Przepis na racuchy drożdżowe krok po kroku

Składniki
  • Mleko 1,5% 400 ml 1,5 szklanki
  • drożdże świeże 50 g
  • Mąka pszenna typ 500 530 g 2 szklanki i 2 łyżki
  • Cukier 15 g 1,5 łyżki
  • Jajko 1 szt.
  • Olej rzepakowy 40 ml 4 łyżki
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
patelnia duża, duża miska

Podgrzej ok. 150 ml mleka, aby było lekko ciepłe.

Przelej je do kubka i dodaj pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru.

Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj rozczyn z drożdży, pozostałą ilość mleka, jajko oraz cukier.

Mieszaj łyżką do połączenia składników, następnie wyrabiaj ciasto rękami przez minimum 10 min.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj porcje ciasta i wykładaj na patelnię.

Smaż ok. 2 minut z każdej strony.

Przed podaniem za pomocą papierowego ręcznika odsącz nadmiar tłuszczu.

Puszyste racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe
Koszt przygotowania dania
4.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
533 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Racuchy drożdżowe - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o racuchach drożdżowych

Tradycyjne, domowe racuchy drożdżowe to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać i wielu z nas kojarzą się ze smakiem dzieciństwa, babciną kuchnią i beztroskim czasem. Z pewnością wielokrotnie każdego nachodzi ochota, aby powrócić do tych smaków, dlatego przedstawiamy prosty przepis na racuchy drożdżowe, które zawsze wyjdą dobre i smaczne. Jak zrobić ciasto drożdżowe na racuchy dzięki, którym będą delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach? Niewątpliwie ich zaletą jest prostota i szybkość przyrządzenia, a także to, że do ich przygotowania potrzebne są wyłącznie łatwo dostępne składniki, które na ogół większość z nas ma w swojej kuchni. Aby przygotować placki na drożdżach potrzebne będą mąka, jajka, mleko, odrobina cukru oraz oczywiście drożdże. Dzięki przygotowaniu racuchów na drożdżach, mają one charakterystyczny, delikatny smak, którego nie uzyska się przygotowując racuchy na sodzie lub maślance. Drożdże sprawiają, że racuchy są puszyste, elastyczne i rozpływają się w ustach. Zamiast mleka można natomiast wykorzystać kefir lub maślankę, jednak najczęściej racuszki przygotowywane są właśnie na mleku. Jak zrobić racuchy drożdżowe krok po kroku? Przygotowanie jest proste, jednak czasochłonne ponieważ ciasto drożdżowe potrzebuje czasu do wyrośnięcia. Należy zacząć od przygotowania rozczynu z ciepłego mleka, drożdży, odrobiny mąki i cukru, a po jego wyrośnięciu połączyć z pozostałymi składnikami, dokładnie, ręcznie wyrabiając ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Na koniec formujemy niewielkie placuszki i smażymy na patelni posmarowanej tłuszczem - masłem lub oliwą, obustronnie do zarumienienia. Racuchy drożdżowe gotowe. Tak przygotowane racuchy świetnie smakują posypane cukrem pudrem, polane naturalnym lub waniliowym jogurtem lub w towarzystwie owoców, zwłaszcza jagodowych oraz jabłek, które można wykorzystać jako dekoracja, a także włożyć do ciasta na etapie smażenia. Racuchy na drożdżach sprawdzą się w roli słodkiego niedzielnego śniadania, a także podwieczorku, deseru, czy lekkiej kolacji.

Wartości odżywcze racuchów drożdżowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (220g)
Energia (kalorie)
242.64 kcal
533.81 kcal

Węglowodany w racuchach drożdżowych

Na 100g
Na porcję (220g)
Węglowodany
39.54 g
86.99 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
39.17 g
86.17 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (220g)
Tłuszcz
5.39 g
11.86 g
Tłuszcze nasycone
1.56 g
3.44 g

Witaminy w przepisie na racuchy drożdżowe

Na 100g
Na porcję (220g)
Ryboflawina
0.34 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy drożdżowe

Na 100g
Na porcję (220g)
Sód
24.33 mg
53.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
154.66 mg
340.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
59.19 mg
130.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.20 mg
2.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów drożdżowych 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach drożdżowych

Lista alergenów dla racuchów drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier puder.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania racuchów drożdżowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 1,5%
400 ml
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
530 g
2 szklanki i 2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.59
Za 530 g
Cukier
15 g
1,5 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Liczba porcji:
Razem
22.00
Łączny koszt
4.41
Jak oceniasz przepis na racuchy drożdżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób