Szarlotka
- Jabłko 11 jabłek (1760 g)
- Cukier 2 łyżki (24 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1/2 szklanki (85 g)
- Mąka krupczatka 1 i 1/2 szklanki (270 g)
- Cukier puder 1 szklanka do ciasta i 3 łyżki do posypania (155 g)
- Masło 1 opakowanie (200 g)
- Jajko 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
- Żółtko jajka 2 żółtka rozmiar M (2 szt.)
- Sól 1/3 łyżeczki, szczypta (2 g)
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
Przepis na szarlotkę krok po kroku
W misce wymieszaj mąkę krupczatkę, mąkę tortową, sól oraz 1 szklankę cukru pudru (130 g).
Schłodzone masło pokrój w małą kostkę.
Mieszankę wysyp na stolnicę. Dodaj masło i posiekaj je nożem (powinno być dobrze rozdrobione). Następnie dodaj żółtka i jajko. Zagnieć ciasto i podziel je na pół. Następnie umieść je na folii spożywczej i nieco spłaszcz. Zawiń ciasta w folię i schowaj do lodówki na 60 min.
Gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotuj mus. Jabłka opłucz, obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie jabłka pokrój w drobną kostkę i umieść w garnku. Dodaj 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru oraz cukier. Wymieszaj i gotuj do momentu, aż jabłka zrobią się miękkie, a nadmiar wody odparuje.
Jabłka odłóż do przestudzenia.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Wyjmij pierwszy kawałek schłodzonego ciasta i przełóż je do blaszki (wygładź do brzegu). Ciasto nakłuj widelcem i odłóż do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 185 stopni (grzanie góra-dół). Wyciągnij blachę z ciastem z lodówki i umieść w dobrze rozgrzanym piekarniku na 10 minut.
Podpieczone ciasto wyciągnij i dodaj do niego jabłka. Następnie wyjmij z lodówki drugi kawałek ciasta kruchego i porwij go na małe kawałki. Ciasto rozłóż na jabłkach.
Szarlotkę piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 50 min.
Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika. Gdy nieco ostygnie, wyciągnij je z formy.
Ostudzoną szarlotkę posyp cukrem pudrem.
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Szarlotka z papierówek
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki
Szarlotka jest prosta do przygotowania, a idealnie nadaje się jako deser lub poczęstunek dla gości. Uwielbiają ją nie tylko dzieci, ale też dorośli. Może nie jest to szybka szarlotka na kruchym cieście, ale warto zapisać sobie ten łatwy przepis, bo już niedługo może okazać się potrzebny.
Jak zrobić szarlotkę? Aby prosta szarlotka z jabłkami wyszła dobra, należy odpowiednio przygotować zarówno jabłka, jak i spód ciasta. Warto wiedzieć, że szarlotkę wykonuje się na cieście kruchym. Jabłecznik jest z ciasta m.in. biszkoptowego lub drożdżowego.
Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne, warto dodać do nich więcej cukru. Do jabłek, które gotujesz, zamiast cukru możesz dodać jedną galaretę (proszek, bez rozcieńczania w wodzie) np. brzoskwinią. Jednak jabłka możesz zetrzeć na tarce i zostawić na 20-30 min, aby puściły soki. Partiami odsączaj je z soku i umieść w misce, a potem wymieszaj z wybranymi dodatkami. Tych jabłek nie musisz już gotować. Odpowiednim dodatkiem do jabłek będą rodzynki.
Kruche ciasto trzeba przygotować ze schłodzonych produktów. Zarówno masło, jak i jajko oraz żółtka muszą być wyciągnięte prosto z lodówki. Ciasto należy szybko zagnieść (można to zrobić ręcznie lub mikserem), a potem musi znaleźć się w lodówce. Najlepiej na 1 h. Gdy pierwszą część ciasta rozwałkujesz i umieścisz na blaszce, to ponownie schowaj je do lodówki. Schłodzone ciasto warto podpiec przez nałożeniem jabłek, ponieważ nawet te odsączone pozostają mokre.
Górę ciasta możesz przygotować na różne sposoby. Zmrożone ciasto (najlepiej z zamrażalnika) możesz zetrzeć na tarce, porwać na małe kawałki lub pociąć na tzw. kratkę. Możesz też rozwałkować ciasto kruche i całkiem przykryć jabłkowy mus, aby powierzchnia ciasta po upieczeniu była gładka.
Szarlotka będzie pyszna z bezą. W tym celu należy utrzeć białka (wystarczą dwa, które zostały po oddzieleniu od żółtek) z cukrem pudrem (ok. 60 g). Surową bezę należy umieścić na jabłkach, a potem posypać startym ciastem.
Przepis na szarlotkę jest prosty, choć nieco czasochłonny. Szarlotkę należy pokroić, gdy całkowicie przestygnie. Wcześniej można ją obsypać cukrem pudrem. Szarlotka będzie też bardzo smaczna z lukrem.
Alergeny w szarlotce
Lista alergenów dla szarlotki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Mąka krupczatka
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze szarlotki
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.