Szybkie placuszki na kolacje

szybkie placuszki na kolacje

Placki na kolacje mogą być znakomitym pomysłem na posiłek dla całej rodziny. Robi się je w prosty sposób, więc nawet amatorzy gotowania nie powinni mieć większego problemu z usmażeniem placków. Danie przyrządzać można na wiele sposobów – zarówno na słodko, jak i na słono. Smakują wybitnie na ciepło, ale też na zimno. Można podawać je m.in. z twarożkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką, ale też polane syropem klonowym czy posmarowane dżemem. Wszystko zależy od tego, który przepis zdecydujesz się przygotować.

Szybkie placuszki na kolacje – proste przepisy na najlepsze placuszki

Szybkie placuszki na kolacje mogą być ciekawym i bardzo smacznym pomysłem na wieczorny posiłek. Niektórzy uważają, że nie ma nic lepszego na kolację, jak np. fit placuszki na kefirze czy twarogu. Placuszki w kilka minut można zrobić zarówno na słodko, jak i na słono. Wszystko zależy od tego, jakie składniki postanowisz użyć. Warto przyrządzić słodkie placuszki dla dzieci, które należą do niejadków. Danie jest tak proste i pyszne, że powinno im posmakować. Jak zrobić tanie, dobre i łatwe placuszki? Sprawdź najlepsze przepisy na to wyjątkowe danie.

Szybkie placuszki na kolacje – czy można spożywać je na diecie?

Placuszki są smaczne, ale czy na pewno zdrowe?

Coraz więcej osób szuka alternatywnych dla kanapek dań na kolację. Wśród nich pojawiają się m.in. placuszki w rozmaitej formie. Szybkie placuszki na kolacje można zrobić na bazie zarówno słodkich, jak i słonych składników. Wszystko zależy od naszych własnych preferencji. Placki są smacznym, ale czy na pewno zdrowym wyborem na ostatni posiłek dnia? Zacznijmy od najważniejszego punktu, jakim są składniki. Właśnie od nich zależy, czy danie jest zdrowe. Jeśli bazą posiłku będzie pełnoziarnista mąka (np. owsiana, gryczana czy razowa), będziemy w stanie dostarczyć do organizmu sporo wartościowego błonnika. Dzięki temu wspomożemy trawienie i zapewnimy sobie uczucie sytości. Witamin dostarczać będzie dodatek warzyw w słonych placuszkach, a także ziół. Właśnie dlatego rozsądniejszą opcją na kolację wydaje się słona wersja placuszków.

Zwróćmy też uwagę na sposób przyrządzania placków. Jeśli będziemy je smażyć na głębokim oleju, danie stanie się bardziej kaloryczne i tym sposobem mniej sprzyjające naszemu zdrowiu. Znacznie korzystniejszą opcją będzie upieczenie dania w piekarniku albo przygotowanie placków na patelni. W ten sposób unikniemy nadmiaru tłuszczu, a placki pozostaną chrupiące, smaczne i pożywne. Warto uzupełniać też placki odpowiednimi dodatkami, np. awokado, jajkami, orzechami czy warzywami. To ważne, zwłaszcza gdy przyrządzasz placki dietetyczne. Wymienione składniki są bezcennym źródłem zdrowych tłuszczów i białka, a więc dostarczają do organizmu mnóstwo niezbędnej energii. Dzięki nim posiłek stanie się bardziej zbilansowany i odżywczy. Nie można zapominać o ważnej kwestii – kolacja powinna być lekkostrawna. Właśnie dlatego należy uważać na sposób przyrządzania potrawy i dodatki, które pojawiają się w placuszkach. Wybierając te najwyższej jakości, można cieszyć się smakiem potrawy bez większych obaw o negatywny wpływ kolacji na nasze zdrowie.

Szybkie placuszki na kolacje – czy warto robić?

Przepisy na szybkie placuszki na kolacje są proste do przygotowania i bardzo pyszne. Mogą być znakomitym pomysłem na kolację dla całej rodziny – zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Można przygotować szybkie placuszki na kolacje np. zamiast chleba z szynką i serem czy jajecznicy. Placki to wszechstronne danie – możesz usmażyć je na wiele rozmaitych sposobów. Bez problemu przyrządzisz placuszki m.in. z płatków owsianych, marchewki, dyni, cukinii czy ziemniaków. Właśnie w ten sposób możesz eksperymentować ze składnikami i smakami, tworząc kolację dostosowaną do potrzeb żywieniowych domowników, a także ich wymagań zdrowotnych, diety czy preferencji. W zależności od wybranych produktów spożywczych, placuszki stanowić mogą wartościowe źródło zdrowia. Dzięki np. zawartości ziemniaków można dostarczyć do organizmu witaminę B6 i C. Z kolei w cukinii jest cała masa minerałów i witamin. Aby zwiększyć ilość białka w kolacji, warto dodawać jajka do placuszków.

Placki to niezwykle łatwe, tanie i sycące danie na kolację, które może dostarczyć do organizmu sporo energii. Skrobia znajdująca się m.in. w płatkach owsianych czy ziemniakach utrzymuje uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu można uniknąć podjadania między posiłkami. Placki są naprawdę proste w przygotowaniu. Nawet nie mając dużego doświadczenia w gotowaniu, przyrządzić możesz dobre danie. Wystarczy, że pokroisz lub zetrzesz składniki na placki, a następnie zmieszasz je z przyprawami. Pozostaje już tylko smażyć potrawę na patelni lub przygotować placki w piekarniku. Warto od razu zrobić większą ilość placków na kilka dni – możesz zabrać je do pracy i spakować dzieciom do szkoły, w zależności od rodzaju placków. Dlaczego jeszcze warto robić szybkie placuszki na kolacje?

  • Można zrobić je na kilka sposobów. Placuszki mogą być złociste, chrupiące, puszyste lub delikatne. Każdy może zmodyfikować smak dania pod własne upodobania kulinarne. Czyni to placki idealnym daniem na każdą okazję.
  • Poza doskonałym smakiem, w plackach znajduje się wiele wartościowych dla organizmu składników. Jeśli podasz placki z warzywami albo owocami, dostarczysz mu sporo minerałów i witamin.
  • Placki mogą być doskonałą opcją dla wegan lub wegetarian. Bez problemu zrobisz je z różnych składników roślinnych.
  • Danie jest pyszną i jednocześnie ekonomiczną opcją na kolację. Łatwo dostać składniki, a potrawę zrobisz w kilka minut. Placki to także dobre danie na wykorzystanie resztek w kuchni, np. pozostałości po gotowaniu mięsa czy warzyw.

Najlepsze przepisy na szybkie placuszki na kolacje – fit, dietetyczne i nie tylko

Placki bananowe na bazie kakao – dobra kolacja dla całej rodziny

Jeśli masz ochotę na pyszną i zdrową kolację na słodko, spróbuj przygotować placki bananowe bez cukru. Są smaczne i w dodatku naprawdę zdrowe. Dzięki nim można zapewnić sobie energię nawet na kilka godzin. Jeśli dzieci nie przepadają za jedzeniem, powinny polubić się z puszystymi placuszkami. Danie jest bardzo proste do przygotowania, więc ze zrobieniem kolacji poradzi sobie nawet początkujący amator gotowania. Aby usmażyć placuszki na bazie kakao, zaopatrz się w kilka potrzebnych składników: czekolada gorzka, mleko 3,2%, olej rzepakowy, płatki owsiane, banany, jajka i proszek do pieczenia. Danie doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Placuszki warto zjeść z pokrojonymi świeżymi owocami – dzięki temu dostarczysz do organizmu więcej witamin.

Do miski przesyp płatki owsiane. Wlej mleko i wbij jajka. Następnie wsyp proszek do pieczenia. Zblenduj wszystkie składniki, obierz ze skórki banana i dorzuć do reszty składników, rozdrabniając owoc. Posiekaj na kawałki gorzką czekoladę i wrzuć ją do ciasta, dokładnie mieszając. Wylewaj ciasto na patelnię rozgrzaną olejem rzepakowym, najlepiej za pomocą chochelki. Smaż placki z każdej strony przez ok. 3 minuty – muszą się zarumienić. Bananowe placki to doskonały pomysł na kolację zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Placki fantastycznie będą też smakować na śniadanie lub zdrowy fit deser. Przepis na potrawę jest prosty, więc nawet amator w kuchni świetnie sobie z nim poradzi. Nie musisz mieć dużej wiedzy lub doświadczenia, aby przygotować danie na kolację. Właśnie dlatego warto nauczyć się je samodzielnie przyrządzać.

Szybkie placuszki na kolacje z marchewki – prosty przepis

Nie wiesz, co dobrego zrobić na kolację dla najbliższych? Jeśli nie lubisz słodkich placków, spróbuj zrobić je w wersji na słono. Doskonałym pomysłem są placki z marchewki. To dobre i pożywne danie, które możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Aby zrobić potrawę, będziesz potrzebować kilku składników: jajko, czosnek, marchewka, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna typ 1850, pieprz i sól.

Najpierw zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach. Wbij do miski jajko, po czym zmieszaj ze startą marchewką. Dodaj mąkę, pokrojoną na kawałki cebulę, przyprawy do smaku i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj wszystko. Nakładaj ciasto na patelnię rozgrzaną olejem, wylewając po kolei porcjami za pomocą chochelki – staraj się od razu formować w placuszki. Smaż każdy placek z jednej i drugiej strony po ok. 4-5 minut. Placuszki powinny się zarumienić. Podawaj z ulubionymi warzywami, np. ogórkiem czy pomidorem pokrojonym na plasterki.

Szybkie placuszki na kolacje - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto