówno jabłka, jak i spód ciasta. Warto wiedzieć, że szarlotkę wykonuje się na cieście kruchym. Jabłecznik jest z ciasta m.in. biszkoptowego lub drożdżowego.

Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne, warto dodać do nich więcej cukru. Do jabłek, które gotujesz, zamiast cukru możesz dodać jedną galaretę (proszek, bez rozcieńczania w wodzie) np. brzoskwinią. Jednak jabłka możesz zetrzeć na tarce i zostawić na 20-30 min, aby puściły soki. Partiami odsączaj je z soku i umieść w misce, a potem wymieszaj z wybranymi dodatkami. Tych jabłek nie musisz już gotować. Odpowiednim dodatkiem do jabłek będą rodzynki.

Kruche ciasto trzeba przygotować ze schłodzonych produktów. Zarówno masło, jak i jajko oraz żółtka muszą być wyciągnięte prosto z lodówki. Ciasto należy szybko zagnieść (można to zrobić ręcznie lub mikserem), a potem musi znaleźć się w lodówce. Najlepiej na 1 h. Gdy pierwszą część ciasta rozwałkujesz i umieścisz na blaszce, to ponownie schowaj je do lodówki. Schłodzone ciasto warto podpiec przez nałożeniem jabłek, ponieważ nawet te odsączone pozostają mokre.

Górę ciasta możesz przygotować na różne sposoby. Zmrożone ciasto (najlepiej z zamrażalnika) możesz zetrzeć na tarce, porwać na małe kawałki lub pociąć na tzw. kratkę. Możesz też rozwałkować ciasto kruche i całkiem przykryć jabłkowy mus, aby powierzchnia ciasta po upieczeniu była gładka.

Szarlotka będzie pyszna z bezą. W tym celu należy utrzeć białka (wystarczą dwa, które zostały po oddzieleniu od żółtek) z cukrem pudrem (ok. 60 g). Surową bezę należy umieścić na jabłkach, a potem posypać startym ciastem.

Przepis na szarlotkę jest prosty, choć nieco czasochłonny. Szarlotkę należy pokroić, gdy całkowicie przestygnie. Wcześniej można ją obsypać cukrem pudrem. Szarlotka będzie też bardzo smaczna z lukrem.

Alergeny w szarlotce

Lista alergenów dla szarlotki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Mąka krupczatka
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze szarlotki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
178.38
214.06
Białko (g)
1.89
2.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
26.92
32.31
Węglowodany przyswajalne (g)
25.06
30.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.86
2.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
7.08
8.50
Tłuszcze nasycone (g)
4.62
5.55
Tłuszcze nienasycone (g)
2.46
2.95
Cholesterol (mg)
41.18
49.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
64.02
76.82
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.07
Witamina E (mg)
0.36
0.44
Retinol (µg (mcg))
60.82
72.99
Tiamina (mg)
0.14
0.17
Ryboflawina (mg)
0.10
0.12
Niacyna (mg)
1.00
1.19
Foliany (µg (mcg))
31.13
37.36
Beta karoten (µg (mcg))
30.49
36.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
36.40
43.68
Potas (mg)
104.35
125.22
Wapń (mg)
17.77
21.33
Fosfor (mg)
41.06
49.27
Magnez (mg)
6.11
7.33
Żelazo (mg)
1.19
1.42
Cynk (mg)
0.18
0.22
Miedź (mg)
0.04
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki

Koszt składników
33.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1760 g
11 jabłek
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 10
4.89
Za 1760 g
Cukier
24 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
85 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 85 g
Mąka krupczatka
270 g
1 i 1/2 szklanki
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 270 g
Cukier puder
155 g
1 szklanka do ciasta i 3 łyżki do posypania
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 155 g
Masło
200 g
1 opakowanie
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
2 szt.
2 żółtka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Sól
2 g
1/3 łyżeczki, szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
33.60